Tuesday, June 28, 2011

Di mana nye budi bahasa budaya kita?

Semlm aku da janji ngan korang utk kuarkan entri pasal level of civic conscious in our country is quite bad. Aku xley cakap mmg teruk sgt sbb kte lom tgk negara luar mcm mane lagi. Mane taw lagi teruk. But bagi aku, ours mmg berada di level yg agak rendah. Tidak kira ko dok in centre of the city mahupun kampung halaman. Kesedaran sivik xmengenal erti kat mane korang duduk. 
Kalu korang dok dlm city, mmg lagi bnyak behavior2 selfish manusia, termasuk la aku. Aku akui, to survive in this concrete jungle that fill with predators around you, ko kena think alike like them. Otherwise, mmg senang2 korang kena pijak kepala and kena buli. Meh aku kasi contoh.Xya pikir mende yg lame2, take example yesterday and arini:
  • Otw aku balik dlm tren, ade sorang pregnant lady masuk coach aku. Obviously she was pregnant, not some lady yg perut buncit sbb kuat tonggang, hahaha. Aku tgk je keadaan tu tapi sorang pon xnak gave up the seat, not even guys. Aku yg da sememang nye berdiri time tu, aku tgk je pmpuan tu berdiri like everyone else. Walupun ade seat khas utk pregnant woman, yg xpregnant pon ley wat muke xbersalah je.
  • By the time aku smpai parking, aku tgk ade sorang laki ni tunggu kat bawah pokok. Rupa nye die menunggu tuan kete yg telah block kete die dr kua dr parking. And kete tu aku rase handbrake die tarik skali sbb laki tu cm putus asa nk wat ape2 selain menunggu tuan kete balik. Time tu kol 6.30 ptg. Kalu tuan tu balik 8 mlm, mmg kena tunggu smpai mlm ar. Kalu xtahan sabar mmg aku rase die pecahkan kete tu da.
  • Happen to be, kete aku xley kua gak sbb kete depan aku double parking. So aku xckup space nk kua. Utk kua, kete sebelah aku kena kua dulu, baru aku ade ample space nk belok. Memandangkan ade Exora sebelah aku, mmg lagi gg nk kua. Tapi mamat kete sebelah wat xtaw je walupun die ntah sedar ke x kete aku struggle nk kua. Siap ley maen phone tu. Aku siap smpat wat satu status fb bru mamat tu nk kua. 
  • Pagi tadi, aku beratur as usual utk naik tren. By the time tren smpai, ade sorang minah ni terus cuba nk potong line. Die cube ke kiri kanan tapi aku block depan die. By the time die masuk tren, die cube nk bagi tenungan tajam konon nk marah la asal aku block die, mau cari gado ke? Tapi sori la mek, stakat renungan tajam tu aku da lali da. Org laen beratur gak weyh, tolong respek sket. Jgn igt org takut dgn renungan tajam ko tu. Kang aku stat bukak mulut, ade yg pedih tlinger kang.
Kalu aku balik kampung halaman pon, mende ni pon happen in the city. Tapi disebabkan kete terlalu bnyak, so agak jarang nk tgk behavior mcm ni. 
  • Bapak aku slalu pesan, bile kat simpang tiga mahupun simpang empat, slowkan kereta. Mmg jalan kta, tapi bagi org laen? Ade pernah aku nmpk moto dari arah kiri aku, terus kua ke jalan utama tanpa melihat kiri kanan langsung. Main keluar aje. But bile org langgar die, baru die nak marah buta ke kte smpai bawak kete xnmpak org? Bile korang bawak kete atau moto, rules xley pakai sgt. Walupun itu jalan kte, kte kena pikir jalan org laen gak sbb org laen lom tentu pikir pasal kte.
  • Lagi satu aku pantang kalu bile nk masuk simpang, 2 inci sebelum simpang baru nk kasi signal. Pernah pikir yg kalu driver blakang xpasan, boleh langgar kete korang dr blakang? Selalu nye female driver aku jumpa dok asyik wat cmni. Bukan nak kasi signal dr jauh, kat simpang tu baru signal. Dari jauh die laju je, then nk smpai simpang terus brek xtentu pasal pastu baru nk bagi signal. Kalu kat KL ni mmg slalu g anta bengkel repair la nampak gaya nye.
  • Speaking about signal, mula2 aku dgr story mmg rase silly sgt. Ade ke org mcm tu? Then satu hari, kena batang idung sndri yg xbrape nk mancung tapi comel ni. Hahaha. Aku ade follow satu moto ni dr blakang memandangkan die gerak ke arah jalan yg same, tapi moto die da kasi signal nk ke kanan. Aku xpotong la, in case die nak tuka direction. Aku nye tunggu smpai bila nk tuka tapi xtuka2 gak, die lupe ke? Rupa nye, die mmg nk masuk ke kanan pon tapi die bagi terlalu awal sgt. How awal? Perumpamaan spt boley lepas 2-3 traffic light gak sebelum masuk simpang yg die nak masuk.

  • Yg ni aku rase anywhere mesti ade. Bayangkan korang in Midvalley pada hari sabtu, parking mmg full gile hingga ko ternmpak ade org unlock alarm kete die. Dlm ati korang melompat girang gembira sbb dpt parking. Then korang terpkir. Ape yg lame sangat nk kua tu. Consider la sket org yg ngah menunggu ni. Saje je nk melambatkan keadaan. Pernah korang berada dlm situasi ni yg korang rase cm nk ketuk je tingkap kete tu soh kete tu kua cepat sket? Hahaha.
Kalu nk cter pasal inconsiderate people, aku rase 1001 malam pon lom tentu abeh. Manusia ni pelbagai prangai die so mmg expected pelbagai ragam sama ada yg elok mahupon tak. Tapi itu yg mematangkan kte. Sbb tu org kata, jauh perjalanan luas pemandangan. Aku akui, aku pon selfish gak in order to survive in this concrete jungle. What to do, you have to think like a predator to avoid from being the victim. 

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...