Thursday, June 30, 2011

Transformer III Review

The movie was released on 29th June 2011, and aku got the chance to see it on the exact date the movie was released. My personal opinion about the movie? Superb!Awesome! And i cant describe it more with words. Seyes mmg mubi wajib of the year. My next target, nk try tgk 3D version plak. So here'e the review:


The good points:

  • More actions compared to the 1st and 2rd installment. Mmg mubi ni wat korang fokus 100%. Aku blaja kat uni dulu pon xde fokus mcm ni. Hahaha. Xsempat nk berangan ape2. Most of the scene throughout the movie mmg filled with actions.
  • This movie, i'm telling you, is a complete package. Pokok pangkal nye, it's just a movie. But it's not just a movie. It's a masterpiece. Michael Bay mmg pandai played with our emotions in this movie. Example? Mase roket yg mmbawa Autobots inside meletup gara2 serangan Decepticons, aku mmg sedar the whole cinema was in a complete silence. You can see audience mcm xdpt trima the fact of the end of Autobots.
  • Bile korang tgk mubi ni, it's like korang terlibat same dlm mubi ni secara tak langsung. The twist yg dicipta dlm mubi ni, bukan saje hero dan seangkatan yg tertipu, malah aku sebagai one of the audience pon tertipu gak. Sememangnye korang xkn dpt expect what will happen next and what kind of twist has been installed for you. Mmg time twist tu didedahkan, aku cm.."WTH??"
  • Storyline agak senang nak paham. Mase mula2 start tu aku agak cnfuse gak what happen sebenar nye but confusion aku tak lame, sbb jalan crita die telah menjelaskan segala2 nye lepas tu. 
  • Special effect? Mmg well known as superbly awesome. My favorite part? Mase robot..ape name ntah yg mcm mata drill tu. Lupe plak name die. Time die drill bangunan tu seyesly mata aku xkelip. Aku kagum gile dgn effect die. Effect utk the battle between Decepticon ngan Autobots pon sumpah best.
The bad points:
  • Well known watak pmpuan dlm Transformer sejak 1st installment lagi, fungsi diorg hnya utk sex appeal. Sebagai pengganti Megan Fox, mmg Michael Bay cube ketengahkan keseksian Rosie Huntington ni. Tapi bagi aku, si Rosie ni masih lom dpt menandingi keseksian Megan Fox.
  • Michael Bay masih mengekalkan watak pegawai kerajaan sama ada from FBI or CIA yg annoying yg rasekan hnya diorg saje yg power. Mubi ni berjaya mmbuatkan aku rase annoyed dgn watak2 ini.
Tak banyak major bad points yg aku ley jumpa dlm mubi ni.Stakat minor je, xjejas kehebatan mubi Transformer III ni. Humor diserapkan utk mengurangkan rase tekanan di kala critical situation. Mmg aku enjoy movie ni so much. Rase mcm nk tgk lagi. Aku xtaw korang tgk nnti, korang rase cmne but one of the scene did made me tumpang rase guilty and kesian for Optimus Prime. Sbb ape? Betul ke mubi is the end of the Autobots? Kena tgk ar. Hehehe.
Rating: 5 out 5
-Movie wajib tgk 2011-

Wednesday, June 29, 2011

Episod kesengalan

This month has been a quite sengal one for me. Aku pon xtaw what happen and im guessing everybody menghadapi masalah yg sama kot. Inspired by mak cik Maria Elena kta ni, aku pon da berjangkit da ni. Tengkiu mak cik! Hahaha.Here's why:

  • Bile aku nk cari document to refer to, aku akn cari dlm folder in My Computer. But bile bukak My Computer, aku terlupa ape mende yg nak carik sebenar nye, so aku close window sbb rase cm xde reason nk bukak. Tapi bile close window, baru tringat document ape nak carik. Zzzzz.
  • Aku ade presentation on the 29th, so aku siap stay up kat opis smpai kol 7 and smbung wat slides kat umah a day before. Mlm tu siap pilih baju yg sesuai utk present tomoro. Dtg opis awal the next day sbb nk prepare well for the presentation. But bile check calendar balik 30mins before presentation, the presentation is on 29th July. The End (No wonder aku pelik asal Transformer III kuar on Rabu instead Jumaat)
  • Suatu hari aku melepak di A&W puchong utk menikmati kesedapan root beer float die and ice cream waffle (makanan pemangkin kegemukan!). Then aku pelik, asal rase die laen mcm. Asal rase manis ais krim da ilang? Xkua2 pon bile disedut. Upe nye aku sedut sudu bukan straw. Zzzzz
  • Bile aku masuk keje, aku akn pasang lappy, cucuk power supply. Semangat mmbara nk stat keje ni. Tapi what's this? Asal mouse xgerak langsung? Rosak ke? Siap ketuk2, examine mouse kot yg masalah. Then aku sedar usb cable mouse x dicucuk. Zzzz
  • Every month aku kena withdraw duit utk bayar bill bulan2. Usually aku akn ade another akaun mmg specific utk paying the bills. Aku withdraw as usual and tibe2 tgk resit transaction, asal duit dlm akaun maybank aku ni makin kurang? Ade aku shopping sakan ke? Rupa nya aku withdraw dlm akaun tu instead akaun lain yg mmg meant for bill payment. Zzzz
Kalu bab2 carik enpon yg ilang instead sebenar nye ade kat tgn, da slalu sgt da. Tgh carik spec padahal spec mmg tergantung kat mata pon slalu gak. Adekah ini sudah menjadi suatu penyakit yg serius? Hhmmmm..

