Wednesday, April 27, 2011

Bile Bieber Fever nk reda?


Baby..baby..baby..oohhh...sape tak kenal budak kecik ni kan. Pelik sgt kalu anda tnya diri sndri, sape budak ni?xpernah taw pon. Better korang g cek ur social calendar because u need to socialize.Hahaha. Anyway, ade yg peminat kipas mati, dan ade plak yg mmbenci or annoyed ngan budak ni. 
Bagi aku, minat gile pon xde, benci gile pon xde. Sekadar mmbahan lagu2 jambu die ade la sket2. Utk yg tengah menunggu demam Bieber reda, tahukah anda, ade possibility utk Bieber phenomena will be over? Some said die terlalu kebal utk dijatuhkan by other genre. But is he? Bile demam ini akn menunjukkan tanda2 reda nye?


1. Grown up Bieber
Wat mase ni, die masih di alam remaja. Alam yg penuh dgn pergolakan hormon2 untuk mencuba something new dan juga a kickstart utk have the feeling of love or crush on someone. So, wat mase ni kebanyakan peminat2 kipas mati sume di kalangan remaja. 
Bile masing2 da grow up, Bieber pon akn mengubah style nyanyian nye kepada yg lebey matang. Xde da melalak panggil baby org. Manakala, his fans pon akn sikit2 mengubah hala tuju ke arah bf, studies and career. Kalo masih minat pon, xde desperate cm mase zaman2 remaja.


2. Settle down Bieber
Setahu aku, skang die da ade gf kan? Xtaw la ngan sape currently. Last time yg aku taw is Selena Gomez, but xsure skang ngan sape. But kalu masih ngan Selena, i dun think it will last long. Come on, what do u expect? Masing2 masih terlalu muda nk settle down. 
Even the fans pon di kalangan gadis2 remaja yg masih lom kenal erti settle down. Dats why la bile budak kecik ni ade gf, fans were so furious smpai send death threats to his gf. Pasti fan tu akn tergelak dgn kesengalan nye bile da smpai her maturity. Hahaha.


So bile die da setel down, so probably end up like boyband yg laen. Bile masing2 da stat kawen, fans pon lari. Contoh terbaik? Jonas Brother, BSB, Westlife, etc.


3. Bad boy Bieber
Skang could be la masih hingusan dlm dunia badboy/playboy sbb die masih underage. Tunggu lepas umo 21, kalu xdijaga, die could end up senasib dgn artis bermasalah, Lindsay Lohan & Britney Spears. Party sane sini, girls keliling pinggang, duit jutaan lemon, boleh lupa daratan kalu xde displin. Bile lupe daratan, mula la career mahu jatuh menjunam. But kalu mentor nye Usher, maybe dijaga elok la kot. Usher pon xde displin problem kan?
4. Genre Baru
Kalu kte tgk dr dulu, macam2 genre dtg and ade yg make a big impact to the world. Bermula dgn kegilaan boyband zaman 90s, diamek alih oleh rock band and pop rock such as Fall out boy, Avril Lavigne, Ashlee Simpson, etc. Kemudian, techno pop plak conquer with its pioneer, Lady Gaga and Black Eyed Peas. And now, Bieber fever. Kte tunggu genre ape plak bakal menggugat populariti budak kecik ni.
5. Bieber yg kekeringan idea
Mase memula tembus international music industry, mmg la music yg dibawak tu fresh. Tgk la mane2 new artist pon. Bile die bawak something new, pasti menjadi ikutan lepas tu. Tapi sampai bila? Tgk contoh Lady Gaga, mase mula2 tu, everything was about her. 
Her music, her style yg sungguh pelik, slalu je terpampang dlm news. Bile da lame sket, masuk 3rd album die, still carry the same tune. So people, well, xsume la, mula beransur2 beralih ke genre music yg lebeh fresh, mcm aku ni. Same thing could happen to Bieber kalu die maintain the same teen pop music.

Tahun ni tahun budak kecik ni. Laris bak pisang goreng panas. Everything sume ade muka die. Fans pon fanatic bagai nk gila. Gila smpai aku rase ridiculous sgt la diorg ni. Its too much already.  

