Thursday, February 24, 2011

Several facts that you want to know abt Shahz Jaszle

Here are several things that you want to know about this Malaysian actor yg bajet mcm Colin Farrell. Konon badboy la ni yer bang? To all his peminat kipas mati keras, sile jgn bace entri ini dan tutup la window anda.

1. The name is Shahz Jaszle. Bukan pronounced as Shahz Jazli ye, as he said, its pronounced as Shahz Jazel. Jazel in the house, yall! 

2. Not into local girls, but end up dok bercinta pon dgn sape yer...ala, ade la someone ni name Maria Farida. Don't believe me? Check out his poyo statement

3. Pernah berlakon dlm drama 'Asmara' kat TV3 sebagai seorang laki yg lembik dan dayus. Cter lain: Tari Tirana (resource from wapedia)

4. Pernah wat statement dating a Ukrainian girl because xnak bercinta dgn local girls nye pasal.

5.From my eyes, aku tgk dia ni mcm..aku quote statement dad aku sket, 'mcm test market'. Nk tgk how hot and irrestible he is. Why? Dlm dok bercinta tu, mcm nk test si Maria Farida ni, nk tgk how jeles and desperate she is for him. Ade je la kua cter melibatkan ciuman2 dgn several pmpuan laen.

6.Jenis yg ckp agak xsrupa bikin gak la. Mula2 ckp xnak itu ini, then end up mende yg die xnak tu la yg dok wat.

7. Real reason aku wat entri ni NOT because cintaku ditolak (poyo bak statement), tapi agak fed up la dgn crita2 nye yg cube nk boost himself as one of the hottest actor in Msia and also nk dptkan title badboy Msia? Puh-lease la bang, lom smpai level lg. Nk blajo jadi badboy, sile berguru dgn ex-badboy/playboy, Nicholas Tse. Gosip is gosip but org laen artis gak, xde havoc cm ko pon bang oi.

8.Agak terseksa jiwa mencari info2 pasal cik abg kte ni semata2 nk wat entri ni. Tapi disbbkan prasaan fed up, ia mengatasi segala nye.

Tuesday, February 22, 2011

Meet the Typical KL Drivers

Maybe sape yg da biase kat kl, could be da familiar with all kinds of KL driver on the road. Nak cari pemandu yg berhemah mmg susah nk jumpe. Kalu yg berhemah, terlalu berhemah sgt smpai menyusahkan org. Here's several types of the KL drivers

Type terlalu berhemah
Like i said just now, being terlalu berhemah hingga pon boley menyusahkan org laen. Mmg la ikut speed limit tapi tgk gak la, kalu traffic lite pon sekentut je hijau nye, kne cnsider org laen yg in a hurry. For many kl drivers, slalu nye lampu kuning is the second lampu hijau, and the red one tu consider as the second yellow light. Selagi boley pecut, pecut je even lampu merah di hadapan.


Type jual ikan (selfish)
Ni pon agak mencabar kesabaran aku especially on the way to work. Like aku, xde la in a hurry sgt but compared to org laen yg mengejar mase, die boley plak bwak mcm jalan2 cari makan. Drive secara rileks je di waktu pagi. Bagi aku plak, aku rimas walupun aku xde sampai tahap pecut Watson Nyambek (masih igt this pecut guy?)

Type kaki cucuk
Haaaa..golongan2 ni mmg wajib utk aku wat break emergency bile diorg stat perangai gile and annoying ni. Slalu nye yg kuat mencucuk kreta rapat from behind is golongan2 yg mmpunyai kreta Lancer/Evolution tapi sebenar nye Wira/Waja yg telah ditukar nama. Kalu di depan pon kreta da bnyak, ape motip nk cucuk2 rapat. Kalu kreta aku di-overtake pon, same gak ko akn tersekat di blakang kete laen lepas tu. So..are you some kind of moron atau terlebey pandai?

