Sunday, May 29, 2011

Karak Movie Review

First thing first, let me tell you my first expectation bile tgk poster ni sebelum aku proceed with the review. Aku igt cter ni psal budak2 ni xcaya dgn urban legend lebuhraya karak. The bile ade yg sesetengah drpd diorg langgar pantang larang legend ni, so hantu lebuhraya karak ni pon kejar diorg balik one by one smpai in the end tinggal sorang je yg survive or sume mati. Tapi expectation aku silap same skali!
Meh aku kasi the good points dulu. 


1.Tahniah to KRU sbb dpt keluar dr kepompong cliche trend of hantu dlm filem2 seram malaysia ni, rmbut itam panjang mengurai smpai menutupi muka dan kain putih labuh berjela, Walupun masih menggunakan similar trend, tapi KRU berjaya makeover antu tu smpai agak terasa takut jugak aku bile finally dpt tgk muka hantu di sebalik rmbut panjang tu. 
2. CGI effect and make up transformation yg sgt superb! At least kte finally dpt tgk something new and fresh dlm filem2 seram mesia. Xdelah asyik nmpk make up transformation yg same je. Balik2, kena rasuk, so muke jadi cm cter The Exorcist.Yg ni mmg aku salute to KRU. Pasal CGI effect, ade sikit kaku and fake lagi tapi since its their first horror movie, i think we can let it slip this time.
3. Storyline pon ley dikatakan lain sket dr storyline cliche cter2 seram mesia. Xde la asyik cter kena kacau dek kesilapan zaman silam ataupun kena rasuk dek pegang barang2 yg xsepatut nye di pegang. Seigt aku, mostly cter seram melayu letak elemen kena kacau dek mende halus tapi dipelbagaikan sebab2 ape kena kacau. Contoh: dendam, kesilapan zaman lampau, tracing dark past history, ilmu hitam, etc. 
Now, the bad points:


1. Cerita agak tidak logik. Aku xde la nak cter the whole movie tapi meh aku kasi key point mende ape yg xlogik. 

  • Satu, hutan yg sangat terang diwaktu malam, terang bak spotlight. Padahal jalan lama kat Karak dlm movie tu menunjukkan xde plak lampu2 jalan. 
  • Dua, kalu duduk di umah stranger especially di tengah hutan, seboleh2 nye kte xkn brani sentuh apa2 barang yg pelik mcm barang2 antik peninggalan zaman dulu. Tapi yg ni, siap brani pakai wat hak milik tu.
  • Tiga, yg ni aku xley cter kasi abeh sbb die melibatkan ending of story.Kang xsaspen plak. Ape yg aku ley ckp, kalu ikutkan laporan wartawan tu, drpd 4 org budak2 yg ilang tu, sorang lom dpt ditemui lagi. Tapi bile yg sorang tu menangis meratapi kematian budak2 tu, xkn polis and org ramai tak take notice kot?
2. Nape aku mention expectation aku silap? Sebab cter karak ni xde kaitan sgt ngan urban legend Karak. Urban legend die hanya wat cameo appearance mase beginning of the movie. Selebih nye? Exaggerate jer. And aku xrase the movie patut letak tagline 'Pengalaman benar dr mata saksi' sbb tagline tu sesuai pada awal movie, but not for the whole movie.

3. Kalu Michael Bay menggunakan Megan Fox utk sex appeal dlm cter Transformer, dlm cter Karak, sex appeal nye is Kilafairy. Adegan mandi yg aku dan juga several people yg da tgk cter ni rasakan, kalu londeh kain berkemban tu, da ley jadi explicit material utk budak2 bawah umur, hahaha. Aku xtaw kain batik tu nak londeh secara sengaja atau x, tapi obviously makin ke bawah da kain tu aku tgk. Adegan Kilafairy ternampak bayangan arwah abg die dari tingkap, itupun tarikan sex appeal dlm mubi ni.

