Sunday, May 29, 2011

Karak Movie Review

First thing first, let me tell you my first expectation bile tgk poster ni sebelum aku proceed with the review. Aku igt cter ni psal budak2 ni xcaya dgn urban legend lebuhraya karak. The bile ade yg sesetengah drpd diorg langgar pantang larang legend ni, so hantu lebuhraya karak ni pon kejar diorg balik one by one smpai in the end tinggal sorang je yg survive or sume mati. Tapi expectation aku silap same skali!
Meh aku kasi the good points dulu. 


1.Tahniah to KRU sbb dpt keluar dr kepompong cliche trend of hantu dlm filem2 seram malaysia ni, rmbut itam panjang mengurai smpai menutupi muka dan kain putih labuh berjela, Walupun masih menggunakan similar trend, tapi KRU berjaya makeover antu tu smpai agak terasa takut jugak aku bile finally dpt tgk muka hantu di sebalik rmbut panjang tu. 
2. CGI effect and make up transformation yg sgt superb! At least kte finally dpt tgk something new and fresh dlm filem2 seram mesia. Xdelah asyik nmpk make up transformation yg same je. Balik2, kena rasuk, so muke jadi cm cter The Exorcist.Yg ni mmg aku salute to KRU. Pasal CGI effect, ade sikit kaku and fake lagi tapi since its their first horror movie, i think we can let it slip this time.
3. Storyline pon ley dikatakan lain sket dr storyline cliche cter2 seram mesia. Xde la asyik cter kena kacau dek kesilapan zaman silam ataupun kena rasuk dek pegang barang2 yg xsepatut nye di pegang. Seigt aku, mostly cter seram melayu letak elemen kena kacau dek mende halus tapi dipelbagaikan sebab2 ape kena kacau. Contoh: dendam, kesilapan zaman lampau, tracing dark past history, ilmu hitam, etc. 
Now, the bad points:


1. Cerita agak tidak logik. Aku xde la nak cter the whole movie tapi meh aku kasi key point mende ape yg xlogik. 

  • Satu, hutan yg sangat terang diwaktu malam, terang bak spotlight. Padahal jalan lama kat Karak dlm movie tu menunjukkan xde plak lampu2 jalan. 
  • Dua, kalu duduk di umah stranger especially di tengah hutan, seboleh2 nye kte xkn brani sentuh apa2 barang yg pelik mcm barang2 antik peninggalan zaman dulu. Tapi yg ni, siap brani pakai wat hak milik tu.
  • Tiga, yg ni aku xley cter kasi abeh sbb die melibatkan ending of story.Kang xsaspen plak. Ape yg aku ley ckp, kalu ikutkan laporan wartawan tu, drpd 4 org budak2 yg ilang tu, sorang lom dpt ditemui lagi. Tapi bile yg sorang tu menangis meratapi kematian budak2 tu, xkn polis and org ramai tak take notice kot?
2. Nape aku mention expectation aku silap? Sebab cter karak ni xde kaitan sgt ngan urban legend Karak. Urban legend die hanya wat cameo appearance mase beginning of the movie. Selebih nye? Exaggerate jer. And aku xrase the movie patut letak tagline 'Pengalaman benar dr mata saksi' sbb tagline tu sesuai pada awal movie, but not for the whole movie.

3. Kalu Michael Bay menggunakan Megan Fox utk sex appeal dlm cter Transformer, dlm cter Karak, sex appeal nye is Kilafairy. Adegan mandi yg aku dan juga several people yg da tgk cter ni rasakan, kalu londeh kain berkemban tu, da ley jadi explicit material utk budak2 bawah umur, hahaha. Aku xtaw kain batik tu nak londeh secara sengaja atau x, tapi obviously makin ke bawah da kain tu aku tgk. Adegan Kilafairy ternampak bayangan arwah abg die dari tingkap, itupun tarikan sex appeal dlm mubi ni.

Rating aku ley bagi? Dlm 3.5 out of 5 je. Storyline masih kabur and longgar. Kalu tnya aku, aku rasakan movie ni kureng sket.Tapi aku akn bagi rating 5 out of 5 for effort. Mmg nmpk KRU berusaha utk filem seram pertama diorg. Tak per, bru 1st movie seram. Mcm org tua2 kata, pelan2 kayuh. Terpulang pada korang nk tgk ke x, aku da bagi good and bad points secara sama rata. Actually aku nk tgk Kung Fu Panda 2, tapi slot penuh smpai malam siot! So utk tidak mmbazir tenaga aku berdiri dan beratur panjang, aku proceed gak tgk Karak.

2 comments:

  1. apa yg kau review sume betul..tp sumpah cuak kot. aku siap tutup2 muka lagi masa tgk tu..seram..aku seminggu xleh tidur sorg sbb teringat. haha

    kungfu panda 2 awesome! best giler ;)

    ReplyDelete
  2. hahaha..antu nenek tu mmg scary.cume storyline die masih longgar.

    kungfu panda awesome?damn..xde chance nk tgk lagi.slots asyik penuh..heee

    ReplyDelete

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...