Tuesday, June 28, 2011

Di mana nye budi bahasa budaya kita?

Semlm aku da janji ngan korang utk kuarkan entri pasal level of civic conscious in our country is quite bad. Aku xley cakap mmg teruk sgt sbb kte lom tgk negara luar mcm mane lagi. Mane taw lagi teruk. But bagi aku, ours mmg berada di level yg agak rendah. Tidak kira ko dok in centre of the city mahupun kampung halaman. Kesedaran sivik xmengenal erti kat mane korang duduk. 
Kalu korang dok dlm city, mmg lagi bnyak behavior2 selfish manusia, termasuk la aku. Aku akui, to survive in this concrete jungle that fill with predators around you, ko kena think alike like them. Otherwise, mmg senang2 korang kena pijak kepala and kena buli. Meh aku kasi contoh.Xya pikir mende yg lame2, take example yesterday and arini:
  • Otw aku balik dlm tren, ade sorang pregnant lady masuk coach aku. Obviously she was pregnant, not some lady yg perut buncit sbb kuat tonggang, hahaha. Aku tgk je keadaan tu tapi sorang pon xnak gave up the seat, not even guys. Aku yg da sememang nye berdiri time tu, aku tgk je pmpuan tu berdiri like everyone else. Walupun ade seat khas utk pregnant woman, yg xpregnant pon ley wat muke xbersalah je.
  • By the time aku smpai parking, aku tgk ade sorang laki ni tunggu kat bawah pokok. Rupa nye die menunggu tuan kete yg telah block kete die dr kua dr parking. And kete tu aku rase handbrake die tarik skali sbb laki tu cm putus asa nk wat ape2 selain menunggu tuan kete balik. Time tu kol 6.30 ptg. Kalu tuan tu balik 8 mlm, mmg kena tunggu smpai mlm ar. Kalu xtahan sabar mmg aku rase die pecahkan kete tu da.
  • Happen to be, kete aku xley kua gak sbb kete depan aku double parking. So aku xckup space nk kua. Utk kua, kete sebelah aku kena kua dulu, baru aku ade ample space nk belok. Memandangkan ade Exora sebelah aku, mmg lagi gg nk kua. Tapi mamat kete sebelah wat xtaw je walupun die ntah sedar ke x kete aku struggle nk kua. Siap ley maen phone tu. Aku siap smpat wat satu status fb bru mamat tu nk kua. 
  • Pagi tadi, aku beratur as usual utk naik tren. By the time tren smpai, ade sorang minah ni terus cuba nk potong line. Die cube ke kiri kanan tapi aku block depan die. By the time die masuk tren, die cube nk bagi tenungan tajam konon nk marah la asal aku block die, mau cari gado ke? Tapi sori la mek, stakat renungan tajam tu aku da lali da. Org laen beratur gak weyh, tolong respek sket. Jgn igt org takut dgn renungan tajam ko tu. Kang aku stat bukak mulut, ade yg pedih tlinger kang.
Kalu aku balik kampung halaman pon, mende ni pon happen in the city. Tapi disebabkan kete terlalu bnyak, so agak jarang nk tgk behavior mcm ni. 
  • Bapak aku slalu pesan, bile kat simpang tiga mahupun simpang empat, slowkan kereta. Mmg jalan kta, tapi bagi org laen? Ade pernah aku nmpk moto dari arah kiri aku, terus kua ke jalan utama tanpa melihat kiri kanan langsung. Main keluar aje. But bile org langgar die, baru die nak marah buta ke kte smpai bawak kete xnmpak org? Bile korang bawak kete atau moto, rules xley pakai sgt. Walupun itu jalan kte, kte kena pikir jalan org laen gak sbb org laen lom tentu pikir pasal kte.
  • Lagi satu aku pantang kalu bile nk masuk simpang, 2 inci sebelum simpang baru nk kasi signal. Pernah pikir yg kalu driver blakang xpasan, boleh langgar kete korang dr blakang? Selalu nye female driver aku jumpa dok asyik wat cmni. Bukan nak kasi signal dr jauh, kat simpang tu baru signal. Dari jauh die laju je, then nk smpai simpang terus brek xtentu pasal pastu baru nk bagi signal. Kalu kat KL ni mmg slalu g anta bengkel repair la nampak gaya nye.
  • Speaking about signal, mula2 aku dgr story mmg rase silly sgt. Ade ke org mcm tu? Then satu hari, kena batang idung sndri yg xbrape nk mancung tapi comel ni. Hahaha. Aku ade follow satu moto ni dr blakang memandangkan die gerak ke arah jalan yg same, tapi moto die da kasi signal nk ke kanan. Aku xpotong la, in case die nak tuka direction. Aku nye tunggu smpai bila nk tuka tapi xtuka2 gak, die lupe ke? Rupa nye, die mmg nk masuk ke kanan pon tapi die bagi terlalu awal sgt. How awal? Perumpamaan spt boley lepas 2-3 traffic light gak sebelum masuk simpang yg die nak masuk.