Rating aku ley bagi? Dlm 3.5 out of 5 je. Storyline masih kabur and longgar. Kalu tnya aku, aku rasakan movie ni kureng sket.Tapi aku akn bagi rating 5 out of 5 for effort. Mmg nmpk KRU berusaha utk filem seram pertama diorg. Tak per, bru 1st movie seram. Mcm org tua2 kata, pelan2 kayuh. Terpulang pada korang nk tgk ke x, aku da bagi good and bad points secara sama rata. Actually aku nk tgk Kung Fu Panda 2, tapi slot penuh smpai malam siot! So utk tidak mmbazir tenaga aku berdiri dan beratur panjang, aku proceed gak tgk Karak.

Monday, May 23, 2011

Sape kata local food takde class?

Selalu nye aku ade je mende nk update dlm blog ni. Ley dikatakan secara daily, ade je mende aku nk share. But since aku masih in the middle of the ocean, xbnyak drama yg berlaku. Xbanyak behavior2 pelik org2 mesia kta yg berlaku depan mata aku, so excuse me for updating the blog quite seldom skang. 


A confession to make, aku da muak dgn makanan Norwegian and western kat sini. Bese la, expatriate mane makan pedas. Asian people je kuat makan pedas. So dengan sengaja nye aku menyeksa diri aku dgn mmbayangkan aku berada di sebuah warung smbil menikmati:


1.Chicken Hor Fun with extra chili
Makan tengah cold weather ni, mmg superb abeh ar. Sup yg panas tmbah plak dgn extra chili. Even kat mesia pon, aku suke makan chicken hor fun, atau nama melayu nye is kuey tiaw sup. Hahaha. Letak daging, lobak masin, perghhh..terangkat siot. Hirup kuah hingga mak aku xya cuci da mangkuk pastu,hahaha.


2. Steamed chicken rice
Walupun xpedas, tapi nasi ayam mmg well known to be makanan yg wajib dicuba bile tourist dtg Asia. Don't believe me? Aku ade sembang ngan this australian guy while aku was on duty. Die kata after abeh offshore operation kat sini, die nk bwk family bercuti g Mesia sbb anak die craving for the chicken rice. Dia akui, chicken rice ley didapati di mana2 but how it was cooked, somehow anak die like it so much. And saya pon suke nasi ayam!


3. Masak lemak cili api
Kat kl especially mmg rare nk cari siput sedut masak lemak cili api. Tapi skang aku da taw kat mane and every wiken, time lunch aku lepak sane, menikmati lauk rare yg sungguh sedap skali. Besar2 plak tu isi die. Berbaloi-baloi, especially bile kat kl ni. Kalu xde siput sedut pon, ikan keli pob boley saja. Letak cili ijau sket, baru pedas kaw2. Pergghh...


4. Kuey tiaw goreng cili padi
Tadi kuey tiaw sup kan, skang kuey tiaw goreng cili padi. Tak xde la aku ni hantu kuey tiaw. Pelik sket appetite aku ni. Kalu sup, mane2 pon aku bedal. But bile goreng, aku xprefer sgt mi atau mihun. Anyway, spiciest place u can get kuey tiaw goreng cili padi? Kat tronoh, kedai segi tiga. Budak2 utp ngan uitm seri iskandar taw ar kot kedai tu. Memang kedai tu masak ikut resepi btol la.
Aku bnyak try kuey tiaw goreng cili padi kat kedai2 laen, tapi mostly diorg masak kuey tiaw goreng then letak cili padi potong atas kuey tiaw. Tapi yg ni, die masak skali ngan cili padi tu. Mmg terangkat smpai satu masa lidah ko akn rase pedih, air mata ko dok asyik berair menahan pedas. Hahaha


5. Tempoyak Patin
Selain dari siput sedut masak lemak kuning, di kedai yg same aku ley dpt tempoyak patin skali. Begitu mudah skali, dua lauk peberet dlm satu kedai. Dekat lak tu ngan umah aku. Xya susah2 menapak jauh g Perak atau Pahang nk cari tempoyak patin. Hehehe. Part paling best? Lemak ikan patin. Kesedapan lemak ikan patin is equivalent to telur sotong. Susah ko nak cari telur sotong yg lembut. Kat mapley ade tapi da keras sbb dok masak secara recyle basis.


