Thursday, December 23, 2010

Hiperbola Drama Melayu



Kepada sape2 yg suke tgk drama cter melayu, korang mesti prasan bnyak mende kan?Or not..since terlalu layan dgn drama dan storyline yg agak klise dan sumtimes ciplak dari idea luar. Most of the drama series, slalu meng'hiperbola'kan keadaan. Padahal in real life, xde la hebat mane pon and hiperbola yg disajikan tu kebanyakan same je. Apekah hiperbola itu, let's check it out.


1. Kete mewah
Cube tgk drama2 melayu, asal ade babak kne bwk kete je, BMW mesti jadi pilihan. Jarang aku nk tgk pelakon bwk Audi ke Peugeot ke, even Mercedez pon ade tapi slalu nye jadi exhibition di ruang garaj umah mewah 16 tingkat. BMW yg slalu jadi pilihan? BMW 5 series. Kaya sungguh org malaysia ni.


Reality check: Kalu tgk on the road, bape kerat je Melayu yg bwk beemer 5 series. Kebanyakan average user of Proton je. Kalu yg advance sket, pakai Honda atau Toyota.


2. Rumah Mewah


Rumah besar 2-3 tingkat, ade swimming pool, garden, kete mewah 4 biji terbentang luas di bwh garaj tu adalah elemen2 klise yg sering di paparkan dlm drama melayu kte.


Reality check: Mmg ade yg tinggal di rumah sebegini kat Bukit Antarabangsa dan di kawasan elit yg lain, tapi compare dgn rakyat Msia generally, portion ade la dlm 20%. Kebanyakan, masih tinggal di kawasan perumahan, penempatan kos rendah mahupun kampung. Malah ade yg masih hidup dlm keadaan daif dan mengharapkan bantuan org ramai.




3. Top ranking management
CEO, Managing Director, Pemegang Saham terbesar dlm syarikat, memegang kontrak bernilai jutaan ringgit. Wah..sungguh hebat. Msia boley maju mmbangun dlm mase 3 tahun kalu bnyak kampeni yg dedicated mcm ni. Msia boleh!


Reality check: Secara realiti nye, kaum melayu yg pegang pangkat yg tertinggi dlm syarikat boley dikire ngan jari je compared dgn kaum lain. And kebanyakan masih kerja makan gaji dan ada juga masih struggle utk mencari peluang pekerjaan. Dan ade gak yg pecah umah org semata2 mcm da xde jalan laen nk cari duit.


4. Cinta






Tajuk drama sume nk selit the word 'Cinta' je memanjang. Xya ckp drama, mubi pon same aje. Contoh drama? Cinta Balqis, Seribu Kali Cinta, Chinta, Epilog Syurga Cinta (TV3), Cinta Gila (Astro Prima), and kalu korang tgk TV1 nyer drama, lagi berlambak drama ber'title' kan perkataan cinta ni. Mubi pon same, especially mubi Razak Mohaideen. Tangkap cintan tol pak cik ni. 





Reality check: Xde la aku jenis ati keras xley nk accept mende yg org consider the most beautiful thing of all, but agak2 la. Kalu tiap2 ari dok saji cintan cintun ni, bile budak skolah dok layan cintan monyet, mula la bising. Mmg cinta tu penting, tapi zaman skang ni, bnyak lagi mende penting nk consider. Cinta ada, duit tarak, celah mane nk sara idup sndri? And kenapa aku include mende ni dlm post ni? Sebab, element cinta telah di'hiperbola' kan it's like kalu xde education but ade cinta, ko still ley idup mewah dgn kawen ngan anak org kaya.


Bnyak lagi mende yg telah di'hiperbola'kan tapi ni je obvious bagi aku wat mase ni. But, aku akn tmbah lagi kalu aku dpt sense more.

Wednesday, December 22, 2010

Oh Emma Stone

Walupun aku pmpuan, tapi ati aku tetap berdegup2 everytime aku nmpk si Emma Stone ni in Tv. From pandangan aku, she's the hottest and sexiest red-head ever! Blonde is soooo yesterday! Nyanyi lagu sexy chick from Akon sket..sexayy2!




