Monday, June 20, 2011

Hollywood pon pakai elemen 'muntah'

Kalu dulu kte tgk elemen klise yg dipaparkan dlm drama mahupun movie melayu kat sini dan juga sini, kali ni jom plak kte tgk filem2 Hollywood plak. Diorg mmg modern dan lebey canggih kalu bab2 perfileman ni but tahukah anda yg diorg pon masih menggunakan several elemen2 muntah dlm filem diorg tanpa kte sedari. Jom kte tgk.


1.New York
Cube lihat movie berkisarkan bencana especially such as 2012, The Day After Tomorrow ataupon upcoming Transformer 3 atau juga filem kanak2, Enchanted, New York City mesti akn jadi centre of disaster. Sama ade bencana akn strikes paling teruk mahupun menjadi main fokus, NYC akn slalu jadi pilihan. 
Tak pelik ke nape bencana prefer pilih NYC. Maybe diorg da wat stady kot earlier, NYC paling hype and urban, let's destroy this hype crowd so we can go back to life where Apple and Blackberry are just fruits.


2. One [fill in the blanks] remaining
Kalu filem berkisar quest in order to save the world, xkisah la perang ke, konspirasi, bencana and etc, mula2 diorg akn ade masa yg bnyak utk finish the quest. Then moment 'malang tidak berbau' mula la dtg. Sama ade salah pilih suis untuk matikan bom, teknikal difficulties, lalai ataupun kena tangkap ngan villain. 
Hollywood pelbagaikan cara2 human mistake so that they can cause the scene of panicking and thrilling. Scene yg mcm mane? Yg end up the hero only have paling max pon 24 hours remaining to save the world. Contoh? Percy Jackson & Lightning Thief yg only have until tomorow to save the day sbb lalai dgn biskut lotus yg diberi. Titanic, 2 hours max remaining to save the passengers before it sanks. 


3. The fate of the world comes to one man..
Mase zaman 90s, aku ckup pantang dgn tagline ni. Steven Seagal & Jean Claude Van Damme nye mubi yg slalu pakai tagline ni. Agak2 la nk portray how strong the character is, tapi no need to be so hyperbolic like dat. Xde makna nye fate of the whole world terletak pada tangan seorang hero. 
Fate of US maybe la sbb mubi pon wat kat sane and area fokus bnyak tertumpu di sana. Aku pon mmg xsuke mubi Steven Seagal ni. Org tembak bertalu2 kat die, sikit pon die tak kena. Die sorang tembak beribu2 penjenayah mati. Kaki kencing tol mamat ni. New version of one man show movie? Banyak, 2010, Harry Potter, Percy Jackson, The Day After Tomorrow.


4. I need some background music please!
Yang ni aku da keep my eye on for quite a while. Cube korang tgk and amati betul2. Bile a character make a heroic decision, a heroic background music and usually played by the orchestra akn kua and slalu nye bile music cmtu, menunjukkan the hero makin kuat dan berani. Aku malas nk upload video sbb aku taw ramai malas nk tunggu video buffering kan? Aku taw la sbb aku pon malas.heheheh.
Tapi meh aku kasi contoh. The Chronicles of Narnia bile diorg da stat jadi kuat balik after jadi loser kejap dlm battle, Percy Jackson sekali lagi, Pirates of Caribbean and lastly, Harry Potter installment. Xya tgk die time battle, cube tgk scene mase die main Quidditch, especially mase die gain kekuatan utk membawa team die kepada kemenangan.


Aku try to think another one but i cant wat mase ni. Kalu happen to be aku dpt another one, aku add lagi. Diorg actually bnyak menggunakan elemen ulangan dlm mubi diorg tapi how diorg pelbagaikan cara utk guna dat element tu yg mmbuat kte xsedar and sekali gus mengagumi karya luar. Yes, dari segi teknologi mmg diorg canggih gile. Tapi dari segi storyline, diorg masih menggunakan elemen yg same. Cume its up to us whether we realized it or not.

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...