Tuesday, April 26, 2011

Red Riding Hood Movie Review

Hmmmph!Hampeh nyer cter. Agak nye Amanda Seyfried ni mmg suke storyline yg agak slow melow ni kot. Cter sengal ni mengingatkan aku pada Jennifer's Body. Movie yg mengarut, storyline yg slow dan juga able utk mmbuat anda menepuk dahi anda, seperti mengetawakan duit tiket anda yg telah lebur utk movie yg xbape nk berbaloi.
Aku akui, aku xpernah tgk Twilight since the first installment lagi. So aku xtaw creativity of the director who brought the Twilight Saga phenomenon. Tapi how was it if you asked me? Mengarut, so different than the tales yg aku dengar mase kecik2 dulu. Ade la scene about 30 seconds mention about the legend questions:


Red Riding Hood:"Grandma, what big eyes you have.."
Grandma: "To see you face clearly, my dear.."
Red Riding Good: "Grandma, what big ears you have.."
Grandma: "To hear you better, my dear.."
Red Riding Hood: "Grandma, what big teeth you have.."
Grandma: "To eat you easier..!"
The rest? Mengarut sgt2. Storyline? Memang ade the wolf, ade red riding hood but the rest, walupun rekaan semata2 tapi seperti kata Usin Antu Kak Limah, busit! Storyline about Valerie, bercinta ngan Peter since their childhood. Flash foward 10 years later, Valerie nk dikawen kan dgn Henry, si anak org kaya tnpa persetujuan dari tuan badan.
kejambuan hero2 masih xpat make the movie interesting


Nak dijadikan cter, kampung yg diorg duduk tu slalu dikacau oleh werewolf every full moon. So one night, when org kampung da fed up di kacau, diorg decide nk g the werewolf lair and kill the beast. And they did, well, they thought they did. The next night, during the celebration, the real werewolf strikes again and a discovery has been made that serigala jadian tu dikalangan org kampung tu gak.
So the mystery is, sape yg jadi werewolf? Nak taw sape, tunggu la mubi tu kua kat Astro. I dun think berbaloi ur money for the movie ticket. Better g tgk Rio. Aku nk tgk and yet, lom tgk Rio lagi but i've heard from the review, the movie was hillarious!Like i said, storyline sgt slow and mostly mendatar, sengal dan mengarut. No wonder la xbnyak publisiti pasal cter ni. 


Cinematography? Average. Xde power mane pon. Still xley beat Suckerpunch walupun storyline cter tu cm haram gak. Overall, movie ni low sket from average. Nk beli CD pirate pon xberbaloi. Baik tunggu je mubi ni kua kat Astro.


Rating:

Monday, April 25, 2011

Nasi lemak = Nasi + FAT?

Insiden pagi td telah membuat aku realized on something. Org kita ni begitu mempercayai bulat-bulat ape yg dikatakan oleh media, especially media elektronik. Insiden ape? Later aku citer. Baru-baru ni, dikecohkan dgn pendapat nasi lemak punca obesiti kanak2 skang. Bagi aku, pendapat tu mcm 'seems like know everything, but know nothing'. 
Sbb tu org kata, pikir dulu sebelum ckp. Mmg nasi lemak is well-known to be one of food yg high kolestrol, but mkn nasi lemak tiap2 hari boleh wat obese kah? Wat about fast food? KFC, McD, Burger King and other types of fast food?Nasi lemak not the main source of obesity as the president of Nutrition Society of Malaysia said, Dr Tee E Siong.
My opinion? Kte jgn sempitkn otak kte by focusing on satu reason je. Yes, the food tu berlemak, sbb tu nama nye nasi lemak. Tapi, cube kte pikir. Aktiviti rutin kanak2 skolah based on my supervision pada sepupu aku yg berumur 8-12 tahun. 

Sampai umah:
- Tuka baju, mandi, lunch.
-Tido petang smpai kol 4
- Maen computer games/video games
-Bile tiba malam bru nk wat keje skolah

Bila masa aktiviti mengeluarkan peluh? Hanya pada hari kokurikulum. Yg aku listkan td is aktiviti rutin yg dilakukan everyday. Tak dikira mkn luar bersama family di fast food restaurant or kedai makan dan juga aktiviti2 entertainment tambahan yg laen seperti menonton wayang (igt carbonated drinks baik utk kesihatan ke?)
Banyak lagi penyumbang pade obesiti kanak2, dan tak patut kte salahkan bulat2 pada nasi lemak. Bnyak lagi penyumbang seperti nutrition dlm fast food, kandungan gula dan juga the amount of food yg a child sudah terlebey amek. Penyumbang terbesar? Of course la fast food. Cube tgk table chart above. 