Cuba teka belah kanan tu kete ape?=D

Type suke memecut xtentu pasal
Kalu jenis ni plak, aku agak pelik sket. Sbb ape? Sbb, di dpn ko, da terpampang traffic light has turned from green to yellow and then to red. Nape nk masih memecut? Pecut2 pon in the end, ko akn kne stop gak kat traffic lite kan? Hmmm..so curious dgn level of intelligence golongan ni. Xde la aku ckp aku pandai, kalu aku pandai aku xde la perah otak 5 tahun g blajar. Masuk2 terus grad da kalu aku ni pandai. But think secara logically la kan.


 
Type suke brek dr jauh
Haaa...this type usually female driver. Walupun aku ni female tapi aku slalu gak kena scam ngan diorg nih. Jarak kete die ngan kete depan, aku rase ley muat satu Mitsubishi Lancer sebijik in the middle, xpon bas skolah pon boley gak selit. So bile kete depan brek, dr jauh da brek awal2. Wat terkejut siot! Mane taw ade sumthing di dpn ke. Kalu ye pon, da taw kete ko jauh ngan kete depan, papehal angkat la pedal minyak tu dulu cik kak oi.


Kalu aku?aku bwk cmne plak?Asyik dok mmbebel je cara org bwk kan?Aku bwk tgk keadaan ar. Kalu dicucuk kete dr blakang, aku wat break emergency sket. Bru best tgk die glabah sket. Bile da malu, terus pecut laju2. Hahaha. Kalu kete depan dok break je, aku overtake kete tu and selit depan die, wat break emergency gak.hahahha.keji gile kan?

Saturday, February 19, 2011

Dejavu of Filem/Drama Melayu yg cliche

Once upon a time, aku pernah wat entri pasal elemen2 klise dlm filem/drama melayu. Nk cari balik the entri tu agak haywired gak ar.Baru aku sedar, in every month, agak bnyak jugak lambakan entri merapu aku ni but...ade aku kisah?aku nye blog, aku nk ckp ape, aku nye suke ar.hahaha. 


Like i said, aku penah wat entri pasal Hiperbola Drama Melayu and Elemen 'Muntah' Filem Seram Melayu and happen to found similar thing but on youtube. Based on the date, the video was recently uploaded on Feb 8, 2011. But still and finally ade gak org yg aware of elemen2 muntah yg kerap diulang dlm filem/drama melayu. Slalu nye org yg kaki drama ni, die maen layan je. Xconcern sgt pon idea2 yg kerap diulang, cuma kasi modified sket je. Which means that tlg wat drama/filem melayu dgn idea yg baru and fresh please! By the way, enjoy this funny video!=D




You can check this guy's nye Youtube channel for more videos. To the Msian filmmakers and drama makers, xkn smpai nk kena wat FB group baru nk tergerak cari fresh ideas?=D

Wednesday, February 16, 2011

Kepupusan top game zaman 90s


Masih igt ngan game console ni? Menatang ni la PSP zaman 90s. Zaman dulu mane ade CD lagi. So g kedai video game, cari game2 versi tape. Even time tu seigt aku la, xde lagi memory kad rase nye. Perbetulkan aku kalu aku silap. Kalu skang bdak2 dok main The Sims, Grand Theft Auto and other video games lain, zaman 90s pon ade gak several top games yg kalu tnya budak2 zaman skang, bunyi cengkerik yg akn kua. Jom kte blast to the past:

Tetris

Game ni tersgt la popular. Xya ckp on game console, even handheld game console cap ayam pon ade gak game ni. Game yg mengasah minda mcm Sudoku, cume beze nye lebey colorful dan graphical sket. Game pertama yg mmbuat aku berjinak2 dgn game yg laen.

Super Mario Bros

Game favorite aku of all time! So far, aku da try maen game for psp and other games for playstation, aku rase game ni the best skali! Walupun smpai skang aku xlepas2 nk abehkan journey Mario Bros ni utk slamatkan Princess (noob bak), tapi aku rase fun gile maen bende ni. No violence, adventurous and not to mention even konco2 jahat pon cute2 belaka.


Donkey Kong Country


Game ni pon best. Lebey kurang mcm Mario Bros gak, a RPG and adventure game. And what's more interesting was, our Mr. Mario Bros made a cameo appearance in the game. Kire Mario Bros jadi bad guys dlm game ni.

