Saturday, December 11, 2010

Interview 101 Part 1

Baru je abeh interview yg ke berapa pon aku da xbape igt Khamis lepas. Tapi yg aku taw, it has been 20+ interviews aku da pegi, some dpt, some x. Ikut nasib and rezeki la kan. So outcome paling penting aku dpt bile asyik dpt g interview ni ialah mende ni boleh merobek poket duit ko dgn begitu pantas sekali. Lebey pantas dari korang menghabiskan duit ber'shopping' di outlet Marc Jacobs atau Banana Republic di Parkson Pavilion. Sekali dua maybe lom rase efek lagi. Tapi kalu da berbelas kali interview, mmg ley wat kopak. Meh aku kasi prebiu on the budget sket untuk bakal2 interview candidate yg mendatang.


Transport:
Korang nk drive atau nk guna public transport pon, still kne pakai duit. Kalu drive, budget on minyak. Kalu public transport, kalu korang nasib baik ade org baik ati tlg isikan minyak utk korang, so budget save la gak, bayar utk the ticket je. Pegi balik xsampai 15 hengget.


Melantak:
Kalu interview korang kol 8.30 pagi, mkn roti slice for breakfast pon da ok. Cuma kalu korang jenis cm aku, dok umah bujang dan skali skala meng'refill' stok mknn di umah, ikat perut gak ar pagi tu. Especially kalu tmpt interview korang betul2 tgh KL. Nak breakfast tanpa rase bersalah mcm lepak kat mapley sebelum g interbiu, mmg xpat ar. Lepas interbiu tu, bkan saje breakfast, kalu nk homestay kat mapley pon boley. Mamak tu lagi suke, extra pekerja with free of charge. Same gak kalu interview ptg, usually org akn lunch kat lua sbb nak avoid stuck in traffic time peak hours org kua lunch. 


Parking fee:
This only matters kalu sape2 yg dtg interview by own transport. Parking fee kat headquater tower usually ikut per hour rate. Rate sume nk stok ala-ala KLCC nye parking rate. Pernah skali aku g interview kat menara ape ntah, exit from the tower tu 12 hengget kena for parking fee. Lebey kurang harga dgn Big Mac combo meal. Kalu bayar parking ley wat perut kenyang, ok la gak kan. Mmg aku xubah kete aku da. 


Additional Stuff:
Slalu nye budget on this agak murah but kalu tgk long term dgn brape kali korang g interbiu, mmg ade efek ar.Photocopy certs, transcript, gmbar passport, mende2 cmtu ar yg in short term, nmpk agak remeh and xde efek on the budget sgt pon tapi kalu long term ngan tmbah plak org yg jenis mase kat skolah, sume aktiviti die nak masuk, even pertandingan menganyam tikar dan ketupat pon die nak masuk, seperti gamers ckp..mmg GG ar.   

Ni kire previu yg ringkas untuk korang yg bakal nk interbiu in the future. Selain pikir nk dpt keje je, duit nk pakai utk ke interview tu kne amek kire gak. Nampak mcm remeh, tapi in long term, trase gak duit poket aku ni cm da agak koyak2 sket, tapi keje xpat2 gak. Adei..

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...