6. Mom Homemade Cook
Last but not at least, nothing can compare to lauk mak aku masak. Even telur dadar pon, aku masak xsame sedap cm mak aku masak. Padahal simple je. Tak de plak tambah extra seasoning selain garam dgn secukup rase. Tapi tak same gak. Hahaha. Any food that she cook mmg menjadi peberet aku. Especially sup ayam. hehehe.


Penat da aku menyeksa mental aku ngan makanan ni. Terliur da. Perut aku sudah berbunyi keroncong, terpksa la mengadap makanan norwegian ni lagi kejap lagi...zzzz. 

Friday, May 20, 2011

Which Blogger Type Are You?

Sumpah ngantok! Nape aku lom tido? Sebab shift aku lom abeh. So kena la berjaga smpai shift abeh dlm kol 9 pagi waktu Malaysia. Slalu nye aku akn tgk komen2 kat home FB, da ley wat mata aku jadi cerah sbb dok baca status2 yg pelbagai. Tapi pepagi buta ni sape je nk update status kan? So alternatif idea? Merapu dlm blog sndri. Ape yg nak dimerapukan? Haaa..jom kte tgk, utk para2 blogger di luar sana, yg mana type korang?




1. Buletin Utama TV Sendiri
Xley la aku nk wat title Buletin Utama TV3 sebab TV3 xsponsor blogger2 utk wat realiti tv show sndri. Hahhaa. So anggap monitor komputer/lappy tu cm TV sendiri la ek. Blogger type ni usually die akn share aktiviti harian die, mcm BU TV3. Hari2 ade news, sama gak ngan dis blogger. Die akn share info dr segenap segi, start dari nape die busan arini, makan minum ape, lepas mandi nk pakai baju ape, arini pressure sebab ape,arini nak masak ape, etc. 


2. Fashionista
This blogger type usually akn share about fashion tips and mostly diorg ade target audience diorg sndri. Kalu blogger pakai shawls, diorg akn share how to wear them, how to mix and match the color and smpai satu tahap cmne nk pelbagai kan gaya shawls. Kali gadis urban, diorg more to sharing fashion tips on how to mix and match accessories, colors, hair tips, etc. 


3. Chef Wan long lost siblings..maybe
Bile ckp pasal Chef Wan, mesti tringat ape? Of course la resepi masakan kan? So this blogger type prefer to share pelbagai resepi masak dlm blog die. Kalu blog berkisar resepi masakan mmg aku suke. Ley try mcm2 masakan tanpa perlu kua duit g MPH, beli buku. Da la buku2 resepi mahal, bukan suma resepi dlm buku tu aku nak try pon. Hahhaha.
4. Novelist
Kalu dulu2 time skolah menengah, ramai mmber2 aku jadi kaki novel2 cinta. Aku malas nk baca novel cinta sbb ayat terlalu bunga-bunga matahari. Lagipon xbnyak gambar, bnyak sgt perkataan. Hahaha. Anyway, skang ade je novel2 jual kat kedai buku. Tapi skang ni da ramai karyawan2 muda yg menjadikan blog diorg sebagai novel versi cyber. 
Even ayat tunggang terbalik atau bahase rojak pon, tapi storyline interesting dan mendebarkan, better lagi layan novel dlm blog dr dlm buku. Ayat2 dlm buku cm skema sket. Aku xrase zaman skang applicable lagi dgn statement 'Lautan api sanggup ku renangi demi dirimu'...zzzzzz


5. Experience Library
This blogger type pon aku suke. Sbb ape, info yg diorg share mmg berguna especially kalu korang first timer dlm aktiviti2 yg bakal korang akn tempuh. Dulu, aku pernah tgk cter Oprah (yes, i admit it), this blogger diperkenalkan dlm her show sbb somehow she become so popular among the new moms. 
Aku lupa nama this lady but in her blog, die share about expectation after giving birth, how to cope with depression, gitu2 ar. Aku pon blur gak term2 kaum ibu ni. But utk yg bru menjadi ibu, blog mcm ni mmg amat berguna. Same goes to other experience mcm kedai makan mane best, travel experience, tips on how nk start backpacking ke, etc.


