Thursday, January 20, 2011

Elemen 'Muntah' Filem Seram Melayu

Kte skang aware of musim lambakan genre2 seram kat Msia ni. Kalu sebelum ni, kte dilanda musim lambakan genre2 tangkap cintan...




Then, musim genre2 sampah Prof. Razak Mohaideen..





Pastu musim genre rempit dan race..



Skang, tiba plak musim lambakan genre seram. So, bile da jadi lambakan, maka elemen2 yg disajikan agak sama ataupun klise. Yg beza nye, maybe jalan crita, sape pengarah die, design2 fashion yg dipakai oleh hantu2 kte ni and fashion yg mcm mane hantu2 kte slalu pakai, jap lagi aku story. So elemen ape yg slalu filmmakers pakai tapi cume kasi modified sket je seperti kreta kancil yg diletak hanya spoiler dan terus di-modifed name from Kancil to Moderno? Jom kte tgk.


1. Intro with ceramah, hadis
Mmg tak salah kalu nak selit kan unsur2 agama mcm hadis, ceramah agama. Ade aku ckp salah? The point yg aku tried to say here is, kalu 5 movie seram kua kat wayang, ley di katakan almost 5 movie tu pakai intro yg agak sama. Cuma maybe ubah sket content2 ceramah agama tu. Kalu nk selitkan element mcm ni, ape salah nye kalu selit in the middle of the movie ke, atau ending. Asal slalu nk letak kat intro?


2. Fashion hantu
Walupun kebanyakan filmmakers tak face real hantu depan2 but at least modified la sket. Asyik rambut panjang, baju putih meleret ke bawah smpai menyapu lantai. Senang keje DBKL da, xya nak wat keje pembersihan da. Audience skang getting smarter. Jgn mmperbodohkan diorg kalu nak cecah box-office


Pic by kairin

Skali skala cube try design hantu mcm ni plak


3.Elemen kejutan yg tak brape terkejut sgt pon
Kte slalu dok tgk babak bile pelakon terdengar bunyi pelik dari bawah katil atau pon sebalik pintu ke. Bile die bukak, tgk xde ape pon. Then bile die pusing blakang, Poof! Suprise! Kalu skali atau due kali wat, agak terkejut la gak. Tapi kalu da slalu sgt, aku siap ley expect what happen lepas tu. So predictable. 


Perlu ke slalu ade scene selak bawah katil?


4. Bomoh cameo appearance
Kalu ikut reality, mmg btol org2 kita banyak pegi berubat kampung. Tapi, in reality, xde unsur2 bomoh bersilat bagai nak rak bagaikan pertandingan Mr Muscle. Mungkin yg akn ckp kat aku, it's a movie, so elemen tu kne be dramatized sket. Bagaikan drama queen create a havoc scene to live the drama. 


Btul, aku x ckp pon aku xstuju but like i said earlier, modified it to be more in a creative way la. Kata nak make it dramatized kan, so dramatized creatively la. Lagi satu, kenapa perlu berpantun? Utk menambah elemen drama ke? Ni gaya2 berpantun para2 bomoh kte ni..


Gajah melompat,
Lipas melipat,
Ku seru kau dtg ke sini,
Tapi masalah yg kau beri.



5. Rasukan Ab 'Bla Bla'
Perlu ke setiap mubi kne ade scene rasukan? Santau, Congkak, Jangan Pandang Belakang, Jangan Tegur adalah some of the filem yg suke menggunakan elemen rasukan. Xsemesti nye elemen rasukan dpt menghidupkan keseraman sesebuah mubi. Kalu da bnyak sgt pakai, die akn jadi elemen 'muntah', elemen yg kerap kali diulang. 



So, some could be thinking yg aku ni asyik nak kritik je. Well, i'm criticizing for the better in the future. Ni ape yg aku see from a movie-goer point of view. Ape yg aku trying to say here is, again, the audience are getting smarter skang. Jgn igt, using the same element da dpt memuaskan ati diorg. Diorg da boley differentiate which movie ar worth the watch and which one is sampah.With high technologies in film making from the internationals, kne la step up the game so that kte x jauh ketinggalan.

 Kalu tgk movie from Thailand, Jepun, Korea, da mcm2 genre diorg explore and some da reach level Hollywood. Kalu jiran sebelah da ley achieve that, why not us kan? Yes, our movie Puteri Gunung Ledang da reach nomination in Oscars and Allahyarham Yasmin Ahmad nye movie pon da got several internationals recognition. But, xkan itu je talent yg ade kat Msia ni kan??

Footnote: Tak sabar menunggu filem bru from KRU, Hikayat Merong Mahawangsa. Jom serbu wayang on 10 Mac!

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...