  • Yg ni aku rase anywhere mesti ade. Bayangkan korang in Midvalley pada hari sabtu, parking mmg full gile hingga ko ternmpak ade org unlock alarm kete die. Dlm ati korang melompat girang gembira sbb dpt parking. Then korang terpkir. Ape yg lame sangat nk kua tu. Consider la sket org yg ngah menunggu ni. Saje je nk melambatkan keadaan. Pernah korang berada dlm situasi ni yg korang rase cm nk ketuk je tingkap kete tu soh kete tu kua cepat sket? Hahaha.
Kalu nk cter pasal inconsiderate people, aku rase 1001 malam pon lom tentu abeh. Manusia ni pelbagai prangai die so mmg expected pelbagai ragam sama ada yg elok mahupon tak. Tapi itu yg mematangkan kte. Sbb tu org kata, jauh perjalanan luas pemandangan. Aku akui, aku pon selfish gak in order to survive in this concrete jungle. What to do, you have to think like a predator to avoid from being the victim. 

Monday, June 27, 2011

5 most memorable nonsense moments in my life

Selama aku idup lebey dari 20 tahun ni (alhamdulillah tuhan masih panjangkan umo aku), there are several most memorable nonsense moments in my life yg aku rase smpai mati aku xkan lupakan. Da nama pon nonsense kan, so do expect the truth about kebodohan manusia di abad ini. Hahaha. Let the show begin!


1. Ko da keje..aku lom abeh blaja lagi. So, xnak kawan ko!
Pada mulanya, everything went so well. But things started to turn upside down after aku grad and kerja. Aku disisihkan by this group just because aku srg yg sudah kerja and mampu to buy anything i want? Childish, i guess? Rase diri teramat hina sbb masih ade beberapa tahun utk abeh blaja? 
What a stupid and childish behavior. Bersama sejak lom tadika and because of this minor thing, all those years are wasted mcm tu aje. Too bad, sbb aku don't give a damn about it. Sorry guys, what u did doesnt affect me at all. I'm living my life to the fullest now. Let see how long you can stand this. Org tua2 ckp, bile wat mende yg xelok, mende tu xkn kekal lama.


2. Anak aku lagi bagus dr anak ko!
Another my most memorable nonsense was my exam result was being compared every semester. Kalu sama background tak pe gak. Diploma holder vs degree holder and Design background vs Engineering background. Agak2 bagi korang la, kalu korang dlm situation ni, korang rase nonsense gile x bile di banding2kan exam result? Kalu result ko power pon agak2 la nk compare. Parents ade lulusan Master tapi bab2 ni asal bodoh sgt? Lupe plak nk mention. Anak die yg diploma holder tapi gaya lagak mcm da ade ijazah.


3. The coolest guy on earth..so does he thinks he is
This guy mmg undoubtedly a hunk
Even though this person is not the most handsomest person of all time, but as long as hati baik, aku kawan saje. But the thing is, nape die perlu merasakan yg die terlalu handsome mengalahkan Zac Efron? Bercerita kepada kawan2 tentang his previous relationship with a beauty queen, assuming that all girls adore him and thinks he is the coolest person on earth. You think you are cool sbb buy at a higher price compare to other people yg purchase for much lower price for the same thing and you think you can show your attitude because of it? That's what you call jerks.


4. Facebook
Sume org ade FB. Zaman skang, agak surprising bile ade yg mention 'Aku xde FB akaun la'. Tapi what im trying to say here is, aku xkisah ade FB ke x, tapi bile da ade FB tu jgn la smpai lupa diri. One of stupidest quotes i've ever heard in my life...

Aku: Ley tolong aku with this machine x? Aku xfamiliar sgt dgn machine ni. Da lupa mcm mane nk pakai
Person A:Sorry la xley tlg, aku ngah busy ni. Tengah upload picture vacation aku kat FB ni

Penting sgt ke nk upload gambar tu? Pas keje pon boley kan? Nak kata bodoh in the face, kang kata aku ni biadap xrespek org tua. Tapi mentaliti mmg...malas aku nk elaborate. Sile isikan tempat kosong berdasarkan kefahaman anda. Hahaha

5. Inferiority Complex people
Bile diri dilanda inferiority complex, mula la pemikiran xtentu arah hingga xsedar kebodohan diri sndri. Xkisah golongan tua atau muda, pemikiran yg matang tidak mengira umur. 