Street Fighter


What's more popular than Ryu's nye catchy word, 'Abugik!'. Mahal kot ayat tu. Watak2 yg slalu menjadi pilihan bile main game ni is Ryu, Ken, Chun Li (sbb kaki seksi nye yg berpusing2), Dhalsim (sbb ability die utk elongate) ngan Zangief (sbb nmpak ganas). Aku tau sbb ni antara character2 pilihan aku. Hehehe.Agak adrenaline la kalu ko fight ngan someone yg pandai nk wat special skills. Aku agak noob gak dulu, maen tekan, trial & error je nk kasi special skills kua. Hek3. Ye, saye mmg noob.


Sonic the Hedgehog

Lebey kurang mcm Mario Bros gak, RPG and adventure game. Maybe mase dulu2 aku suke game yg mcm ni kot. Daripada maen game bola mahupun racing kete. Game racing kete yg aku maen mase mula2 dulu pon is Grand Turismo, tapi itupun after kehadiran PS1. 

Ade lagi game laen. Cume aku lupe name game tu ape. Yela, time kecik2 dulu mane nak igt name game tu, kira nak maen je. Ade satu game ni kalu xsilap aku name die Adventureland kot, rase nye la. Tapi aku carik xde plak kat tenet. Comel je game tu, also a RPG gak. Character die seingt aku die pakai suar pendek, badan agak2 chubby sket. Berjalan2 dlm utan, makan buah nk tmbah energy. Argh! aku lupe name game tu. Kalu sape2 yg happen to be igt, sile gtaw aku. Thanks.

Tuesday, February 15, 2011

Hollywood versi Malaysia

Skang as we all know, kte ade Hollywood, Bollywood, K-pop, J-pop. So what about Msia's entertainment industry? Aku tak rase kte ade nickname sndri like the others. Slalu nye, diorg akn combine kan mcm 'Britney Spears Malaysia' or 'Maria Ozawa Malaysia'??Hhmmm...


Lady Gaga Malaysia


Lady Gaga

 
Didie Alias   


Britney Spears Malaysia


Jeslina Hashim (left) & Britney Spears (right)

Ricky Martin Malaysia

Ricky Martin

Shawn Baharin - remember him?die dpt the nickname
sbb the music yg die bwk time tu which is Latin.

Last and paling aku xley blah skali...

Pamela Anderson Malaysia

Pamela Anderson (sapa yg xkenal minah ni kan?)

Lana Nordin - celah bedah mane yg Pamela Anderson sgt tu?
Cter ape die berlakon pon aku xtaw. Tibe2, kecoh satu Mesia.

Ade lagi sebenar nye artis2 yg prasan ade style Hollywod ni tapi mlm ni agak slow nk memikirkan nye. Yola, time2 ngah ujan ni, die soh masuk tido, menikmati kesejukan malam, diulit mimpi yg indah dan dipeluk oleh selimut yg sangat empuk. Tambah lak aku amek day off esk, mmg superb! Gudnite sume, kroh2..

Monday, February 14, 2011

Happy Valentino Rossi!

Today is 14th February, so kalu nk tgk kapel2 remaja tgh hangat celebrate 'prayaan' ni, ley usya2, cuci2 mata kat Bkt Bintang especially. Hotel bajet xya cter ar, aku rase berlambak lagi kapel2 ngah berbincang mengenai projek2 jutaan ringgit utk masa hadapan. Kalu tak caya,tunggu paper rini or esk. Mesti ade nye la article pasal rush di malam Valentino Rossi.


For me? Nah, event2 cmni maleh nk smbut. Xsemesti nye asal dtg 14hb Feb, kne sambut valentine. Anyway, for kapel2 remaja tu, korang taw ke sejarah di sebalik Valentine's?Jgn maen sambut tapi xtaw sejarah. Sama la sejarah seorang Skingirl. Budak2 pmpuan melayu begitu bangga menjadi sorang skingirl tapi di sebalik sejarah, adekah korang taw fungsi sebenar sorang skingirl?