Seb bek la aku pmpuan..kalu laki ni, da lame stalk minah red-head ni..hahaha

Sunday, December 19, 2010

Interview 101 Part 2

So, aku da share and kasi prebiu pasal budget kat Interview 101 Part 1 .Meh aku share plak experience aku jumpe ngan bermcm2 jenis interview candidate. Jgn terkejut kalu before start interview, korang ley plak get along really well ngan several candidates and nak dijadikan cerita plak, dpt satu geng during group interview and discussion. Mmg jadi mcm sembang2 kedai kopi ar lepas tu. Tu beautiful side of the interview. Bad side? Mmg banyak. Meh aku conclude sket, kasi senang itu crita.






1. Chameleon Candidate
Majority candidate mcm ni ar. So jgn cpt melatah plak. Outside before interview, diorg could be nice to others. But bile masuk discussion room for group discussion session, it's like they don't know you at all. Mmg org ckp, this is strictly business, nothing personal. But, that doesn't mean you have to be cruel to others. Mmg you nak this job, but what do you think about the rest that in the same discussion room with you? Diorg nak this job gak and you have made yourself looks like a stubborn ass. Xsalah utk disagree the opinion from others but there are several nicest way to say that ko xstuju ngan diorg. Just don't be cruel by condem other people's ideas. Be tolerate with each other, xsalah kan? That help the interviewer to see you as someone yg ley tolerate and have good teamwork skills. So be nice to people, karma will get back to you.


2. Kissing-ass Candidate
Haaaa..this one nye candidate type, mmg cnpem kne sula. Xpatut wujud di muka bumi ini. From interview start smpai lar sesi one on one, these people keep dok kissing si interviewer's ass. Pretend to be interested in the interviewer's life and try to create the fake chemistry with them. So in other way, kunun nye cara tu dpt wat the panel interview remember you the most and more favor to you than other candidates. You think? Bukan itu yg diorg will asses on you. Banyak lagi, and until now walupun aku da bnyak went for interview, still, aku masih xdpt seek requirement yg diorg nak sebenar nya. Maybe korang igt diorg looking for someone yg confident to communicate, bla bla bla..but, maybe ade some more yg kte xtaw and kte xsedar while kte explain a little bit about ourselves. Tapi this type of people mmg annoying ar. Not just time interview, working life pon berlambak perangai cmni. Patut kne sula je. Oopss..tbe2 ter-emo plak. Hahaha.






3. Knows-it-all Candidate
Spesis ni pon ade. Bajet mcm taw sume mende but pointless. Usually mende ni terserlah time group discussion session ar. Slalu nye, type2 manusia pelik slalu nmpk time session ni la during interview since you have to communicate and discuss with each other. And slalu nye yg bajet taw sume ni, just nk impress the interviewer with the knowledge yg die ade, but usually the point are so weak atau pointless. Sbb ape? sbb die trying too hard nk show as much as he/she can that die ni jenis Wikipedia bergerak, which sebenar nye susah bagi die nk fit his/her points in the discussion. Kalu da terdesak sgt nk expose diri, this type of people will force the group member to accept his/her points just because he/she thinks he/she knows better, without no toleration and consideration. 


4. Quiet@Sombong Candidate
There's a very thin line to see whether this type is sebenar nye type yg pendiam atau sombong. The reason why is, ade some yg lebey sume mendiamkan diri nk calm him/herself down from the nervous before the interview start. Usually candidate yg go for the very first interview slalu nye suke mendiamkan diri. Then lame2, throughout the interview tu, confidence da dtg sket then they will show their true colors whether in a bad way or good way. Usually kalu jenis yg ok, lepas abis interbiu tu, terus lepak minum2 and sembang2. Kalu yg spesis sombong plak, mmg sebelum and selepas interview pon, diorg mmg dtg hanya untuk interview and xde intention in making new friends. Because you know, actually going for an interview is another way in making new friends and expanding your social network. On on condition, kne la rajin keep in touch with each other. Jgn la plak, time susah baru nk cari balik kn.






5. Normal Candidate
Which i referred to someone yg just be him/herself during the interview. No need to be pretending to get the job. And that's what most important in the interview.Just be yourself, and dpt ke x dpt, itu another story. Itu da masuk rezeki nye crita. Kalu xde rezeki, wat la cmne skali pon, in the end, it's not meant to be for us. 

Saturday, December 18, 2010

Birthday Blast!

Yesterday, Dec 17 was my birthday. So sbgi srg penganggur, still dikategorikan as kanak2 yg diraikan hari jadi nya di rumah bersama family, dgn hidangan kek, laksa dan satay ayam. Starting the day dgn birthday treats by mak cik Suraya kat TGI Friday's. 