Case 1
As a smartphone user, kalu ko pakai BB ke, Iphone or even Android, pakai je la. Xde hak utk kte bising2 nape this specific type of phone menjadi pilihan unless kte ade pakai duit kte sponsor beli enpon die. Aku pon xde kisah sgt org tu pakai BB ke atau Android. Masing2 nye duit. Tapi nape bile aku pakai enpon, ade org nk bising kecoh2? Kalu aku asyik nk berkepit ngan fon pon, ape masalah nye?

Case 2
Agak lucu melihat golongan2 yg konon nye merasa terhina sbb belum tamat blaja ni glabah xtentu pasal. Korang dpt blaja kat uni pon da kire bersyukur la compare org laen yg xde pluang. Jgn la rase terhina sgt.Bile ade majlis keramaian, xkira kenduri tahlil ke, family day, golongan2 ini akn memastikan ade something new to bring to the public. Xkire la, bf baru ke, enpon baru ke, bra baru skali pon, asal kan barang baru.
Korang bukan xde hak tapi lom tiba masa lagi to be satu level dgn org kerja, kalu nk compete sgt la kan. Bagi aku, aku xrase ape2 pon. Xde plak aku glabah nk compete kasi aku jadi advance dari org laen. Nk wat boley sbb aku mampu cuma aku malas. Xde faedah. Nk tayang baju baru? Baju pon mak bapak sponsor lagi, lagi mau kecoh. Hahaha

Selama aku idup ni, bnyak nye nonsense moment berlaku. Cume ade certain things aku xley nk sebut. Biar la aku keep it to myself dulu for now. Korang kena igt, walaupun education tinggi mane skali pon, doesnt mean civic conscious diorg pon tinggi especially in Malaysia. Civic conscious ley dikatakan brada di tahap yg teruk. Nape aku ckp teruk? Mari kte smbung episod ni dlm new entri..=)


Wednesday, June 22, 2011

Are you financially ready for a house?

For fresh grads especially, after having job, the next one you can think of is savings for a house. Kawen pon ade but kalu aku, aku nk ade umah dulu before kawen. Hehehe. Beli umah ni jgn rushing sbb it cost you 30 years of your life. So carik yg betul2 ok? Camne nk taw korang da financially ready utk beli umah ke x?
1. First thing, make sure duit savings korang cukup utk bayar lawyer and other legal fees for ur side dan juga lawyer developer/house owner, booking and also 10% deposit for the house. Booking payment, depends on developer mahupon house owner. Ade yg ask 1k to get sales & purchase agreement. S&P penting utk bukti time korang nk apply the rest 90% of housing loan.So kalu umah tu RM 150,000, korang kena ade at least 15k dlm savings. Cmpur legal fees gedebuk gedebak, probably kena ade by 25k max. 

2. Da cukup savings korang? Before korang decide nk book better try home loan calculator dulu. At least korang get the idea korang kena bayar per month bape. Current interest kalu xsilap aku is 4.73%. Aku check from Maybank, xtaw skang whether da berubah ke x. So kalu umah tu RM 150,000, installment kena bayar per month is about 700. 

Kalu korang nk bereksperimen bape korang perlu bayar per month, try this link:

3. Da dpt umah da? Aku amek contoh umah 150k ok? So per month is about 700 hengget tapi itu tak termasuk maintenance fee kalu sape yg dok apartment/condo. Maintenance fee xseragam antara apartment, it depends ape facilities yg ade. Kalu ade gym, pool, community hall, playground, lift, mmg mahal la maintenance fee. Ade ley cecah 350 sebulan. Bagi aku facilities cm 24-hour security, covered parking and dekat dgn LRT pon da cukup bagi aku. Tak perlu nk add pool. Watpe nk bayar for something yg ko jarang pakai kan?
4. Savings utk umah da cukup, tapi what about savings for furniture? Xkn korang nak dok umah yg kosong kan? Kalu yg da kawen, probably combination gaji suami isteri boley la nk beli furniture asas. Bagi yg single, especially yg previously dok umah bujang, agak sesak la kalu xde savings utk furniture. Xkn nk beli water heater and masak megi cari dak universiti tiap2 ari. Hehehe. Watpe ade umah sndri kalu korang xbg tetamu dtg sbb umah kosong cm umah baru kan? Xde plasma tv pon, basic tv pon cukup la..=)
5. Selalu nye jarang korang akn dapat umah yg convenience yg nak ke tempat keje. Sama ada lagi jauh, atau require korang amek more public transportation. Cost itu pon perlu diamek kira. Jgn becoz of rumah tu murah, korang terus beli. Kena pikir, mesti ade reason nape umah die murah. For example, check out Garden Park Condo. Condo for RM110k? Mmg murah. Susah nk dpt dat price for condo in Selangor/KL especially.
But nape die murah? Sbb it is located kat Sg.Long, Kajang. Which kalu sape keje kat Kajang mmg convenience la kot. Kalu cm aku yg keje betol2 centre KL mmg masak la. Kalu skang kol 6 pagi da bgn, kalu aku dok umah ni, xtaw kol brape nk bgn g keje. Korang kena consider gak, cost of living kat kawasan tu. Cost you more to go to work ke x? Kang xpasal add more burden to ur financial, mmg say goodbye to kahwin la for a while. Heheheh.