6. Politic/Personal Stuff
Nape aku combine kan politik and personal stuff under one point sbb when it comes to politik, the bloggers are more bias to their political preference. Kalu yg pembangkang, asyik dok cter pasal pembangkang and kutuk pro-kerajaan and vice versa. So bagi aku, political preference juga da jadi part of personal stuff where personally, you have your own preference when it comes to politic. 
Kalu personal stuff, usually this blogger type suke share secara terang2 about personal life die. Dgn sape die dating with, how die mmpersembahkan puisi2 cinta terhadap si dia nk tnjuk betapa syg nye terhadap si dia, clearly inform kat mane tempat dia ni bekerja, etc. 
Zaman skang ni bahaya kalu terlalu open with ur personal details. Example, from ur blog pon, para2 psiko da ley dpt taw how do u look based from ur picture profile or sharing pictures dlm entri. Kalu stakat gmbar saje, susah diorg nk cari tapi kalu korang da share korang keje kat mane, siap letak name kampeni, lagi senang diorg nak carik. Kalu diorg follow dari blakang mase otw balik ofis, amacam?


So which one are you? Kalu aku, aku rase aku nye blog rojak kot. Main bedal je ape yg aku rase aku nk ckp, aku ckp. Kalu focus under one scope, aku rase restricted sgt nk merapu. Lain la kalu karangan SPM B.Melayu, xley lari tajuk and scope. Kalu x, xde markah. Hahahhaa. 

Sunday, May 15, 2011

Are you ready for offshore life?

What do you know about offshore life? Let me guess, probably high pay, no life for 2 weeks (depend how long ur stay kat situ), working in the middle of the ocean could be one of your answers. What can i say is, physically your guesses were right. But have you ever think about that there are much more besides that?
Sounds great when you heard about working in oil&gas industry that gives u a higher pay.Whether you can survive with the life on the offshore or not, that's another story. Fresh graduates especially really eager to enter the industry and go to offshore. But did you know that most of the seniors are already tired of it and try to avoid from going there? Here's why:


1. Away from loved ones
Mostly the seniors are already married and susah sket nk g offshore sbb xnak berjauhan dgn family. For fresh grads, usually mende ni diorg xkn nampak until seminggu kat offshore, and homesick mula la dtg. As for my case, the ship lom sail away pon i've already missed my family. Sbb lom puas spending time with them, by the time diorg arrived, the next day aku da kne fly to Vietnam. 
My advice? Before g offshore, spend la mase ngan family sepuas2 nye sbb katakan you are expected to be there for 2 weeks. But because of the weather, xde transportation yg akn dtg amek korang utk anta ke onshore. So you have to extend your stay in offshore because of that. How long? Depend. Sometimes, could extend until 1-2 weeks


2. Keeping in touch
While u're in offshore, the wifi mmg provided, so easier for you to keep in touch with the family via emails. But trust me, email mmg xckup utk mengubat hati yg rindu. The best you can get there, call them using the satellite phone. Tapi...depends on the facilities at the platform/ship. 


Ade yg kne beratur to use the phone, ade yg dpt phone masing2, it depends. Kalu kena beratur, mmg masak ar. Especially time raya, mmg naik gila gak srg2 kat platfom tu.