Tengkiu mak cik for the superb treats! Memula tu da nak give up da sbb terpampang di setiap entrance parking kat Midvalley and The Gardens as FULL! Sume parking full, but kteorang gamble je tgk. Mane tau kot ley selit2. So luckily, dpt parking walupun menunggu hingga hampir berjanggut jugak utk take over parking from the previous car. Seems cam sengaja nk wat lemah lembut gemalai, nak bagi org tunggu lagi lame. Keji bak prangai. So anyway, sampai di Mid tu, masih discussing mau mengisi perut di mana, hinggakan aku berjaya men'convince' kan mak cik ni nk g mkn kat Esquire Kitchen. At first, die stuju je but bile aku story pasal kisah piggy panggang tergantung kat dpn kedai tu, bru she got the jokes. Hahaha! Last2 kteorg jalan2 pegi TGI Friday's sbb we know diorg are so good in birthday celebration. So we're having Chicken & Shrimp Diablo pasta dgn ape ntah nachos yg mak cik ni oder, aku lupe da. Tapi superb sedap.




Mase had the first bite tu, tibe brangan jadi cm Gordon Ramsay dlm Masterchef. Agak terpengaruh ngan cter tu sebenar nye.Hahaha. So anyway, the guys from TGI's gave a free dessert to us, for my birthday gift but kena buli dulu before got the gift. Thanks to mak cik Suraya kte, membatukan api kan keadaan dgn mmberi idea2 bernas kepada these guys utk buli aku abis-abisan!Tengkiu so much mak cik!Hahaha.Dgn selamba aku menghasilkan bunyi2 pelik seperti kucing, donkey, anjing atas instruction before aku got the gift. But in the end, these guys mmg fun and dgn perut yg sgt penuh diisi dgn nachos and pasta, kteorg disajikan ngan chocolate brownie sundae..sedap!tapi...perut penuh sgt, so syg sgt kteorg xdpt abiskan sume nye.
Sundae yg sedap sgt and very chocolaty

Here's the video of aku kena buli dgn these guys..


"Wat gaya monkey..."


Ni salah satu idea bernas yg disumbangkan mak cik kepada these guys. Time kaseh ye mak cik!Kalu aku pakai jeans, cnpem aku wat. Ni aku da vogue2 pakai kasut heels, mmg lmbt sket ar aku nk wat!Hahaha. But at last, these guys mmg fun and was a day to remember.



Later tu, dgn mmbawa perut yg penuh, smbung celebration kat umah. Walupun laksa sgt sedap, tapi aku terpaksa mengorbankan appetite aku kerana sememang nye perut aku da tutup gate for maintenance.



Celebration with mak cik and family..mmg was a day to remember...=)



Am I a big fat NERD?

Nak jadi skema sebentar..


My sis once told me, kalu an issue or matter require you to make a decision or a move, kalu rase yakin..mmg decision kte tu the right one. Kalu rase doubts, means either decision tu xbape nk tepat or wasnt meant to be. Contoh, cm beli kete. Kalu betol2 nk commit urself nk buy a car, kalu yakin cam.."Ye, saya nak sgt2 kete ni" seperti ape yg aku akn ckp kalu aku mampu nk afford Volkswagen Scirocco.



Sungguh nice bukan kereta ni?Adei..nape ko mahal sgt

But kalu mase tgh tunggu loan kete nk lepas, tapi still ade prasaan ragu2 mcm.."Ko betul2 ke nk kete ni?", means that kete ni wasn't meant for you. It's not the right choice. So, point aku skang ni, aku rase yakin je nk proceed master programme and agak ragu2 utk start working dulu. Even aku skang ngah excited menunggu mase utk diskus with the right person about the programme. But when it comes to nk stat keje, even on the way nk g interview aku yg ke brape pon aku xtaw, still ade doubts whether aku capable enough ke for this job? The doubts still ade. Does it mean that belum the right time utk aku start working?


