Monday, February 7, 2011

Shaolin Movie Review

Balik after medical check up yg appointment nye tepat 8.30 pagi, ari sabtu, setelah 12 jam berpuasa dr mkn, mata aku berpinar2 mencari tmpat makan. Lapa siot. So apa lagi, aku pon ke Alamanda. Memujuk diri ini yg terpaksa pulang awal dr cuti raya cina dan kena plak pose, aku pon treat la diri aku tgk cter Shaolin, sempena CNY la katakan. 


The review? Best arr. Aku ley bagi dlm, erm..3.5 out of 5 kot. Sbb starting tu perjalanan cter agak slow sket. Then smpai pertengahan baru da stat btol2 best.


Tgk tajuk pon its like mcm ade some kind of cliche moment. Pasal sejarah kung fu, monks dgn skill2 shaolin yg terbaik, battle kung fu with evil parties, etc. Yes, those elements mmg ade, and mmg seketika ade la cliche moment tu kejap tapi actually this movie ade more than that tau.


Aku pon a bit surprise sbb movie ni agak lari dgn element2 yg slalu disajikan utk peminat cter kung fu. Cter die pasal Jeneral Hou (Andy Lau), a dictator kind of type. Whatever he wants, he gets it, even by blood. So, one night, one conspiracy telah merubah segala2 nya. Nak taw conspiracy ape yg telah merubah Jeneral Hou, dan sape kepala pada konspirasi tu, korang kena tgk cter ni. 


Personal opinion aku, there are more than just shaolin kung fu. This movie btol2 teach about family,  life appreciation and sacrifices and also karma. Even its not your own family, but u still feel the pain for others. Its a good movie, and I think la kan, its a good benchmark for Msian filmmakers to start with this type of genre. Sampai bile nk main filem seram je kan? Tak kan asyik nk play safe zone je. Asyik2 antu rmbut panjang sampai kaki, kain putih.


10 Mac, jgn lupe woit!


KRU da berjinak2 dgn Hikayat Merong Mahawangsa, and for others, bile lagi? Other Asian countries da wat, so xkan Msia masih dok saji cter2 cinta komedi/seram. Audiens Msia pon da makin fed up sbb asyik cter yg lebey kurang same. Kalu dulu animation kte yg jauh ketinggalan, skang Upin Ipin is one of the most popular animation in SEA, so xkan xley repeat the achievement for other genre kan?


PS: Aku xley tahan dgn bad boy look. Nicholas Tse in this movie mmg nampak bad boy abeh. Macho siot mamat ni! Memula tu ade nmpk cm ponen sket, time pertengahan after konspirasi tu, mmg macho abeh! Watak tu mmg kena dgn dia.Agak bergetar gak iman aku. Hahaha! 



No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...