Saturday, April 23, 2011

SMS: Saya Masih Sengkek

Kalu tgk kat tv skang ni, bnyak sgt da realiti tv show sama ada kat TV3, mahupun Astro. And kebanyakan show2 tu sume memerlukan undian sms. 50% undian sms mahupun 100% kuasa pengundi, the sistem tetap memerlukan pengundi mmbazir kredit mereka untuk mengundi peserta kegemaran. 

Jadi, nape kte perlu mengundi? Adakah sebab:


"Dpt merasa keenakan ade kuasa yg boleh menentukan nasib seseorang.."
Walupun kte diberi kuasa untuk mengeluarkan peserta, tapi kalu pikir betul2, kte sebenar nya di pihak yg rugi. Yg untung, kesan dr undian sms pengundi are peserta, telco company dan kampeni broadcast itu sndri. Pengundi? Bagi pengundi tegar, financial will be affected sbb asyik nk kena top-up saje. Ade faedah yg laen? 


"Puas hati kalu peserta favorite menang.."
Looking at one side, nasib peserta ditentukan oleh pengundi and kalu menjadi peserta favorite ramai pengundi, peluang cerah utk die menang rumah ke, duit 300k mahupun kereta. Looking at the other side plak, ape yg pengundi dpt selain pembaziran kredit mereka? 
Kepuasan sbb peserta favorite menang? Selain dr itu?Kalu family peserta yg mengundi, tidak mengapa la kan. Bagi strangers, untuk mengundi someone yg u didnt know, kalu die menang pon, ape sebenar nye yg kte dpt?


"Xnak kasi peserta favorite terkeluar.."
Siapakah kte yg bagaikan lebih sudu dari kuah. Begitu emosional skali bile ade pihak mengutuk peserta favorite mahupun peserta favorite diundi keluar. Bukan ape, kte kenalah sedar. Sokong lebey2, back up lebey2, padahal artis suam2 kuku tu xkenal kte langsung pon. Jgn la take it too seriously. Smpai wat fanpage di FB, memberontak sbb peserta favorite keluar. . 

"Rasa panas telinga bila host mcm memperli kta.."
Mmg itu tugas die nak provoke kasi kte 'menderma' duit kte supaya mengundi peserta rancangan tu. Nak untung la katakan. "Anda mahu peserta pilhan anda terkeluar?" atau menayangkan kedudukan terkini peserta dlm carta ialah several cara2 untuk memancing pengundi supaya mmbazirkan duit mereka.
Kte ade kuasa kan? Gunakanlah sebaik nye, adekah berbaloi utk mengundi? Sebelum nk tekan butang Send tu, pikir2 la dulu. Dari 'menderma' to someone yg nak develop career as a singer, better derma to someone yg btol2 perlukan. Mane lebey penting, career as a singer atau someone yg homeless?

Kalu nk pemurah ati tu, pikir la dulu. Jgn la begitu pemurah hati memgundi smpai end up bile peserta favorite menang, kte plak kena akui, ye..saya masih sengkek skang nih.

Peace, no offence..=)

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...