And master programme yg aku btol excited nk proceed is Petroleum Geoscience! Yes ladies and gentleman! Cucu angkat Chuck Norris ni has nerd side inside of her! What is Petroleum Geoscience exactly, you may ask? It covers broad area of Geochemistry, Geo-physic and also related with Petroleum Engineering and Chemical Engineering. The role? This thing yg btol2 wat aku excited. Using seismic data or undertaking magnetic survey or geochemical, and using geological info yg dpt dari magnetic survery atau seismic data, and interpret dlm software, ley pick the optimum solution utk drill well for oil exploration. Fun kan?Itu brief description pasal area ni la.=D



Contoh seismic data

Contoh magnetic survey

Argh!Aku da transfrom jadi skema!

Thursday, December 16, 2010

Review Hantu Mak Limah Balik Rumah



Baru je balik from tgk mubi Hantu Mak Limah Balik Rumah. The result? Mmg tersgt la kelakar, hingga membuatkan perutku lenguh skali lepas abeh kua wayang. Balik rumah, baring2, bru la relieved sket rase perut nih. Sumpah kelakar and sumpah scary antu Mak Limah tu. Cara Mamat Khalid potrayed antu Mak Limah dlm sepanjang mubi ni mmg scary, walupun mubi ni seram komedi sebenar nye. Sgt berbaloi setiap ringgit yg anda spend untuk beli tiket wayang cter ni.


Mubi ni pasal Si Usin ni, balik from Singapore,mencari rezeki. So sampai je kat Kg. Pisang tu, terserempak ngan jiran sebelah yg pelik dan menakutkan, Mak Limah. Sepanjang Usin berada di Kg. Pisang, mcm2 kejadian pelik berlaku, terutamanya gangguan dr antu Mak Limah. Dlm pada masa yg sama juga, Usin cuba memenangi hati Pak Jabit kembali setelah pak cik tu mara ngan Usin sbb putuskan pertunangan ngan anak die, Che Nin. Tentang antu Mak Limah, da mcm2 bomoh di panggil utk usir antu ni tapi antu ni degil. Mak Limah diyakini 100% telah menjadi antu setelah org kampung menemui mayat terbiar di dlm umah Mak Limah. Nak taw what really happened sebenar nye? Kena la tgk....=D


Watch out dgn watak by Johan raja lawak dgn Usop si penari kebudayaan. Chemistry diorg sebenar nye nadi yg menjadikan crita ni super funny.

Wednesday, December 15, 2010

Rambut Rihanna, si Transformer

Transformer....more than meets the eyes...


Sama mcm rmbut Rihanna. Starting dgn innocent looks, long locks, tanned skin and bg aku, sepasang mata yg cantik, lebih menyerlah keayuan seorang gadis dari Caribbean. Time2 ni lom terjebak dgn kuman2 Hollywood lagi, still ley dikategorikan masih innocent la, walupun xinnocent mane..hehe

"cantik nye aku, beyonce pon kalah nih"


Setelah popular dgn single 'Umbrella', si gadis Caribbean ni pon mula la berjinak2 utk bermain dgn rambut die mcm kanak2 yg suke bermain Play-Doh. For starters, Rihanna telah memulakan satu fenomena stail rambut yg telah memaksa tukang2 gunting rmbut pro mahupun di kaki lima, utk blaja teknik gaya rmbut 'Bob ala Rihanna'. 




Then, kasi modify sket..




So far, previous trend tu kire acceptable. Ley dikategori under normal style lagi, cume kasi modified bagi edgy sket. Lpas dari fasa trend ni, bermula la gaya pelik rmbutnya, seakan2 Rihanna telah bergabung tenaga dgn Lady Gaga utk menghasilkan trend2 pelik utk ikutan ramai. Isu die skang ni, ade ke someone desperate nk ikut trend ala2 rmbut celupan strawberry or blueberry ice cream topping?



The latest pelik style dgn bantuan konsep from Lady Gaga..

Lapar nye, kalu mkn rmbut aku ni pon ok, rase strawberi

Celupan strawberry ice-cream topping! Let's wait, flavor ape plak Rihanna nk test plak kali ni.. =D

Kulit Blog Lizzie Chuckguire Part II

Nampak sgt spare time aku begitu bnyak hingga bjaya mmbuat another kulit blog. Masuk ni, da kulit blog aku yg kedua. But yg this one aku agak prefer sbb design much more simpler.xde serabut sgt and its colorful!