3. Food
For non-muslim, i don't think ade masalah ngan mende ni. But for muslim and vegetarian, there's going to be a little bit of problem. For local offshore platform, the catering is diyakini halal dr segi food and cooking equipment. But for overseas, agak ragu2 dgn kebersihannya. Sbb ade possibilities cooking equipment dipakai berulang kali utk masakan yg halal dan juga x halal. Kebnyakan juga diorg serve meat than vegetables.
The solution? Bawak bekalan instant noodles sebanyak mungkin. Cm aku, sedozen gak aku bwk utk bekalan sebulan. Kalu muak makan megi, ade je mknn ringan kat sini such as roti, buah2, ais krim, etc. Blasah je yg tu.Ape susah.hahaha


4. Strong mentally and emosionally
Bagi aku, strong physically penting but ape yg lebey penting is that strong mentally and emotionally. Mentally and emotionally are two different meaning to me. Xtaw la org laen anggap same ke ape. For mentally, you have to be strong and prepare whatever come in front of you such as cuaca buruk, lanun2, tough and hazardous workplace. 
Korang kena igt, kat offshore, org ley maki hamun sesuka hati so kena prepare mentally utk tahan tlinger for that. For emotionally, did you know that bile berjauhan ngan loved ones and susah nk cari peluang utk talk to them, satu masa korang akn rase lemah semangat utk bekerja. As a friend of mine pernah pesan, once ko kat offshore, jgn pikir pasal onshore. Kalu x, hati ko akn meronta2 nk balik.


5. You are your superhero
Bile korang kat sane, xde sape akn amek berat melainkn your colleague yg dtg bersama. Ape yg diorg concern more about is the work progress, no delays and no accidents yg boley mengakibatkan delays. Sbb tu ade org pernah pesan, jaga ur health elok2 sbb bile kat offshore, korang akn keje in a shift. Xtaw la for other platform cmne but tmpt keje aku skang mmg work under shift.
So kalu keje ofis, demam je, amek MC. Kalu sini, xde HR utk korang apply leave for MC. Kalu keje 30 hari sebulan, mmg full la keje 30 hari sebulan even korang dmm. Which is why i said, you are your superhero. Take good care of yourself.


So, still considering to work in oil&gas industry? If you are up for it, go ahead. I don't stop you. But kalu dlm ati korang ade taman sket, better not. This job mmg tough physically and mentally. Kalu kuat dr segi fizikal but xtahan kena maki, xley jadi gak.=)


As my beloved dad said, money is important but it is not everything. Please consider that also.

Sunday, May 8, 2011

Thor Movie Review


Have u guys watched Thor?Thor ialah one of the several movie yg ditunggu2 oleh kaki wayang selain dari Fast & Furious 5. I managed to watch both of the movies within 2 days. Fnf 5 on thursday nite, while Thor is a night after. Aku dengar several reviews pasal Thor. Ade ckp movie wajib tgk, ade yg ckp tak best, storyline mendatar. So aku decided to check it out.
The verdict? Both reviews are correct, depend which one is your preference.If korang give high expectation on the storyline mcm LOTR, Clash of Titans, maybe u guys have to lower a bit. Sbb cter die agak predictable sket. One is looking forward for the throne, the other one is being two-faced and traitor. Slalu nye, yg watak yg passive and pendiam slalu expected to be the traitor.
But, kalu korang tgk on character development throughout the movie, this movie mmg best with the help of awesome CGI effect. Sumpah awesome effect die. Every character dikembangkan dgn begitu baik skali. Kte amek the lead character, Thor for example. Starting with a man who full with anger and cold-hearted, he was developed into a better person. Same goes to the antagonist and supporting roles.


So its your choice to decide. Which one is your preference? Personally for me, the movie mmg best, but still cannot compete with Fast & Furious 5. FnF 5 storyline is smoother in terms of setting up the plot. At first, aku terlupe sejenak yg aku watching a movie yg relate to Marvel comic character sbb the costume and set up seems like a sci-fiction movie.
Is it worth it? For anyone yg da tgk Fnf 5, yes, you guys should go and see it. Kalu lom tgk, better tgk that one first and bru proceed with Thor.


Storyline:Thor was exiled to earth by his father, Odin after attacking Asgard's ally, Jotunheim without Odin's permission. He also took out Thor's power and his hammer back. Thor has to figure out how to cope with his life on earth, how to get back to Asgard and how to obtain his hammer back while Asgard is under attack during his exilation.


