Friday, May 20, 2011

Which Blogger Type Are You?

Sumpah ngantok! Nape aku lom tido? Sebab shift aku lom abeh. So kena la berjaga smpai shift abeh dlm kol 9 pagi waktu Malaysia. Slalu nye aku akn tgk komen2 kat home FB, da ley wat mata aku jadi cerah sbb dok baca status2 yg pelbagai. Tapi pepagi buta ni sape je nk update status kan? So alternatif idea? Merapu dlm blog sndri. Ape yg nak dimerapukan? Haaa..jom kte tgk, utk para2 blogger di luar sana, yg mana type korang?




1. Buletin Utama TV Sendiri
Xley la aku nk wat title Buletin Utama TV3 sebab TV3 xsponsor blogger2 utk wat realiti tv show sndri. Hahhaa. So anggap monitor komputer/lappy tu cm TV sendiri la ek. Blogger type ni usually die akn share aktiviti harian die, mcm BU TV3. Hari2 ade news, sama gak ngan dis blogger. Die akn share info dr segenap segi, start dari nape die busan arini, makan minum ape, lepas mandi nk pakai baju ape, arini pressure sebab ape,arini nak masak ape, etc. 


2. Fashionista
This blogger type usually akn share about fashion tips and mostly diorg ade target audience diorg sndri. Kalu blogger pakai shawls, diorg akn share how to wear them, how to mix and match the color and smpai satu tahap cmne nk pelbagai kan gaya shawls. Kali gadis urban, diorg more to sharing fashion tips on how to mix and match accessories, colors, hair tips, etc. 


3. Chef Wan long lost siblings..maybe
Bile ckp pasal Chef Wan, mesti tringat ape? Of course la resepi masakan kan? So this blogger type prefer to share pelbagai resepi masak dlm blog die. Kalu blog berkisar resepi masakan mmg aku suke. Ley try mcm2 masakan tanpa perlu kua duit g MPH, beli buku. Da la buku2 resepi mahal, bukan suma resepi dlm buku tu aku nak try pon. Hahhaha.
4. Novelist
Kalu dulu2 time skolah menengah, ramai mmber2 aku jadi kaki novel2 cinta. Aku malas nk baca novel cinta sbb ayat terlalu bunga-bunga matahari. Lagipon xbnyak gambar, bnyak sgt perkataan. Hahaha. Anyway, skang ade je novel2 jual kat kedai buku. Tapi skang ni da ramai karyawan2 muda yg menjadikan blog diorg sebagai novel versi cyber. 
Even ayat tunggang terbalik atau bahase rojak pon, tapi storyline interesting dan mendebarkan, better lagi layan novel dlm blog dr dlm buku. Ayat2 dlm buku cm skema sket. Aku xrase zaman skang applicable lagi dgn statement 'Lautan api sanggup ku renangi demi dirimu'...zzzzzz


5. Experience Library
This blogger type pon aku suke. Sbb ape, info yg diorg share mmg berguna especially kalu korang first timer dlm aktiviti2 yg bakal korang akn tempuh. Dulu, aku pernah tgk cter Oprah (yes, i admit it), this blogger diperkenalkan dlm her show sbb somehow she become so popular among the new moms. 
Aku lupa nama this lady but in her blog, die share about expectation after giving birth, how to cope with depression, gitu2 ar. Aku pon blur gak term2 kaum ibu ni. But utk yg bru menjadi ibu, blog mcm ni mmg amat berguna. Same goes to other experience mcm kedai makan mane best, travel experience, tips on how nk start backpacking ke, etc.


6. Politic/Personal Stuff
Nape aku combine kan politik and personal stuff under one point sbb when it comes to politik, the bloggers are more bias to their political preference. Kalu yg pembangkang, asyik dok cter pasal pembangkang and kutuk pro-kerajaan and vice versa. So bagi aku, political preference juga da jadi part of personal stuff where personally, you have your own preference when it comes to politic. 
Kalu personal stuff, usually this blogger type suke share secara terang2 about personal life die. Dgn sape die dating with, how die mmpersembahkan puisi2 cinta terhadap si dia nk tnjuk betapa syg nye terhadap si dia, clearly inform kat mane tempat dia ni bekerja, etc. 
Zaman skang ni bahaya kalu terlalu open with ur personal details. Example, from ur blog pon, para2 psiko da ley dpt taw how do u look based from ur picture profile or sharing pictures dlm entri. Kalu stakat gmbar saje, susah diorg nk cari tapi kalu korang da share korang keje kat mane, siap letak name kampeni, lagi senang diorg nak carik. Kalu diorg follow dari blakang mase otw balik ofis, amacam?


So which one are you? Kalu aku, aku rase aku nye blog rojak kot. Main bedal je ape yg aku rase aku nk ckp, aku ckp. Kalu focus under one scope, aku rase restricted sgt nk merapu. Lain la kalu karangan SPM B.Melayu, xley lari tajuk and scope. Kalu x, xde markah. Hahahhaa. 

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...