Stakat makan nasi lemak sebungkus tiap pagi, tapi kalu budak tu g jog ngan parents tiap2 ptg, xde efek gak. Kalu budak tu makan sandwich kat skolah but dok bantai KFC Combo Meal lepas balik skolah, GG gak budak tu. Kte kena tgk lifestyle budak tu.

Kalu budak tu makan nasi lemak, tak exercise, tgk plak after school ape yg die consume and how much die consume for lunch ngan dinner. Itu je. No need nk blame majorly on one aspect. Be smart, jgn expose your stupidity in public. Western countries da lame brought up this matter and most of them blame the fast food + video games + lack of exercise. Its the combination yg mmbantu proses obesiti seorang kanak2, bukan menuduh memvavi buta pada satu mende. 
INSIDEN APEKAH PAGI TD?
 Pagi td, dgn muka sekupang aku pon memesan nasi lemak lauk paru-paru. And suddenly ade dis girl ckp kat mak cik ni.

Girl: Mak cik, bihun satu
Mak cik: Bihun da abis dik. Arini mak cik xtaw nape, ramai dok beli bihun. Tinggal nasi lemak je ni

Kesimpulan yg aku ley wat? High possibility untuk aku mengatakan ramai da terpengaruh dgn kata2 dr media massa tanpa usul periksa, atau berfikir seketika. Sbb ape? Sebelum2 ni aku dok beli, laku je nasi lemak mak cik tu. Recently lepas opinion tu kua, terus ramai xbrani nk beli nasi lemak. Kalu makan sekali dua tu, xde la nk obese nye. Risau mcm nasi lemak tu ade racun. Fikir baik2, media massa mmg suke create media storm, nk lariskan akhbar diorg. 
sebagai consumer, kne la bijak

Kte sebagai consumer, kena pikir la yg mane baik atau buruk utk diri kte. Tuhan da bagi akal fikiran kan, so fikir. Jgn terikut dgn tuduhan yg melulu. Pernah pikir mcm mane periuk nasi org yg berniaga bila ramai beranggapan cetek cmni? 

Saturday, April 23, 2011

SMS: Saya Masih Sengkek

Kalu tgk kat tv skang ni, bnyak sgt da realiti tv show sama ada kat TV3, mahupun Astro. And kebanyakan show2 tu sume memerlukan undian sms. 50% undian sms mahupun 100% kuasa pengundi, the sistem tetap memerlukan pengundi mmbazir kredit mereka untuk mengundi peserta kegemaran. 

Jadi, nape kte perlu mengundi? Adakah sebab:


"Dpt merasa keenakan ade kuasa yg boleh menentukan nasib seseorang.."
Walupun kte diberi kuasa untuk mengeluarkan peserta, tapi kalu pikir betul2, kte sebenar nya di pihak yg rugi. Yg untung, kesan dr undian sms pengundi are peserta, telco company dan kampeni broadcast itu sndri. Pengundi? Bagi pengundi tegar, financial will be affected sbb asyik nk kena top-up saje. Ade faedah yg laen? 


"Puas hati kalu peserta favorite menang.."
Looking at one side, nasib peserta ditentukan oleh pengundi and kalu menjadi peserta favorite ramai pengundi, peluang cerah utk die menang rumah ke, duit 300k mahupun kereta. Looking at the other side plak, ape yg pengundi dpt selain pembaziran kredit mereka? 
Kepuasan sbb peserta favorite menang? Selain dr itu?Kalu family peserta yg mengundi, tidak mengapa la kan. Bagi strangers, untuk mengundi someone yg u didnt know, kalu die menang pon, ape sebenar nye yg kte dpt?


"Xnak kasi peserta favorite terkeluar.."
Siapakah kte yg bagaikan lebih sudu dari kuah. Begitu emosional skali bile ade pihak mengutuk peserta favorite mahupun peserta favorite diundi keluar. Bukan ape, kte kenalah sedar. Sokong lebey2, back up lebey2, padahal artis suam2 kuku tu xkenal kte langsung pon. Jgn la take it too seriously. Smpai wat fanpage di FB, memberontak sbb peserta favorite keluar. . 