Rating:
(4 out of 5)

Friday, May 6, 2011

Fast & Furious 5 Review

Korang da tgk movie ni? Fast & Furious 5? Sile la gi tgk kalu yg belum tu. Filem ni ialah filem wajib tgk untuk tahun ni. Superbly best. Berbaloi aku smpai umah lewat td after balik dr tgk mubi ni. Storyline? Best! Action stunt? pon best! So basically storyline and action stunt seiring dan sejalan. So xde la korang rase cepat boring.
Every scene is filled with action stunts and korang susah nk predict what will happen next and diorg nye next move bile conspiracy plan xjadi. Cinematography pon ok, do expect a lot of car crashing and explosion dlm movie ni. Korang kne bare in mind, aku ni not a big fan of movie yg more likely cm Fast & Furious ni. So for someone who is not a big fan of this kind of movie, tapi ckp movie ni mmg best, so mmg movie ni wajib tgk.
Aku pon xfollow sgt diorg nye previous movie, but aku masih boleh understand the movie clearly and wat was it about. I know ade sesetengah mubi tu, kte akn jadi blur sbb ia relate dgn previous movie. So mula la xtaw sape yg jahat, sape yg jadi victim. But for this movie, for anyone yg bru 1st time nk tgk Fast & Furious nye franchise, don't worry. You guys will be just fine.
Storyline die? After saving Dominic Torreto mase otw mamat tu dihantar ke high-security prison, O'connor & Torreto siblings lari ke Rio, Brazil where diorg dpt one last job to steal cars from Vince. But the plan was busted, ade pembelotan sket di situ. And happen to be tuan kete yg dicuri tu, Senor Reyes is the most powerful man in Rio, Brazil. So berlaku cat & mouse hunt between the fast 5 gang and konco2 Reyes.
Did i tell u yang the movie is funny too? Expect the humor from Roman played by Tyrese Gibson. So basically its not a total serious action movie. Bile plot da jadi tegang, die selit sikit sedikit humor, which made the movie interesting from start until the end. So aku advise, kalu yg lom tgk, g lar tgk. Mmg berbaloi duit tiket wayang anda.=)


Rating: 

Wednesday, May 4, 2011

An Apple Confession

After almost 5 months, my mind have been battling between Android, Apple and Blackberry. The result? After watched, read and listened to several offers from the Android, I have finally made up my mind. Yes, there are lots of good Androids out there but it still cant change my heart towards the Apple family.
Which i am happy to reveal that I'm joining the Apple family and follower and am happy with the decision. First step of as an Apple follower, start collecting the Apple product starts from the Ipod, Iphone, Ipad until the Mac. Its going to take quite a time to get the whole family. But, im not in a hurry and i have all the time that i can get.=)
Yes, i admit i'm a gadget freak. So? Is there any problems with it? I will touch on other smartphones for review also even though I'm an Apple follower. Because there will be lots of awesome gadget to come near you. So stay tuned!

