Friday, April 22, 2011

Are you a fashion victim?

When it comes to fashion do's and don'ts, it is a subjective matter to be discussed. Sbb ape? Contoh, katakan glasses mcm Harry Potter tu fashion do's for this year, tapi utk tahun depan it could be fashion don'ts plak. How it is decided? Ask the fashion experts. Diorg yg wat, and people intend to follow je, padahal diorg pon xde la fashionable mane pon.


Tapi did you know yg ade several trend yg masih evergreen dlm list fashion don'ts? And this is a babystep for anyone yg bru berjinak2 dgn style.


1.Scrunchy
Scrunchy is one of accessories yg boley menurunkan percentage style anda, sbb it looks cheap. Cube compare due2 gambar di bawah. Ade beze tak?


Gambar kedua nmpak lebey kemas kan? Lebey kemas, and looks professional. Nape mende ni penting? Kalu g interview, your appearance is important, ade evaluation jugak utk yg tu. 


Kalu nak ikat rambut, better amek getah rmbut yg plain color mcm picture below. Amek la kaler ape pon, it looks simple and do you know something? Walupun simple, we could make ourself looks expensive with the right look. Kalu baju tu 500 hengget pon tapi gaya xkena, nmpk murahan jugak.
2.Muffin Top
Pmpuan zaman skang especially bnyak pilihan nk beli baju ape. Pegi la mane2 mall pon, mesti ade butik utk kte. Tapi kena bare in mind, walupun bnyak butik, xley main grab baju mcm tu je. Kena ukur baju di badan sndri. 

Kalu org lain pakai lawa, elakkan prinsip 'Kalu die pakai nmpk cantik, nape mesti tidak aku?'. Prinsip tu amat bahaya, especially kalu ukuran bdn berbeza sgt. Kalu pegang prinsip tu, bile pakai baby-t, ini lah jadi nye..

3. Overall
Ade sesetengah aku tgk kat butik in KL, masih ade lagi yg cuba kembalikan style ni. Style ni will be forever evergreen in fashion don'ts list. Nape perlu kte pakai mcm ni pada zaman yg serba teknologi? Ade modification pada style ni tapi aku rase style ni xley g jauh.


Sbb bg yg berbadan besar, style ni akn mmbuatkan punggung anda mcm Jlo. Bg yg berbadan kurang besar, ia akn menampakkan pinggang anda pendek so anda akn kelihatan kekurangan ketinggian dr ilusi optik org laen. Kalu nk try style ni gak, try suspenders.
4.Eye Brows
Xsure whether ramai org taw ke x, tapi expected to know la sbb agama kte pon xbagi kte cabut bulu kening kan? Nak taw sbb ape? Kalu ikut reason yg btol, its like mcm kte xbersyukur dgn kurnia-Nya. Tapi kalu reason sesame manusia? Sbb ini...korang nak muke korang pelik cm gini?
Ape yg Dia da bagi tu da cantik da. Xperlu da nk modification kasi bibir lebey tebal, tanam bulu mata kasi tebal so xya pkai fake eyelash da, etc.


5. Kasut tinggi bunuh diri


Well-known kalu a lady pakai heels, pakai baby-tee ngan jeans pon, die akn nmpk anggun. Tapi kena tgk gak what kind of heels. Kalu pakai heels smpai montot tertonggek cm nk menari dangdut, hilang terus keanggunan die. Nmpk lebey terseksa plak. 


Yes, it is fashion. And bile mention fashion don'ts, doesnt mean tertumpu pada how do u look, it also merangkumi whether it will affect ur health badly or not. Prinsip 'pain for beauty' tu, kena agak2 sket bile nk pakai.


6.Rambut Kaler
Remaja atau dewasa, slalu sgt kte tgk rambut karat, rmbut blonde, etc. Selalu nye dok nampak rmbut karat la, sesuai dgn warna kulit Asian kte. Tapi ade yg konon nye nk laen dr yg laen tnpa mmpedulikan how ugly it will look, terus die capai warna2 pelangi.
As asian, kte xley la folo warna rambut causian. Kulit diorg putih, pakai la kaler ape pon, suma masuk. Like i said earlier, ukur la baju di bdn sndri. Jgn la smpai kte ditertawakan dgn kebodohan kte sndri. Jgn la sabotaj ur own look.


Jadi, jgn la pegang prinsip 'Barang mahal akn wat aku nmpak mahal'. Walupun korang pakai Armani Exchange, Zara atau MNG, kalu with the wrong looks, korang xkn nmpk semahal baju branded korang. Even kedai2 murah kat Times Square tu, kalu tgk betol2 and pndai pilih gaya yg betul, you will look like a million bucks!=)

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...