"Rasa panas telinga bila host mcm memperli kta.."
Mmg itu tugas die nak provoke kasi kte 'menderma' duit kte supaya mengundi peserta rancangan tu. Nak untung la katakan. "Anda mahu peserta pilhan anda terkeluar?" atau menayangkan kedudukan terkini peserta dlm carta ialah several cara2 untuk memancing pengundi supaya mmbazirkan duit mereka.
Kte ade kuasa kan? Gunakanlah sebaik nye, adekah berbaloi utk mengundi? Sebelum nk tekan butang Send tu, pikir2 la dulu. Dari 'menderma' to someone yg nak develop career as a singer, better derma to someone yg btol2 perlukan. Mane lebey penting, career as a singer atau someone yg homeless?

Kalu nk pemurah ati tu, pikir la dulu. Jgn la begitu pemurah hati memgundi smpai end up bile peserta favorite menang, kte plak kena akui, ye..saya masih sengkek skang nih.

Peace, no offence..=)

Friday, April 22, 2011

Are you a fashion victim?

When it comes to fashion do's and don'ts, it is a subjective matter to be discussed. Sbb ape? Contoh, katakan glasses mcm Harry Potter tu fashion do's for this year, tapi utk tahun depan it could be fashion don'ts plak. How it is decided? Ask the fashion experts. Diorg yg wat, and people intend to follow je, padahal diorg pon xde la fashionable mane pon.


Tapi did you know yg ade several trend yg masih evergreen dlm list fashion don'ts? And this is a babystep for anyone yg bru berjinak2 dgn style.


1.Scrunchy
Scrunchy is one of accessories yg boley menurunkan percentage style anda, sbb it looks cheap. Cube compare due2 gambar di bawah. Ade beze tak?


Gambar kedua nmpak lebey kemas kan? Lebey kemas, and looks professional. Nape mende ni penting? Kalu g interview, your appearance is important, ade evaluation jugak utk yg tu. 


Kalu nak ikat rambut, better amek getah rmbut yg plain color mcm picture below. Amek la kaler ape pon, it looks simple and do you know something? Walupun simple, we could make ourself looks expensive with the right look. Kalu baju tu 500 hengget pon tapi gaya xkena, nmpk murahan jugak.
2.Muffin Top
Pmpuan zaman skang especially bnyak pilihan nk beli baju ape. Pegi la mane2 mall pon, mesti ade butik utk kte. Tapi kena bare in mind, walupun bnyak butik, xley main grab baju mcm tu je. Kena ukur baju di badan sndri. 

Kalu org lain pakai lawa, elakkan prinsip 'Kalu die pakai nmpk cantik, nape mesti tidak aku?'. Prinsip tu amat bahaya, especially kalu ukuran bdn berbeza sgt. Kalu pegang prinsip tu, bile pakai baby-t, ini lah jadi nye..

3. Overall
Ade sesetengah aku tgk kat butik in KL, masih ade lagi yg cuba kembalikan style ni. Style ni will be forever evergreen in fashion don'ts list. Nape perlu kte pakai mcm ni pada zaman yg serba teknologi? Ade modification pada style ni tapi aku rase style ni xley g jauh.


Sbb bg yg berbadan besar, style ni akn mmbuatkan punggung anda mcm Jlo. Bg yg berbadan kurang besar, ia akn menampakkan pinggang anda pendek so anda akn kelihatan kekurangan ketinggian dr ilusi optik org laen. Kalu nk try style ni gak, try suspenders.
4.Eye Brows
Xsure whether ramai org taw ke x, tapi expected to know la sbb agama kte pon xbagi kte cabut bulu kening kan? Nak taw sbb ape? Kalu ikut reason yg btol, its like mcm kte xbersyukur dgn kurnia-Nya. Tapi kalu reason sesame manusia? Sbb ini...korang nak muke korang pelik cm gini?
Ape yg Dia da bagi tu da cantik da. Xperlu da nk modification kasi bibir lebey tebal, tanam bulu mata kasi tebal so xya pkai fake eyelash da, etc.


5. Kasut tinggi bunuh diri


Well-known kalu a lady pakai heels, pakai baby-tee ngan jeans pon, die akn nmpk anggun. Tapi kena tgk gak what kind of heels. Kalu pakai heels smpai montot tertonggek cm nk menari dangdut, hilang terus keanggunan die. Nmpk lebey terseksa plak. 