Crystal Ball said: Ipad 3 Predictions

Ipad 2 baru saje released in Malaysia last 29th April. Yeah I know, compared to US, Mesia is much slower. But is it worth it to buy? Well, for me if you already got the Iphone, and you want to satisfy your eyes with larger view, you can go ahead. But if u don't have one, i suggest to wait until this June for the announcement from the man, Steve Jobs regarding Iphone5. Other than smaller screen compared to Ipad, everything is all in one device
But for this entri, i wont talk about whether berbaloi ke x purchasing Ipad 2. What i want to talk about is Ipad 2 da kua, next one will be Iphone5. And expected in the next year, Ipad 3 akn dilahirkan plak. But looking at the trend of the Apple product, aku rase cm aku nk predict what will be feature on the Ipad 3. Let's predict it, shall we?
1. Phone call feature
Currently Ipad 2 boley video calling je. With or without jailbreak, the only calls that the user can made is video calls like Face Time, Skype, etc. Compared to galaxy tab yg sudah well-known can used for phone calls jugak, Ipad 3 is expected to have those feature.
Phone call using Galaxy Tab 
2.Smaller design
Compare size between Ipad ngan Ipad 2, Ipad 2 is much thinner and lighter. So the Ipad 3 is expected to have smaller size compare to the 2nd generation. 
3. Better battery life & performance
Application makin banyak, jadi makin sikit la battery life jadi nye. So the consumer give higher expectation in a gadget to fulfill their needs on their daily life activities. With Ipad 2 using A5 chip which is better in term of speed, processor and also low power consumption, Steve Jobs and team could be come up with better one in the future, an A6 chip perhaps?
4. Camera
Kalu Ipad 2 skang pakai VGA je for front camera, the next one could have 5 Mega-pixels camera with HD feature. Since ade collaboration with Sony, the Ipad 3 could have the best Sony camera specs? Well asked the Sony CEO, he accidentally leaked the information of supplying camera for Iphone5.
5. Features
Applications from Macbook Pro such as GarageBand, iPhoto, Photo Booth, iMovie etc sudah di feature kan dlm Ipad 2. And it is still early to say that ade lagi ke feature in the Macbook that will be used for Ipad 3? As we all know, Apple mmg laju in developing software/application. So we just have to wait and see what other feature will be included in Ipad 3 yg Ipad 2 xde.
Other things that could be included could be retina display, ipad body material which is environmental friendly and if Apple still want to be ahead among the rest, especially ahead of Android, they could be using the similar feature like Android such as multi-tasking tabs, endless personalization, free applications and etc.


Why i can predict the features for Ipad 3? Korang kne bare in mind. Steve Jobs is a smart guy, seriously. Like Iphone5, die pandai manipulate the scene to make people in dilemma whether to wait for the next generation of Apple product or beli the current product and nyesal kemudian after seeing the launching of the next generation. 
Same goes to Ipad 3, if ade rumor mengatakan Ipad 3 akn ade feature for making phone calls, people yg purchase Ipad 2, akn rase the next generation lebey berbaloi dr previous one.Same goes to Iphone, Ipod, Macbook. Kalu compare the newer generation to the previous one, you can see the difference between generation sket saje. But what kind of difference in term of feature & specs yg can make people to be in dilemma.
Hey, what can u say about it. It's Apple kot. Otherwise, mcm mane diorg ley bertahan until now? Even Nokia pon da makin jatuh skang, compared to zaman kegemilangan 3310 dulu. =)

Monday, May 2, 2011

Fitness Club: Is it financially healthy?

Speaking about gym/fitness club, everyone will think of all the exercise equipment, where people akn eksesais to get healthy, regardless want to lose some weight or just to tone down the body. Aku pernah enrolled into a gym membership once but thankfully aku managed to escape myself from it. 


Here's some points that you might want to consider before thinking nak enroll a gym membership:


1. Commitment
Korang capable enough tak nk setia kepada gym tu for 12months/24 months, depend on which contract korang pilih. How you show ur loyalty? Ia xsama dgn kesetiaan terhadap smartphones where korang asyik berkepit ngan fon 24/7. 
When it comes to gym, paling pokai pon korang kena la dtg 2 minggu sekali. Otherwsie, rugi on ur side sbb bayar for the eksesais facilities yg u didnt use. Minimum bayar per month pon da 100 hengget. So its like korang burn duit korang cmtu je kalu x fully utilise. So, dgn workload yg semakin bertambah day by day, agak2 korang capable x nk divide sket ur time for gym?


2. Credit Card
Korang ade kredit kad? Kalu xde, sila lupakan saja untuk meneruskan r/ship anda dgn fitness club sbb diorg prefer customer with the kredit kad saje. Yes, for first month, diorg akn make it easier for u. Xkisah dgn payment method korang. But when it comes to second month, diorg akn mntk kedit kad info.
Diorg akn push korang smpai la korang kasi kredit kad info. Otherwise? Mula la kua ayat pancing...