Pendapat aku pasal Skim Rumah Pertamaku (SRP), not advisable to take, unless korang da xde pilihan. Sebab ape?  Let me take 150k house for an example. Korang bayar 10% pon, kena bayar bulan 700 for 30 years. Kalu korang amek umah dgn 100% loan dlm SRP, add another 72hengget. Mmg xbnyak beze, sounds ciput je kan. Tapi cube korang kira balik, katakan:
Installment rumah: RM 772
Maintenance fee: RM 150
Total per month: RM 922
It cost you almost 1k per month. And SRP plak hanya untuk org yg gaji bawah 3k. Kalu korang pakai kete, calculate la bape kena bayar per month. Tidak dikira your bills, saving utk kawen, duit utk parents, and other obligation korang yg laen. So bagi aku, better korang bayar down payment tinggi. Kurang la sket nk bayar bulan2 tu. Takpe la lambat sket nk dpt umah, asalkn xsesak nk bayar bulan2. 

So da ready? Congrats! Cari umah yg elok2 ok? =)

Monday, June 20, 2011

Hollywood pon pakai elemen 'muntah'

Kalu dulu kte tgk elemen klise yg dipaparkan dlm drama mahupun movie melayu kat sini dan juga sini, kali ni jom plak kte tgk filem2 Hollywood plak. Diorg mmg modern dan lebey canggih kalu bab2 perfileman ni but tahukah anda yg diorg pon masih menggunakan several elemen2 muntah dlm filem diorg tanpa kte sedari. Jom kte tgk.


1.New York
Cube lihat movie berkisarkan bencana especially such as 2012, The Day After Tomorrow ataupon upcoming Transformer 3 atau juga filem kanak2, Enchanted, New York City mesti akn jadi centre of disaster. Sama ade bencana akn strikes paling teruk mahupun menjadi main fokus, NYC akn slalu jadi pilihan. 
Tak pelik ke nape bencana prefer pilih NYC. Maybe diorg da wat stady kot earlier, NYC paling hype and urban, let's destroy this hype crowd so we can go back to life where Apple and Blackberry are just fruits.


2. One [fill in the blanks] remaining
Kalu filem berkisar quest in order to save the world, xkisah la perang ke, konspirasi, bencana and etc, mula2 diorg akn ade masa yg bnyak utk finish the quest. Then moment 'malang tidak berbau' mula la dtg. Sama ade salah pilih suis untuk matikan bom, teknikal difficulties, lalai ataupun kena tangkap ngan villain. 
Hollywood pelbagaikan cara2 human mistake so that they can cause the scene of panicking and thrilling. Scene yg mcm mane? Yg end up the hero only have paling max pon 24 hours remaining to save the world. Contoh? Percy Jackson & Lightning Thief yg only have until tomorow to save the day sbb lalai dgn biskut lotus yg diberi. Titanic, 2 hours max remaining to save the passengers before it sanks. 


3. The fate of the world comes to one man..
Mase zaman 90s, aku ckup pantang dgn tagline ni. Steven Seagal & Jean Claude Van Damme nye mubi yg slalu pakai tagline ni. Agak2 la nk portray how strong the character is, tapi no need to be so hyperbolic like dat. Xde makna nye fate of the whole world terletak pada tangan seorang hero. 
Fate of US maybe la sbb mubi pon wat kat sane and area fokus bnyak tertumpu di sana. Aku pon mmg xsuke mubi Steven Seagal ni. Org tembak bertalu2 kat die, sikit pon die tak kena. Die sorang tembak beribu2 penjenayah mati. Kaki kencing tol mamat ni. New version of one man show movie? Banyak, 2010, Harry Potter, Percy Jackson, The Day After Tomorrow.


4. I need some background music please!
Yang ni aku da keep my eye on for quite a while. Cube korang tgk and amati betul2. Bile a character make a heroic decision, a heroic background music and usually played by the orchestra akn kua and slalu nye bile music cmtu, menunjukkan the hero makin kuat dan berani. Aku malas nk upload video sbb aku taw ramai malas nk tunggu video buffering kan? Aku taw la sbb aku pon malas.heheheh.
Tapi meh aku kasi contoh. The Chronicles of Narnia bile diorg da stat jadi kuat balik after jadi loser kejap dlm battle, Percy Jackson sekali lagi, Pirates of Caribbean and lastly, Harry Potter installment. Xya tgk die time battle, cube tgk scene mase die main Quidditch, especially mase die gain kekuatan utk membawa team die kepada kemenangan.