Saturday, December 11, 2010

Interview 101 Part 1

Baru je abeh interview yg ke berapa pon aku da xbape igt Khamis lepas. Tapi yg aku taw, it has been 20+ interviews aku da pegi, some dpt, some x. Ikut nasib and rezeki la kan. So outcome paling penting aku dpt bile asyik dpt g interview ni ialah mende ni boleh merobek poket duit ko dgn begitu pantas sekali. Lebey pantas dari korang menghabiskan duit ber'shopping' di outlet Marc Jacobs atau Banana Republic di Parkson Pavilion. Sekali dua maybe lom rase efek lagi. Tapi kalu da berbelas kali interview, mmg ley wat kopak. Meh aku kasi prebiu on the budget sket untuk bakal2 interview candidate yg mendatang.


Transport:
Korang nk drive atau nk guna public transport pon, still kne pakai duit. Kalu drive, budget on minyak. Kalu public transport, kalu korang nasib baik ade org baik ati tlg isikan minyak utk korang, so budget save la gak, bayar utk the ticket je. Pegi balik xsampai 15 hengget.


Melantak:
Kalu interview korang kol 8.30 pagi, mkn roti slice for breakfast pon da ok. Cuma kalu korang jenis cm aku, dok umah bujang dan skali skala meng'refill' stok mknn di umah, ikat perut gak ar pagi tu. Especially kalu tmpt interview korang betul2 tgh KL. Nak breakfast tanpa rase bersalah mcm lepak kat mapley sebelum g interbiu, mmg xpat ar. Lepas interbiu tu, bkan saje breakfast, kalu nk homestay kat mapley pon boley. Mamak tu lagi suke, extra pekerja with free of charge. Same gak kalu interview ptg, usually org akn lunch kat lua sbb nak avoid stuck in traffic time peak hours org kua lunch. 


Parking fee:
This only matters kalu sape2 yg dtg interview by own transport. Parking fee kat headquater tower usually ikut per hour rate. Rate sume nk stok ala-ala KLCC nye parking rate. Pernah skali aku g interview kat menara ape ntah, exit from the tower tu 12 hengget kena for parking fee. Lebey kurang harga dgn Big Mac combo meal. Kalu bayar parking ley wat perut kenyang, ok la gak kan. Mmg aku xubah kete aku da. 


Additional Stuff:
Slalu nye budget on this agak murah but kalu tgk long term dgn brape kali korang g interbiu, mmg ade efek ar.Photocopy certs, transcript, gmbar passport, mende2 cmtu ar yg in short term, nmpk agak remeh and xde efek on the budget sgt pon tapi kalu long term ngan tmbah plak org yg jenis mase kat skolah, sume aktiviti die nak masuk, even pertandingan menganyam tikar dan ketupat pon die nak masuk, seperti gamers ckp..mmg GG ar.   

Ni kire previu yg ringkas untuk korang yg bakal nk interbiu in the future. Selain pikir nk dpt keje je, duit nk pakai utk ke interview tu kne amek kire gak. Nampak mcm remeh, tapi in long term, trase gak duit poket aku ni cm da agak koyak2 sket, tapi keje xpat2 gak. Adei..

Friday, December 10, 2010

Kulit Blog Lizzie Chuckguire

Agk sehari suntuk nk menyiapkan first skin utk background blog ni. Yela kan, kata penganggur tegar, kena la menggunakan masa sebaik nye. Nak kata kne bebel sbb dok asyik menganggur ni, mmg slalu. Telinga ni pon da imun sudah. Jadi, utk mengelakkan telinga dr dok dgr ceramah pasal kerja, ini bakal menjadi aktiviti rutin di dlm bilek. Ok x utk beginner yg noobies cm aku nih? Cume ribbon tu aku was2 sket. tapi maintain dulu for a while, nnti la aku pikir nk gantikan ngan ape..cm girlish sgt plak letak ribbon2 ni..haha






Thursday, December 9, 2010

Slamat Dtg Suam2 Kuku

Slamat dtg secara suam2, atau omputih ckp 'a warm welcome' dari aku, Lizzie Chuckguire (name glamer siot!). Blog ni pasal aku membebel2 xtentu pasal berdasarkan intepretasi dr view aku sndri. Kasi ayat skema sket.. bukan sahaja blog ini menampilkan info-info leteran tak tentu pasal, akan tetapi juga akan menampilkan maklumat-maklumat yang berinformasi untuk kebaikan bersama. Argh! lenguh tangan nk menulis ayat2 secara skema ni, layan sudey! Spt kata Fafau, mari kte zassss!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...