Monday, April 25, 2011

Nasi lemak = Nasi + FAT?

Insiden pagi td telah membuat aku realized on something. Org kita ni begitu mempercayai bulat-bulat ape yg dikatakan oleh media, especially media elektronik. Insiden ape? Later aku citer. Baru-baru ni, dikecohkan dgn pendapat nasi lemak punca obesiti kanak2 skang. Bagi aku, pendapat tu mcm 'seems like know everything, but know nothing'. 
Sbb tu org kata, pikir dulu sebelum ckp. Mmg nasi lemak is well-known to be one of food yg high kolestrol, but mkn nasi lemak tiap2 hari boleh wat obese kah? Wat about fast food? KFC, McD, Burger King and other types of fast food?Nasi lemak not the main source of obesity as the president of Nutrition Society of Malaysia said, Dr Tee E Siong.
My opinion? Kte jgn sempitkn otak kte by focusing on satu reason je. Yes, the food tu berlemak, sbb tu nama nye nasi lemak. Tapi, cube kte pikir. Aktiviti rutin kanak2 skolah based on my supervision pada sepupu aku yg berumur 8-12 tahun. 

Sampai umah:
- Tuka baju, mandi, lunch.
-Tido petang smpai kol 4
- Maen computer games/video games
-Bile tiba malam bru nk wat keje skolah

Bila masa aktiviti mengeluarkan peluh? Hanya pada hari kokurikulum. Yg aku listkan td is aktiviti rutin yg dilakukan everyday. Tak dikira mkn luar bersama family di fast food restaurant or kedai makan dan juga aktiviti2 entertainment tambahan yg laen seperti menonton wayang (igt carbonated drinks baik utk kesihatan ke?)
Banyak lagi penyumbang pade obesiti kanak2, dan tak patut kte salahkan bulat2 pada nasi lemak. Bnyak lagi penyumbang seperti nutrition dlm fast food, kandungan gula dan juga the amount of food yg a child sudah terlebey amek. Penyumbang terbesar? Of course la fast food. Cube tgk table chart above. 

Stakat makan nasi lemak sebungkus tiap pagi, tapi kalu budak tu g jog ngan parents tiap2 ptg, xde efek gak. Kalu budak tu makan sandwich kat skolah but dok bantai KFC Combo Meal lepas balik skolah, GG gak budak tu. Kte kena tgk lifestyle budak tu.

Kalu budak tu makan nasi lemak, tak exercise, tgk plak after school ape yg die consume and how much die consume for lunch ngan dinner. Itu je. No need nk blame majorly on one aspect. Be smart, jgn expose your stupidity in public. Western countries da lame brought up this matter and most of them blame the fast food + video games + lack of exercise. Its the combination yg mmbantu proses obesiti seorang kanak2, bukan menuduh memvavi buta pada satu mende. 
INSIDEN APEKAH PAGI TD?
 Pagi td, dgn muka sekupang aku pon memesan nasi lemak lauk paru-paru. And suddenly ade dis girl ckp kat mak cik ni.

Girl: Mak cik, bihun satu
Mak cik: Bihun da abis dik. Arini mak cik xtaw nape, ramai dok beli bihun. Tinggal nasi lemak je ni

Kesimpulan yg aku ley wat? High possibility untuk aku mengatakan ramai da terpengaruh dgn kata2 dr media massa tanpa usul periksa, atau berfikir seketika. Sbb ape? Sebelum2 ni aku dok beli, laku je nasi lemak mak cik tu. Recently lepas opinion tu kua, terus ramai xbrani nk beli nasi lemak. Kalu makan sekali dua tu, xde la nk obese nye. Risau mcm nasi lemak tu ade racun. Fikir baik2, media massa mmg suke create media storm, nk lariskan akhbar diorg. 
sebagai consumer, kne la bijak

Kte sebagai consumer, kena pikir la yg mane baik atau buruk utk diri kte. Tuhan da bagi akal fikiran kan, so fikir. Jgn terikut dgn tuduhan yg melulu. Pernah pikir mcm mane periuk nasi org yg berniaga bila ramai beranggapan cetek cmni? 

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...