Aku try to think another one but i cant wat mase ni. Kalu happen to be aku dpt another one, aku add lagi. Diorg actually bnyak menggunakan elemen ulangan dlm mubi diorg tapi how diorg pelbagaikan cara utk guna dat element tu yg mmbuat kte xsedar and sekali gus mengagumi karya luar. Yes, dari segi teknologi mmg diorg canggih gile. Tapi dari segi storyline, diorg masih menggunakan elemen yg same. Cume its up to us whether we realized it or not.

Thursday, June 16, 2011

KL Gangster Review

Sapa tak pernah dengar atau noticed pasal mubi ni, siap ade satu badan NGO nk saman pengarah mubi ni sbb claimed that this movie has revealed all the secrets that have been kept for a long time. Part tu aku xnak komen bnyak2. Yg aku nk komen, the review mubi ni. I really hate to say this but, congrats to Shamsul Yusof for bringing malay movie to another level. Xde unsur2 stereotype like other typical malay movie. Lebey2 tu, no komen. Hahaha.


Here's the good points:

  • Movie ni penuh dengan aksi2 fighting. Mmg mata korang asyik disajikan dengan pergaduhan antara samseng2 la dan utk pertama kali nye, mubi ni xde scene percintaan! Bagus! Xde la org kata cter melayu ni xabeh2 dgn cinta je. Pasni pelakon wanita susah sket carik makan sbb skang ni seems pelakon laki plak jadi pelaris movie. Tgk Adi Putra sudey, pandai ko pilih bahan pelaris yer Shamsul. Hahaha.
  • Ganas! Walupun xseganas filem berunsur gangster dr Hollywood and Hong Kong especially, tapi for a starters, aku rase ni mubi keluaran Mesia paling ganas skali. Xde kaver2 da. Kalu nk tembak, tembak je terus depan2. Mubi berkisar samseng kot. Kalu nk kaver2, wat mubi Hello Kitty ar. Hahaha.

    Shamsul really did his homework. Elemen2 yg diperlukan utk cter gangster mmg ade dlm mubi ni.Xdela cm Cicakman 1, nmpk cm dok oversea, ade salji sume. Tapi kantoi Saiful Apek ngah berpeluh. Hahaha. Bab2 rahsia terbongkar tu, itu pihak2 berkenaan saje yg taw.
  • Storyline mudah difahami, xde meleret dan straight to the point. Kalu filem Karak, konon ade mcm2 twist smpai aku sndri pon xbape nk paham tgk cter tu, tapi cter ni mmg begitu mudah ko nak paham. Good job. Transition from scene to scene pon flow smoothly. Each scene is relate to one another. Xde melompat2 mcm drama melayu yg laen. Kejap kat opis sembang pasal projek juta2, pastu tuka scene dating di tepi tasik.

    Even the humor pon, Zizan dgn Ajib (Sofi Jikan) pon really did their part. Zizan, mmg well-known as a comedian kan. Da mmg taw fungsi die dlm mubi tu. Tapi Sofi Jikan, his humor tak expose directly cm Zizan. The way he personify the Ajib character, yg tu yg create the humor. You have to see it to understand what I'm saying.

The bad points plak:
  • Walupun lead actor die is Aaron Aziz but exposure lebey kepada the villain (Shamsul Yusof). Hingga mmbuatkan aku confuse da fungsi sebenar lead actor. Da mcm supporting role je aku tgk si Aaron tu, cuma perjalanan cter ni je berkisar tentang kisah idup die. Bnyak scene tertumpu pada Shark (Shamsul Yusof) and his prangai gila die. Well, the movie was directed by the villain himself kan. Nothing else to say la, paham2 je la kan? Hahahaha. 
  • Bile ade scene kejar mengejar, it's like cameraman pon lari bersama. Kelam kabut siot. Huru hara kamera tu diwat nya, sampai aku jadi pening nk follow. Kalu nk create the atmosphere mcm chaotic abeh, jgn la chaos kan kamera tu skali. Filem Hollywood ley je rakam scene kejar mengejar dengan tenang. Ade gempa bumi ke kat Mesia ni mase shooting? Kamera mmg goyang time part kejar mengejar. Goyang smpai tahap korang xley fokus the subjek. Mcm berterabur.
  • Betul ke cter ni bnyak reveal rahsia2 seperti ape yg satu bdn NGO ni dakwa? Bagi aku, my personal opinion lepas tgk mubi ni, ade term2 yg digunakan and some hand signal ditnjuk dlm ni. Bagi org yg cm aku ni yg malas amek port pasal mende2 ni, xde plak aku ade prasaan curiousity nk taw maksud hand signal yg ditnjuk kan. Tapi bagi budak2 skolah yg tgk, quite bahaya la sbb diorg ni well known ade prasaan ingin tahu/cuba. Tunjuk sket pon da cukup utk wat diorg terpengaruh.