Pasal sejarah valentine's ni, aku rase search kat tenet pon, akn timbul berlambak2 article, entri post pasal sejarah sebenar hari romantikus ni. So aku xkan repeat the same entri. Just wanna say la, for budak2 remaja zaman skang especially, before korang nk folow a trend/celebration, better check history first. Shuffle dance, skingirl, valentine's day, blowing candles for birthday, other western culture sume ade sejarah masing2.

Cuma masyarakat kte skang bnyak follow budaya secara oink2 yg buta, then berjalan dgn penuh bangga sbb dpt update kan diri dgn current trend. Skang budaya memakai legging yg seakan2 jala ikan atau fishnet, aku da nampak makin menular di kalangan remaja zaman skang. Korang taw tak profesion ape yg slalu sgt pakai fishnet? Guys bertindik telinga pon da ramai, since zaman aku lagi da ade golongan tu. That trend pon ade gak history nye.

Sume culture ade history memasing2. Culture xkan datang mcm tu aje. There is something that created it to be a trend/culture. So it depends on us la to see which one is good to follow and which one is not. Jgn folow ikut sedap ati je. To kapel2 yg syiok menyambut hari romantikus bersama, elok2 ye.hehehhe..

Friday, February 11, 2011

Poster movie melayu yg sgt tak cool

Last entri pasal antara poster movie melayu yg bg aku, sgt kreatif and cool skali. Which shows that even simple design pon still look good. Tak perlu nk wat muke2 pelik yg bajet lawak utk mencantikkan sesebuah poster. Here's some of the poster yg aku rase memberi impression yg salah tentang filem industri kte kepada org lua.

Cintaku Forever
Jalang


Dua Hati Satu Jiwa


2 Alam

Kuliah Cinta


Kecoh Betul


Perlu ke nk wat muke2 pelik, mulut ternganga dan mmbesarkan bijik mata utk menunjukkan cter ni mmg sumpah kelakar nk mati? Audiens pon pandai la weyh, jgn la mmperbodohkan diorg. Malu la weyh kalu org lua tgk. Kata nk mengangkat industri filem ke pringkat antarabangsa, tapi kalu dok saji poster2 mcm ni, stakat tgk poster pon org lua pikir 3-4 kali nk tgk cter kte.

Poster movie melayu yg sgt cool

Aku xtaw nk watpe, masih di ofis. Nak balik skang pon tren pack mcm brand Marina Tuna Sardine, so aku decided nk stayback and stdy la ape yg patut. Nk stdy time2 ni pon, seperti kata org tua2, xbaik stdy time ptg2 ni gini. So, aku pon berblogging la wat mase ni. Last entri was about our cter Melayu yg obses ngan prkataan 'cinta'. Ape kata kte tgk plak poster movie2 cter melayu yg aku rase sgt cool and creative.

Magika

Hikayat Merong Mahawangsa


Sepet

Papadom

Buai Laju-Laju

The Red Kebaya

Last but not at least,

Antu Kak Limah Balik Rumah


Cantik kan? Aku pernah try wat photo-manipulation, so aku taw betapa rumit and detail nye teknik tu. Which is why aku rase these posters are cantik and creatively thought. Glad to know that we still have people yg think outside the box. Bravo!

Thursday, February 10, 2011

Cter Melayu, the 'Cinta' Worshipper

Korang ade prasan tak?Ke wat2 xpasan?Kenape filem/drama Melayu mesti nk selitkan perkataan 'cinta' dlm tajuk. Bukan la ati aku keras sgt smpai xley trima cinta tapi pelik. Mcm tak da tajuk laen ke yg nak mengindahkan lagi tajuk sesebuah cter Melayu? As mentioned dlm blog ni , Khurafat Movie Review on last perenggan, mungkinkah tipikal masyarakat Melayu malas nk berpikir utk figure out sama ade cter tu bertemakan cinta ataupun genre laen menyebabkan ramai para2 pengarah meletakkan perkataan cinta dgn terang benderang? Tak caya? Tgk ni..