Yes, it is fashion. And bile mention fashion don'ts, doesnt mean tertumpu pada how do u look, it also merangkumi whether it will affect ur health badly or not. Prinsip 'pain for beauty' tu, kena agak2 sket bile nk pakai.


6.Rambut Kaler
Remaja atau dewasa, slalu sgt kte tgk rambut karat, rmbut blonde, etc. Selalu nye dok nampak rmbut karat la, sesuai dgn warna kulit Asian kte. Tapi ade yg konon nye nk laen dr yg laen tnpa mmpedulikan how ugly it will look, terus die capai warna2 pelangi.
As asian, kte xley la folo warna rambut causian. Kulit diorg putih, pakai la kaler ape pon, suma masuk. Like i said earlier, ukur la baju di bdn sndri. Jgn la smpai kte ditertawakan dgn kebodohan kte sndri. Jgn la sabotaj ur own look.


Jadi, jgn la pegang prinsip 'Barang mahal akn wat aku nmpak mahal'. Walupun korang pakai Armani Exchange, Zara atau MNG, kalu with the wrong looks, korang xkn nmpk semahal baju branded korang. Even kedai2 murah kat Times Square tu, kalu tgk betol2 and pndai pilih gaya yg betul, you will look like a million bucks!=)

Thursday, April 21, 2011

Kepupusan trend yang ditelan dek hipster

Ape trend budak zaman2 skang? One of it yg paling obvious is Justin Bibir nye style.Rmbut sikat ke depan, kalu ade jaket, pakai jaket, pakai kasut gabak tapi kasut di luar, seluar di dlm. Mcm ni, tadaaaa...
Baby, baby, baby...ooohhh~
Style budak kecik ni ialah style paling hot stuff di kalangan remaja zaman skang. Bagi remaja perempuan? Pakaian da mcm whore da aku tgk. Xpadan dgn age yg sungguh muda. Fishnet, dipadankan ngan hot pants dan singlet. Trend budak2 zaman skang makin seyes kalu ikut pendapat aku. Zaman aku jugak ade trend, mari kte lihat trend2 yg telah mmbuat kte menyesal bila terkenang kembali.


Couple
First trend bile masuk zaman remaja. Zaman aku, kapel time skolah rendah ade gak tapi xbape banyak. Masing2 malu-malu kerbau. Time skolah menengah la time hormon remaja tgh bergolak. Time skolah tu kalu xkapel, kire xcool ar. 
Cam loser gak ar. Tapi...yg loser tu la yg skang lebey berjaya. Moral of the story? Kalu parents anda tidak mengizinkan anda berkapel sewaktu di bangku sekolah, sile ikut ckp mereka ye. Mereka lebey tau. Time keje, blaja uni, berlambak lagi yg ensem2. Don't wori la ye adik2.


 Nape menyesal bile terkenang kembali? Menyesal emosi dibazirkan dgn cinta monyet yg boleh mmbuatkan fokus blaja anda lari, especially time gado ngan bf/gf. Bile fokus lari, mula la xbley blaja, akibat nye tanggung sndri bile keputusan SPM xmemuaskan.


Product Alien Workshop

Masih igt ngan brand ni? Fofular bak kot. Kebanyakan ade pada wallet yg imitation. Pasar mlm berlambak menatang ni.Tapi still dianggap trend yg cool sbb nk beli yg ori mmg xpat ar. Mahal siot. Skang, xsure trend ni ade lagi ke x. Kebanyakan diganti ngan wallet leather imitation from Levi's, Timberland, etc. 

Nape menyesal bile terkenang kembali? Tringat wallet imitation ni menjadi kebanggaan utk ditayang kepada kawan2 yg laen. Bile come to your sense, bru sedar how silly diri sndri time tu.

Kete Tamiya
Utk kanak2 dan remaja laki, memiliki koleksi kete Tamiya, akn dianggap budak paling cool. Sbb ape? Sekotak kete Tamiya, mahal gak ar. Kalu zaman skang die seperti mengumpul koleksi barang2 DC Comics. Siap ade kartun kete Tamiya tuh. Punya power influence die time tu. Tapi trend ni xlame, aku pon xsedar bile die abeh. Tetibe senyap cmtu je.