    Imagine from Pavilion sampai la ke LRT Bandar Tasik Selatan, aku dengar je budak2 ni dok asyik sembang pasal movie tu. Hingga ade yang dah follow certain2 word yg digunakan oleh pelakon2 dlm cter tu. Aku rase mubi ni xpatut letak under PG 13, but letak under 18SG. 
Walupun kebanyakan para-para gadis menumpukan sepenuh perhatian kepada jejaka2 katang mcm Aaron Aziz & Adi Putra, tapi tumpuan aku masih pada Sofi Jikan ataupun Ajib dlm mubi ni..
atau dlm nama laen ialah Pak Erwi Joko Anuar dlm antu mak limah..
dan Abg Sofi dgn Zombi Kampung Pisang. 
Kanan sekali...
Korang sedar x kemunculan die? Aku sedar sejak kemunculan mubi Estet lagi. Upe nye da lama Mamat Khalid maintain die, he must be doing pretty good job then, cuma publisiti kurang je. Aku suke die sbb die versatile. Sume watak die ley bawak walaupun as supporting roles. Da bnyak org aku tnya. Kenal x sape Sofi Jikan, ramai ckp xkenal. But bile aku ckp die jadi bomoh indon dlm cter Antu Mak Limah, ramai kasi jawapan yg lebey kurang same, "La...die ke?"

Anyway, overall cter ni mmg best. Sebelum mahkamah memutuskan sama ade mubi ni akn ditarik balik tayangan die, better korang g tgk dulu. Mmg berbaloi duit wayang anda. Damn, I cant believe i'm recommending a Skop Production movie.Hahhaha.

Rating:

Wednesday, June 15, 2011

Things you need to know about Iphone

Yes, aku akui terlambat sgt la aku nk share pasal ni sbb Iphone 4 da released like July last year. So for the one yg masih consider to buy this kiddo, this entri is for u guys. Here's some of things that you need to know about it. It can help you to make the decision, especially kalu stuck between Iphone vs Android. Hope this helps!


1. Itunes
Any applications such as games, navigation, music, etc sume kena donload thru iTunes. I repeat, sume apps.Tak mcm Android where its an open source. Bukak je android market kat tenet, pilih je any apps yg korang nak. Cm Apple, korang kena donload Itunes from Apple website sebelum nk donload ape2. Kalu x, sia2 je korang beli Iphone.
2. Apps Store
Kalu dlm Android Market, kebanyakan apps adalah FREE. Ade gak yg berbayar tapi mostly are FREE. Same goes to Apps Store, cuma terbalik. Kebanyakan paid apps, yg free pon ade tapi sikit je. Sikit tu, xde lah cam out of 350k apps, dlm 10 je yg free. Hahaha. Much more than that la. Aku pon xabeh explore lagi nih until now.
3. Jailbreak
Istilah 'Jailbreak' or JB, bukan Justin Bieber yer, amat la popular di kalangan pengguna Iphone. Faedah JB? Even apps yg berbayar pon korang ley donload for free2 je. Keburukan die? Kalu beli from authorized dealer cm Celcom, Maxis & Digi, warranty will be void. Kalu korang beli kat kedai yg bukan authorized dealer, ade risiko Iphone korang beli tu bukan original, senang cter risiko kena tipu la. Tapi diorg mmg jual Iphone yg Jailbreak ready-made.
4. USB Cable
Kalu fon aku yg dulu, xbnyak maintenance sgt. Stakat charger nk recharge battery and usb cable nk transfer lagu/gmbar2. Tapi kalu Iphone, usb cable adelah nyawa korang. Sbb ape? Nk donload ape2 from itunes, required usb cable yg specifically designed for Iphone. 
Even nk charge b3 pon, korang nampak b3 adapter kat picture above? Kalu korang balik kampung, tetibe tertinggal usb cable di umah, mmg pas korang balik dr kampung bru boley dpt recharge b3. Sbb usb cable tu gak yg boleh menyambungkan korang nye fon ngan b3 adapter. So don't misplaced or ilangkan yer.. Sbb ape? Check out #5


5. Accessories
Sbb nye, accessories Apple mahal. Kalu beli kedai biasa, mungkin murah. Tapi kalu beli kat Machine, even aku tgk ritu casing kosong for Iphone 4 pon da nak cecah 2rat. Just usya Apple Store Malaysia and korang tgk la price for each stuff tu brape. So not advisable la kalu korang letak adapter merata2. Ni price for b3 adapter kalu korang kena ganti beli baru. 'Tersgt murah' kan for that small thing. Hahaha.
But if you asked me, it is more to your personal preference. Ade yg suke bereksperimen dgn fon sndri, therefore it is advisable to own an Android. Cm Iphone, it is more to make ur life convenient without caring much about experimenting and personalizing your phone. Seriously, bnyak apps dlm Apps Store yg sungguh memudahkan idup korang. 
Contoh nye? Waze Navigation, amat penting bile korang tgh drive. Aku xtaw GPS navigation laen cmne but bile kat depan ade jam, about 400m ahead die da inform awal2 ade jam and reason nape jam. Android pon ade Waze ni. 


Anyway, ape yg aku share dgn korang are the stuff yg aku baru taw after aku secara rasmi nye menjadi follower Steve Jobs. Hope ia membantu korang wat decision. Aku xcondem sbb sume org taw betapa awesome Iphone ni, cuma bile battle with Android, the real brand wars begin. Each of the phones ade goods and flaws, u just have to know whether u can tolerate with it or not.