Filem







Drama






See wat i mean? Need i to say more?Aku boley je nk wat part by part entri pasal ni sbb banyak lagi drama/filem melayu yg bnyak menggunakan perkataan 'cinta'. Ala, bnyak je drama/movie yg laku tanpa menggunakan perkataan cliche kan? Mcm Nur Kasih, Adamaya, Syurgamu Ramadhan, and kalu movie, Antu Mak Limah la paling popular, Adnan Sempit, Magika, etc. So? Ade solid and logikal reason ke nk asyik pakai perkataan muntah ni?

Wedding cakes yg terhangat di pasaran

Skang aku da kurang da nak update entri on daily basis. Kalu ikutkan mmg bnyak nk menulis, tapi ade komitmen baru and balik2 dr keje, sumpah pancit. But, it was worth it la. Dats why aku xkisah sgt dgn distance ke tmpt keje yg agak jauh.

 So anyway kan, memandangkan skang bnyak kawan2 aku nk kawen/tunang, so apa kata kte wat satu entri pasal ni, sementara musim org nk kawen tgh hangat. Belum terlmbat, aku wish tahniah tu kawan2 aku yg sedang menuju ke arah gerbang perkahwinan. Jgn lupa jemput weyh! Check out the weirdest wedding cake ever.

Anyone order chinese food?

Sanggup ke nak makan?

Cake resembles diri sndri, xbleh blah!

 
Rupa nye Carls Jr. pon wat bisnes cake


Monday, February 7, 2011

Shaolin Movie Review

Balik after medical check up yg appointment nye tepat 8.30 pagi, ari sabtu, setelah 12 jam berpuasa dr mkn, mata aku berpinar2 mencari tmpat makan. Lapa siot. So apa lagi, aku pon ke Alamanda. Memujuk diri ini yg terpaksa pulang awal dr cuti raya cina dan kena plak pose, aku pon treat la diri aku tgk cter Shaolin, sempena CNY la katakan. 


The review? Best arr. Aku ley bagi dlm, erm..3.5 out of 5 kot. Sbb starting tu perjalanan cter agak slow sket. Then smpai pertengahan baru da stat btol2 best.


Tgk tajuk pon its like mcm ade some kind of cliche moment. Pasal sejarah kung fu, monks dgn skill2 shaolin yg terbaik, battle kung fu with evil parties, etc. Yes, those elements mmg ade, and mmg seketika ade la cliche moment tu kejap tapi actually this movie ade more than that tau.


Aku pon a bit surprise sbb movie ni agak lari dgn element2 yg slalu disajikan utk peminat cter kung fu. Cter die pasal Jeneral Hou (Andy Lau), a dictator kind of type. Whatever he wants, he gets it, even by blood. So, one night, one conspiracy telah merubah segala2 nya. Nak taw conspiracy ape yg telah merubah Jeneral Hou, dan sape kepala pada konspirasi tu, korang kena tgk cter ni. 


Personal opinion aku, there are more than just shaolin kung fu. This movie btol2 teach about family,  life appreciation and sacrifices and also karma. Even its not your own family, but u still feel the pain for others. Its a good movie, and I think la kan, its a good benchmark for Msian filmmakers to start with this type of genre. Sampai bile nk main filem seram je kan? Tak kan asyik nk play safe zone je. Asyik2 antu rmbut panjang sampai kaki, kain putih.


10 Mac, jgn lupe woit!


KRU da berjinak2 dgn Hikayat Merong Mahawangsa, and for others, bile lagi? Other Asian countries da wat, so xkan Msia masih dok saji cter2 cinta komedi/seram. Audiens Msia pon da makin fed up sbb asyik cter yg lebey kurang same. Kalu dulu animation kte yg jauh ketinggalan, skang Upin Ipin is one of the most popular animation in SEA, so xkan xley repeat the achievement for other genre kan?


PS: Aku xley tahan dgn bad boy look. Nicholas Tse in this movie mmg nampak bad boy abeh. Macho siot mamat ni! Memula tu ade nmpk cm ponen sket, time pertengahan after konspirasi tu, mmg macho abeh! Watak tu mmg kena dgn dia.Agak bergetar gak iman aku. Hahaha! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...