Thursday, December 23, 2010

Hiperbola Drama Melayu



Kepada sape2 yg suke tgk drama cter melayu, korang mesti prasan bnyak mende kan?Or not..since terlalu layan dgn drama dan storyline yg agak klise dan sumtimes ciplak dari idea luar. Most of the drama series, slalu meng'hiperbola'kan keadaan. Padahal in real life, xde la hebat mane pon and hiperbola yg disajikan tu kebanyakan same je. Apekah hiperbola itu, let's check it out.


1. Kete mewah
Cube tgk drama2 melayu, asal ade babak kne bwk kete je, BMW mesti jadi pilihan. Jarang aku nk tgk pelakon bwk Audi ke Peugeot ke, even Mercedez pon ade tapi slalu nye jadi exhibition di ruang garaj umah mewah 16 tingkat. BMW yg slalu jadi pilihan? BMW 5 series. Kaya sungguh org malaysia ni.


Reality check: Kalu tgk on the road, bape kerat je Melayu yg bwk beemer 5 series. Kebanyakan average user of Proton je. Kalu yg advance sket, pakai Honda atau Toyota.


2. Rumah Mewah


Rumah besar 2-3 tingkat, ade swimming pool, garden, kete mewah 4 biji terbentang luas di bwh garaj tu adalah elemen2 klise yg sering di paparkan dlm drama melayu kte.


Reality check: Mmg ade yg tinggal di rumah sebegini kat Bukit Antarabangsa dan di kawasan elit yg lain, tapi compare dgn rakyat Msia generally, portion ade la dlm 20%. Kebanyakan, masih tinggal di kawasan perumahan, penempatan kos rendah mahupun kampung. Malah ade yg masih hidup dlm keadaan daif dan mengharapkan bantuan org ramai.




3. Top ranking management
CEO, Managing Director, Pemegang Saham terbesar dlm syarikat, memegang kontrak bernilai jutaan ringgit. Wah..sungguh hebat. Msia boley maju mmbangun dlm mase 3 tahun kalu bnyak kampeni yg dedicated mcm ni. Msia boleh!


Reality check: Secara realiti nye, kaum melayu yg pegang pangkat yg tertinggi dlm syarikat boley dikire ngan jari je compared dgn kaum lain. And kebanyakan masih kerja makan gaji dan ada juga masih struggle utk mencari peluang pekerjaan. Dan ade gak yg pecah umah org semata2 mcm da xde jalan laen nk cari duit.


4. Cinta






Tajuk drama sume nk selit the word 'Cinta' je memanjang. Xya ckp drama, mubi pon same aje. Contoh drama? Cinta Balqis, Seribu Kali Cinta, Chinta, Epilog Syurga Cinta (TV3), Cinta Gila (Astro Prima), and kalu korang tgk TV1 nyer drama, lagi berlambak drama ber'title' kan perkataan cinta ni. Mubi pon same, especially mubi Razak Mohaideen. Tangkap cintan tol pak cik ni. 





Reality check: Xde la aku jenis ati keras xley nk accept mende yg org consider the most beautiful thing of all, but agak2 la. Kalu tiap2 ari dok saji cintan cintun ni, bile budak skolah dok layan cintan monyet, mula la bising. Mmg cinta tu penting, tapi zaman skang ni, bnyak lagi mende penting nk consider. Cinta ada, duit tarak, celah mane nk sara idup sndri? And kenapa aku include mende ni dlm post ni? Sebab, element cinta telah di'hiperbola' kan it's like kalu xde education but ade cinta, ko still ley idup mewah dgn kawen ngan anak org kaya.


Bnyak lagi mende yg telah di'hiperbola'kan tapi ni je obvious bagi aku wat mase ni. But, aku akn tmbah lagi kalu aku dpt sense more.

2 comments:

  1. kan..cliche sangat~ haha sebab apa erh basically drama dorang mesti mcam tu.

    ReplyDelete
  2. haha..itulah.reason maybe bnyak.mungkin diorg xnak gamble amek risk nk intro new concept.cth,concept urban cm KAMI the movie xdpt sambutan sgt.so agak nye diorg selesa dlm comfort zone masing2

    ReplyDelete

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...