Wednesday Thoughts

Keje yg diberi sudah setel, hanya tinggal menunggu mase utk aku balik keje tgk KL Gangster mlm ni. Nk taw gak ape 'rahsia' yg telah dibongkarkan smpai Pekida WP nk saman Shamsul Yusuf. Anyway, smbil menunggu tu aku ade gak blogwalking tgk org laen nye blog and kebanyakan blogger suka advertise earning from Nuffnang di blog masing2.


Good for you guys, ade yg earn cecah ribuan ringgit from the blog aje, tahniah! Sape nk bagi bulat2 duit cmtu especially dari sumber yg free. Maksud aku, free je kan nk wat blog nih? 1.8 juta ringgit pon xsampai. Hahaha. Ade yg gtaw aku bile follower cecak 1k, bru ley merasa earning from blog (kesahihan info diragui), tapi bagi aku, blogging are just for fun and info sharing. 


Ade gak org tnya aku nape follower aku sikit berbanding blog laen. My answer? Easy, i'm writing for what i feel i wanna write, so for the one yg suke cara penulisan aku, they are free to follow my blog. Xde sebarang elemen paksaan. Xde plak rase nk mengumpul follower banyak2 seperti hobi mengumpul setem zaman skolah rendah dulu. Da cecah 4-5 buku kot aku kumpul, punya la rajen mase kecik2 dulu. Hehehe.


Anyway, i will keep writing regardless how many traffic or follower i got sbb i know that there are a lot of silent readers out there yg prefer just reading the blog rather than following it, and hope all the infos that i've shared with u, ade contribute some goodness to ur life. Hope la..hehehe.


PS: Nothing much going on, not so much drama happening around so blog progess pon quite slow skang. Hehe..Tunggu saje KL Gangster review after this from yours truly~

Monday, June 13, 2011

Kung Fu Panda 2 Review

Finally! Walupun lmbat 2 minggu (kalu xsilap), dpt gak peluang utk tgk cter ni. Punya la payah nk cari available slot utk mubi ni. Walupun ade slot utk cter laen cm KL Gangster, tapi aku tetapkan pendirian aku nk tgk kecomelan perut Po gak and walupun dpt seat dpn, ternyata mmg berbaloi. Nk try tgk mubi ni in 3D plak, cm besh. Ade sape2 nk join skali meramaikan keadaan?
The good points:
  • Truly twice the awesomeness! Jack Black mmg awesome! Jenis sempoi2 ikut kepala sndri je. Tgk je la School of Rock, slamber badak die je. Mksd aku Jack Black mcm represent Po as himself but in animation world. Without dialog, Po's body language saje pon da funny.
  • Storyline, as usual mmg klakar. Po as usual, sengal gile. Skrip mmg poyo abeh but in a funnier kind of way. My favorite quote in the mubi? A lot! Tapi aku kasi my top 5 peberet:
    i: "I am Po and I'm gonna need a hat"
    ii: "My fist hunger for justice [stomach growls], that's the sound of my fist"
    iii: "Ah, my old enemy...stairs"
    iv: "How can kung fu stop something that can stop kung fu?"
    v: "Tigress: Where's Po; Mantis: How can we lose a guy that big?"
  • Graphic yg sgt superb. Xtgk 3D pon da rase cm tgk 3D
The not so good point:
  • Kurang penampilan Master Shifu compare the first movie. Its more likely cm cameo appearance je
  • Kurang pengembangan watak2 laen cm Furious Five. Movie ni more tertumpu tu pengembangan watak Po, Lord Shen and ade skit utk Papa Duck (Mr.Ping)
  • Scene2 flashback Po's past history, agak menghilangkan lawak die for a while.Rase sian pon ade sbb die comel.hehe

But not to worry, cter die masih kelakar. Dis time, Po is battling with his past history where he really wants to know where does he come from sbb for some odd reason, die baru sedar Papa Duck (Mr. Ping) bukan his real father. 
Mr.Ping yg innocent
Hahaha. Obviously not kot, but what to say, itu kekuatan Po, kesengalan die is the key of awesomeness in the movie. Kali ni Po have to defeat Lord Shen, si merak yg ingin conquer China and also his past in order to achieve his inner peace.
Tmbah dgn dialog yg awesome lagi poyo, xrugi korang spend duit utk tgk mubi ni. Agk touchy la bile aku tgk Papa Duck kali ni agak mementingkan Po dari noodles die. Hahaha. And you guys get the chance to see Po mase baby..comel gile! 
My recommendation, it a movie that you cant missed. Tak berbaloi nk tunggu smpai kua dlm DVD/CD. Aku nk try tgk 3D nye version sbb 2D nye mubi pon da mmg awesome graphic die. Kalu watak laen dikembangkan lagi, mungkin lebey menarik and aku maybe kasi full rating utk mubi ni.


Rating:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...