Nape menyesal bile terkenang kembali? Menyesal mengeluarkan duit sndri mahupun ibu bapa utk mainan yg kurang berfaedah. Hehehe..=D

Rambut ekor tikus
Aku xtaw trend ni sape yg bawak, bughok bebenor. Dr belakang, aku rase cm nk tarik je ekor tikus tu. Nk kata cool? Xlangsung rase nye, mengurangkan percentage kewarasan ade la kot. Tapi budak2 kte dgn bangganye menayang kepanjang ekor masing2. Bagi yg otak kuning tu, aku maksudkan rmbut eh, bukan mende laen. Xbaik taw....


Nape menyesal bile terkenang kembali? Menyesal sbb menganggap org kagum dgn trend rambut sndri, padahal org mengetawakan akn kebodohan nye.
Kuda ku lari gagah berani
Budaya kuning
Memula black metal, grunge, then skin, pastu punk, then diikuti rempit. Pastu disambung plak ngan budaya shuffle, dan paling terbaru hipster. Budaya kuning mmg sebati ngan jiwa remaja sbb keinginan nk mencuba something new. 
Yg xley blah tu, kebanyakan main follow je. Bukan taw sejarah sgt. Bukan ape, kalu xselidik history di sebalik trend2 tu, mane taw salah satu gaya dlm trend tersebut boleh wat kte terkeluar dr agama ke. Bukan ke carik masalah tu?


Nape menyesal bile terkenang kembali? Terkenang dgn diri sndri yg silly waktu itu. Even pelik skali pon, ku tahan jua asalkan kena dgn trend digayakan. Hahahha.Contoh? Pakai jaket kulit di waktu panas terik.


Skang trend terbaru, for girls, Yuna style, no offense seyesly but kebanyakan yg stat bertudung tu kebanyakan follower trend yuna. 
Kalu yg btol2 terbukak ati tu, alhamdulillah. But kalu stakat follow trend je, better stop it la. Watpe nk idup dlm pretending just for the sake of following the trend? For guys, xpe, Justin Bibir tu will grow up and die pon akn realize yg die need some fashion improvisation in future.Hahaha. Peace everyone, no offence.

Tuesday, April 19, 2011

'Malaysia boleh' tapi...

I have finally found my dream gadget (I think). Menatang tu lom smpai Mesia lagi. Stended ar, dlm dok dibanggakan tagline 'Mesia Boleh' dan pencapaian yg konon nye no.1 dlm dunia, Mesia masih ketinggalan ke belakang when it comes to international product launching. 
Motorola Xoom

Contoh? Ipad 2, kalu ikutkan skang US, UK sume da launched, termasuklah jiran sebelah kte, Singapore.This coming 22nd may april ni, secara rasmi la, Ipad 2 akn di launch di negara republik itu. Kte? Masih xde kabar brita. Da la lambat, the product price lebey mahal dr negara laen and bnyak limitations. Contoh? Singapore ade Iphone white version. Kte? Only available for black version. 
So what im trying to say here is, my dream gadget juga mengalami nasib yg sama. Negara luar sudah 2-3 bulan launched tapi in Mesia, masih xde kabar brita. So stakat nih, just baca review from the users yg da pakai gadget tu. Gadget ape you might ask? 
mungkin inikah?
Well, since the product lom launch in Mesia, so aku pon xkn launch in the blog yet. Sbb ape? Wat mase ni, berdasarkan price yg aku tgk kat review, mmg gadget tu telah menjadi dream gadget aku. Tapi once launched in Mesia, it is expected for the price to be a little bit higher than harga from other countries. So kalu, da cecah nk dkt 2k tu, better aku angkat ipong ke, ipad ke kan. 
atau yg ini?
We'll see how mcm mane kan. UK da launch last march, so expected dis month or next month akn kua produk tu in Mesia. I hope so.

