Tuesday, March 15, 2011

Meet Unique LRT Users

Ritu aku pernah wat entri pasal several type of KL drivers so skang, bru pagi td timbul plak inspirasi nk wat pasal entri ni. Ape plak entri kali ni?Jeng jeng jeng, ala, xde bombastic sgt pon, just sekadar several type of LRT users. To someone yg menjadi LRT user tegar spt aku, bab2 berhimpit2 dlm tren tu aku da immune. Tapi, aku lom high level enough nk menempuh kesempitan hidup yg bagaikan duduk dlm tin sardine Marina tuna dlm KTM.
So alhamdulillah so far, xde tmpt yg memerlukan aku menempuh KTM tiap2 pagi. So anyway, LRT users pon ade mcm2 gaya.


1. "LRT ni aku yg punya!"
Asal bukak pintu je, mostly serbu utk tmpt duduk. Kalu yg prangai cm palat, from behind, terus potong line, serbu pintu masuk lrt and terus duduk wat dunno. Org laen beratur gak weyh, org pon penat balik keje gak weyh, considerate la sket. Oh lupe plak, org considerate mane prangai palat cmni. Hahaha.


2. "Shhhh..aku tido, jgn kacau"
Spesis ni ade two types. One is die btol2 letey and amek some time dlm tren utk rehatkan mata. Another one ni yg agk kurang acceptable. Dis type usually akn pura-pura tido so that kalu ade someone yg lebey memerlukan seat like old folks, oku, or even pregnant woman, diorg akn mengharapkan other people will give their seat to the one who needed, so that they can keep their seat as well. Basically, it's a win-win situation to spesis ni la.
Oh, mcm mane nak taw diorg ni pura2 tido?Usually when someone yg sgt letey, you can tell on how he sleeps. Kalu da stok tido mulut ternganga utk mmberi2 angin2 sejuk air-cond memenuhi rongga udara, mmg letey ar tu. Xpduli da org nk tgk ke x dlm tren tu, janji dpt rehat.Haha.So utk spesis yg quite inconsiderate plak, slalu nye one station before he reached the destination, dia kn sedarkan diri.


Obviously bile turun kat Masjid Jamek la. Satu cara nk confirm kan, wat die annoyed 'unpurposely'. Cm aku, aku saje meletakkan bucu paperbag kat kaki or lutut die. Kalu sedar, die akn ubah the position. Kalu die ckup sedar utk ubah position, why not bukak mata tu and aware of the surrounding?


3. "My music is so awesome bro"
Usually ni budak skolah nye keje ar. So malas nk ckp bnyak2, memandangkan the maturity level and awareness masih kurang. But aku elaborate sket je. Org penat balik keje, kpl sudah memikirkan hot shower/mahupun masakan sedap sedang menanti di rumah, tapi diganggu ngan bunyian lagu2 dan juga laughter2 yg memekak. Org xheran la how noisy you are, they will think of you just a bunch of brats je.


4. "Look into my eyes...alamak kantoi!"
Usually this type is the ladies la. Kaki usya org from head-to-toe mcm nk makan org, aummmm!


Ade one time, btol2 happened in front of my eyes, ade one lady, a MAS stewardess masuk train kat Chan Sow Lin, and dis tudung lady, stared her from head-to-toe dgn slack gile. Kalu pandangan die ade daya cas elektrostatik, mesti rmbut pramugari tu da jadi cm Albert Einstein. Hahhaa. Don't judge the book by its cover la kak, ko tu pon pakai tudung but lom tentu perfect akidah nye.

5. "Aku CEO kot, tapi down-to earth nye CEO"
Spesis ni mmg wat aku gelak everytime kalu diorg share one train ngan aku. They are so funny, you can just laugh at their gebang2 story. Xde la diorg sembang ngan aku tapi bile tren is packed, so its time to make a million dollar call and sembang kuat gile, so motip nye is to show to everyone how big he is. Example:
"Halo! Projek tu bile nk siap? Aku da book BMW aku ni.."
"Istana aku kat Ukay Perdana tu tgh renovate. So skang aku sewa jap kat rumah teres tepi jalan tu je.."
"Datuk! Sy otw nak balik tapi kalu Datuk ajak dinner kat Hotel Concorde pon boley gak.."

Ayat gebang srupa dgn MLM. Selama aku dok naik tren, xde plak aku jumpe CEO naik tren. Usually tren is for average people like us. Top-ranking corporate people usually have their own driver so that they can go anywhere to attend the million dollar meeting.

So here you go, the top 5 for the LRT users. There's more if i could think of sbb skang perut aku lapa, mo g bekfast nasi putih ayam masak merah. Aku masak kot! Future mak mentua, bangga x ngan saye?

muka bangga kembang lodang idung

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...