'We cannot complete you membership application because we really require credit card information for reference.."


Its ok je nk bayar secara cash every month. But diorg prefer kredit kad info sbb korang g ke x gym, diorg tetap akn deduct from the kredit kad every month. Its more to getting you bonded with the health club for 12months/24 months, depend on the contract. For reference purpose tu, sekadar ayat pancing nk menyedapkan ati supaya korang kasi kredit kad info, tu je.


3. Personal Trainer
Once korang enrolled to a gym club, korang akn dpt 2 sesi with personal trainer. It depends on the gym club itself. Ade yg 3 sesi, ade yg 2 sesi. So after abeh sessions with PT (Personal Trainer), up to u guys nk continue pakai PT or work out on your own. But the PTs will try to persuade you to continue work out with them. 


Looking at one side, mmg bagus nk continue with PT. Diorg lebey taw our weakness & strength and which eksesais suitable with us. If target korang nk kecikan bhgian perut, kaki atau tangan, diorg lebey taw which equipment to use. But looking at the other side, if per month you have to pay 100 hengget to use the gym facilities, with PT, u have to pay a little bit more than 100 hengget per month.
4. Outstation
Bile korang outstation, kalu 2 minggu maybe ok la kan. Kalu outstation 1-2 months, confirm2 la sebulan dua gak korang xg gym. But, gym tetap akn deduct from your kredit kad (sbb tu diorg nak sgt kedit kad info) unless korang freeze your account. Mmg boley freeze tapi tgk which gym korang g. Usually diorg akn freeze kalu outstation for more than 2 months.
Then bile nk freeze, diorg require a letter from your company stated that korang mmg kena g outstation for more than 2 months. Kalu sebulan je, diorg xkan freeze ur account and tnpa rase bersalah, diorg akn deduct je. So basically, rugi on ur side sbb xpakai pon the facilities pn masih kena bayar for one full month. 


5. Termination
Selepas 6 bulan enrolled, korang rase workload makin banyak, makin slalu plak kena outstation. So,korang decided nk terminate membership. Before nk terminate, sile answer these question dulu:


a) Korang ade bg kedit kad info?
b) Korang bayar facilities per month by kredit kad?


If your answer is yes to all the question above, congrats! Korang akn stuck ngan diorg smpai contract korang abeh. Hahaha. Sbb tu diorg xnak kasi korang bayar cash every month. Nk elak dr mende ni berlaku. So kalu korang kasi kedit kad info, diorg xkn kasi korang terminate membership smpai abeh contract.
Nak x nak, korang kne la pegi gym gak walupun xsuke. Sbb kalu xg, diorg xde efek. Diorg akn tetap deduct every month from ur kredit kad. Rugi on ur side la, on their side xde pape efek pon. Even kalu wat surat pon, diorg xkn layan. Senang cter, kalu da kasi kedit kad info to them, after this mmg susah bak korang nk terminate mmbership. 
Unless korang bayar full payment untuk contract korang, bru la ley terminate pastu. Kalu x, berjanggut la nk tunggu diorg terminate.


Yes, aku pernah enrolled and time tu aku xtaw betapa bnyak nye workload mendatang, tidak dikira dgn outstation lagi. Mase mula2 masuk keje mane expect, da lame tu mula la sket2 dtg bertimbun. So lom terlambat untuk aku cancel my gym membership, alhamdulillah.
So bagi korang yg tringin nk enrolled gym, do consider these first, are u guys capable enough to commit? Kalu nk g gym gak tapi xrase ley commit to their commitment, cari apartment/kondo yg sediakan gym facilities. So bayar maintenance bulan2 pon, maintenance gym facilities akn dimasukkan sekali dlm bil, tapi xsemahal korang kne bayar every month to the gym club.
Mmg btol dgn statement korang kne invest sket la for your healthy life in the future. But nk invest pon kena tgk duit poket sndri gak. Kalu invest smpai terpaksa mkn ikan bilis goreng tiap2 ari, xjadi gak kan.=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...