Monday, April 18, 2011

Snek makanan yg legend

Kalu skang, coklat cadbury mmg tersgt la senang didapati di kedai2 runcit pak jabit, murah lak tu. Time 90an, cadbury adalah coklat yg paling mahal skali. Sape dpt beli coklat cadbury pakai duit poket sndri, dianggap mmg cool ar. 
Tapi, ade sesetengah coklat atau snek yg aku tingin nak makan balik, cuma several da makin pupus ditelan dek kedai convenience store. Slalu nye snek genre retro gini dijual di kedai runcit saje. Xcukup popular nk tembus pasaran convenience store. Antara nye:


1. Coklat '8'
Aku xtaw name betul coklat ni, tapi aku panggil coklat '8' sbb bentuk die obviously cm nombor 8. Lagipon aku suke suke coklat ni sbb ley dpt amount yg bnyak dgn harga yg berpatutan.
2. Ding Dang/Tora
Ding Dang dan Tora adalah due brand yg berlainan yg compete sesama sndri dlm bidang pengeluaran mainan. dlm kotak. Seigt aku, bile diorg ade mainan bru kua, siap wad advert kat TV. Tagline legend? 'Tora datang lagi dengan mainan....[ayat disambung dgn produk2 mainan terbaru]
3. Lucky Cocoa Ball
Alternative pada coklat cadbury, tapi lebey sedap. Mmg aku beli 3-4 kotak coklat ni, pastu mkn mcm makan nasi. Sedap siot coklat nih!
4. Yupi
Time skolah2 dulu, one of the favorite is Yupi gummy candy. Skang pon ade, tapi xbnyak variety da produk2 ni, Kalu dulu sonok, ley pilih. Ade warna pink, ijau epal, hotdog, pizza, burger, cacing, bears, u name it, sume ade. Peberet aku?Of coz la warna pink, sbb manis.Budak2 kecik mane suke sgt sweet sour kan?
5. Murakawa Bubble gum
Masih igtkah chewing gum ni? Yg paling aku igt skali ialah, kat pembalut ketas chewing gum ni, ade tatu tiruan. Yg jenis basahkan tangan, bahu atau tempat mane nk letak tatu, then lekatkan pembalut ketas tu kt tmpt tersebut and walla!Da ade tatu butterfly, xpon mickey mouse.hahahha
6.Sate Ikan/Bebola Ikan
Bebola Ikan atau name engrish nye ialah Fishball, bukan mcm fishball skang yg bulat dan gemuk. Makanan ni yg aku dok tunggu everytime balik skolah. Time tu murah sgt, satu cucuk, seposen ke dua posen. Siap ade pilihan on the sauce, nk yg manis atau yg pedas. Sedap siot!Xpuas makan lagi, tetibe pak cik yg jual bebola ikan da xde, setelah kua kabar angin mengatakan ade lemak vavi. Bese la, bile da maju, mula la ade yg xsedap duduk tgk kesenangan org laen...grrr~
Conclusion?Aku masih lom puas makan sate ikannnnn...kat mane ade jual mknn ni lagi?Aaaaaa.......Tekanan perasaan~


BONUS
Disebabkan ramai memberi idea snek2 legend yg laen, aku pon tambah lagi dlm bonus part. Thanks to the readers for the suggestion. Name pon snek legend, ade la sesetengah yg aku lupe. Especially chewing gum 3 kaler tu, ape ntah name die?Do tell me, ley letak skali dlm ni.


JoJo
Kalu dulu, kire anak org kaya je la yg cam mampu nk beli JoJo pakai duit poket sndri. Mahal kot. Kalu comparison dgn dunia gadget, kira JoJo ni Apple product ar. Mainan pon, up sikit je compare Tora ngan Dindang. Coklat?lebey kurang je
Eskem Pop
Eskem popular mase zaman skolah. Time tu Walls Cornetto pon xwujud lagi, Trophy, Magnum sume xde lagi. Either nk letak dlm peti ais kasi sejuk, atau kasi keras jadi ais, due2 pon boley. Nak kaler ape?Sume nye ade, pink, kuning, ijaw, biru, cuma itam je xde.hahaha.
Kiddies Chocolate Bar
Masih igt ngan coklat bar ni?Yg ni pon aku suke mkn mcm mkn nasi, same cm Lucky cocoa ball. Lembut plak tu dan sgt mudah dipatahkan.

Super Ring
Memang legend abeh kopok ni. Even sampai skang masih bertahan. Lame siot kopok ni. Aku rase mase aku darjah satu da ade kopok ni. Lepas makan, mcm pakai inai, tgn terus jadi oren. Kalu happen to srbuk kopok tu lekat kat muka, oren la muka tu.Hahaha

Thanks to all the readers, kalu ade lg, gtaw aku. Ley sambung part II.heheh..oh ye!kalu sape2 taw name singgam 3 kaler tu, gtaw aku yer. Tgh mencari nih utk letak dlm entri ni.=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...