Monday, April 18, 2011

Snek makanan yg legend

Kalu skang, coklat cadbury mmg tersgt la senang didapati di kedai2 runcit pak jabit, murah lak tu. Time 90an, cadbury adalah coklat yg paling mahal skali. Sape dpt beli coklat cadbury pakai duit poket sndri, dianggap mmg cool ar. 
Tapi, ade sesetengah coklat atau snek yg aku tingin nak makan balik, cuma several da makin pupus ditelan dek kedai convenience store. Slalu nye snek genre retro gini dijual di kedai runcit saje. Xcukup popular nk tembus pasaran convenience store. Antara nye:


1. Coklat '8'
Aku xtaw name betul coklat ni, tapi aku panggil coklat '8' sbb bentuk die obviously cm nombor 8. Lagipon aku suke suke coklat ni sbb ley dpt amount yg bnyak dgn harga yg berpatutan.
2. Ding Dang/Tora
Ding Dang dan Tora adalah due brand yg berlainan yg compete sesama sndri dlm bidang pengeluaran mainan. dlm kotak. Seigt aku, bile diorg ade mainan bru kua, siap wad advert kat TV. Tagline legend? 'Tora datang lagi dengan mainan....[ayat disambung dgn produk2 mainan terbaru]
3. Lucky Cocoa Ball
Alternative pada coklat cadbury, tapi lebey sedap. Mmg aku beli 3-4 kotak coklat ni, pastu mkn mcm makan nasi. Sedap siot coklat nih!
4. Yupi
Time skolah2 dulu, one of the favorite is Yupi gummy candy. Skang pon ade, tapi xbnyak variety da produk2 ni, Kalu dulu sonok, ley pilih. Ade warna pink, ijau epal, hotdog, pizza, burger, cacing, bears, u name it, sume ade. Peberet aku?Of coz la warna pink, sbb manis.Budak2 kecik mane suke sgt sweet sour kan?
5. Murakawa Bubble gum
Masih igtkah chewing gum ni? Yg paling aku igt skali ialah, kat pembalut ketas chewing gum ni, ade tatu tiruan. Yg jenis basahkan tangan, bahu atau tempat mane nk letak tatu, then lekatkan pembalut ketas tu kt tmpt tersebut and walla!Da ade tatu butterfly, xpon mickey mouse.hahahha
6.Sate Ikan/Bebola Ikan
Bebola Ikan atau name engrish nye ialah Fishball, bukan mcm fishball skang yg bulat dan gemuk. Makanan ni yg aku dok tunggu everytime balik skolah. Time tu murah sgt, satu cucuk, seposen ke dua posen. Siap ade pilihan on the sauce, nk yg manis atau yg pedas. Sedap siot!Xpuas makan lagi, tetibe pak cik yg jual bebola ikan da xde, setelah kua kabar angin mengatakan ade lemak vavi. Bese la, bile da maju, mula la ade yg xsedap duduk tgk kesenangan org laen...grrr~
Conclusion?Aku masih lom puas makan sate ikannnnn...kat mane ade jual mknn ni lagi?Aaaaaa.......Tekanan perasaan~


BONUS
Disebabkan ramai memberi idea snek2 legend yg laen, aku pon tambah lagi dlm bonus part. Thanks to the readers for the suggestion. Name pon snek legend, ade la sesetengah yg aku lupe. Especially chewing gum 3 kaler tu, ape ntah name die?Do tell me, ley letak skali dlm ni.


JoJo
Kalu dulu, kire anak org kaya je la yg cam mampu nk beli JoJo pakai duit poket sndri. Mahal kot. Kalu comparison dgn dunia gadget, kira JoJo ni Apple product ar. Mainan pon, up sikit je compare Tora ngan Dindang. Coklat?lebey kurang je
Eskem Pop
Eskem popular mase zaman skolah. Time tu Walls Cornetto pon xwujud lagi, Trophy, Magnum sume xde lagi. Either nk letak dlm peti ais kasi sejuk, atau kasi keras jadi ais, due2 pon boley. Nak kaler ape?Sume nye ade, pink, kuning, ijaw, biru, cuma itam je xde.hahaha.
Kiddies Chocolate Bar
Masih igt ngan coklat bar ni?Yg ni pon aku suke mkn mcm mkn nasi, same cm Lucky cocoa ball. Lembut plak tu dan sgt mudah dipatahkan.

Super Ring
Memang legend abeh kopok ni. Even sampai skang masih bertahan. Lame siot kopok ni. Aku rase mase aku darjah satu da ade kopok ni. Lepas makan, mcm pakai inai, tgn terus jadi oren. Kalu happen to srbuk kopok tu lekat kat muka, oren la muka tu.Hahaha

Thanks to all the readers, kalu ade lg, gtaw aku. Ley sambung part II.heheh..oh ye!kalu sape2 taw name singgam 3 kaler tu, gtaw aku yer. Tgh mencari nih utk letak dlm entri ni.=)

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...