Monday, May 23, 2011

Sape kata local food takde class?

Selalu nye aku ade je mende nk update dlm blog ni. Ley dikatakan secara daily, ade je mende aku nk share. But since aku masih in the middle of the ocean, xbnyak drama yg berlaku. Xbanyak behavior2 pelik org2 mesia kta yg berlaku depan mata aku, so excuse me for updating the blog quite seldom skang. 


A confession to make, aku da muak dgn makanan Norwegian and western kat sini. Bese la, expatriate mane makan pedas. Asian people je kuat makan pedas. So dengan sengaja nye aku menyeksa diri aku dgn mmbayangkan aku berada di sebuah warung smbil menikmati:


1.Chicken Hor Fun with extra chili
Makan tengah cold weather ni, mmg superb abeh ar. Sup yg panas tmbah plak dgn extra chili. Even kat mesia pon, aku suke makan chicken hor fun, atau nama melayu nye is kuey tiaw sup. Hahaha. Letak daging, lobak masin, perghhh..terangkat siot. Hirup kuah hingga mak aku xya cuci da mangkuk pastu,hahaha.


2. Steamed chicken rice
Walupun xpedas, tapi nasi ayam mmg well known to be makanan yg wajib dicuba bile tourist dtg Asia. Don't believe me? Aku ade sembang ngan this australian guy while aku was on duty. Die kata after abeh offshore operation kat sini, die nk bwk family bercuti g Mesia sbb anak die craving for the chicken rice. Dia akui, chicken rice ley didapati di mana2 but how it was cooked, somehow anak die like it so much. And saya pon suke nasi ayam!


3. Masak lemak cili api
Kat kl especially mmg rare nk cari siput sedut masak lemak cili api. Tapi skang aku da taw kat mane and every wiken, time lunch aku lepak sane, menikmati lauk rare yg sungguh sedap skali. Besar2 plak tu isi die. Berbaloi-baloi, especially bile kat kl ni. Kalu xde siput sedut pon, ikan keli pob boley saja. Letak cili ijau sket, baru pedas kaw2. Pergghh...


4. Kuey tiaw goreng cili padi
Tadi kuey tiaw sup kan, skang kuey tiaw goreng cili padi. Tak xde la aku ni hantu kuey tiaw. Pelik sket appetite aku ni. Kalu sup, mane2 pon aku bedal. But bile goreng, aku xprefer sgt mi atau mihun. Anyway, spiciest place u can get kuey tiaw goreng cili padi? Kat tronoh, kedai segi tiga. Budak2 utp ngan uitm seri iskandar taw ar kot kedai tu. Memang kedai tu masak ikut resepi btol la.
Aku bnyak try kuey tiaw goreng cili padi kat kedai2 laen, tapi mostly diorg masak kuey tiaw goreng then letak cili padi potong atas kuey tiaw. Tapi yg ni, die masak skali ngan cili padi tu. Mmg terangkat smpai satu masa lidah ko akn rase pedih, air mata ko dok asyik berair menahan pedas. Hahaha


5. Tempoyak Patin
Selain dari siput sedut masak lemak kuning, di kedai yg same aku ley dpt tempoyak patin skali. Begitu mudah skali, dua lauk peberet dlm satu kedai. Dekat lak tu ngan umah aku. Xya susah2 menapak jauh g Perak atau Pahang nk cari tempoyak patin. Hehehe. Part paling best? Lemak ikan patin. Kesedapan lemak ikan patin is equivalent to telur sotong. Susah ko nak cari telur sotong yg lembut. Kat mapley ade tapi da keras sbb dok masak secara recyle basis.


6. Mom Homemade Cook
Last but not at least, nothing can compare to lauk mak aku masak. Even telur dadar pon, aku masak xsame sedap cm mak aku masak. Padahal simple je. Tak de plak tambah extra seasoning selain garam dgn secukup rase. Tapi tak same gak. Hahaha. Any food that she cook mmg menjadi peberet aku. Especially sup ayam. hehehe.


Penat da aku menyeksa mental aku ngan makanan ni. Terliur da. Perut aku sudah berbunyi keroncong, terpksa la mengadap makanan norwegian ni lagi kejap lagi...zzzz. 

2 comments:

  1. haih...xmampu bace abes post ko kali ni....haha

    ReplyDelete
  2. hahaha..ko rase tortured gak ehhhh..hehe..saje je aku nk kasi org laen tortured sbb aku da tortured da ni.ahahaha

    ReplyDelete

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...