Friday, July 29, 2011

From my eyes: Hot Ladies

Friendly reminder: I'm not a lesbo hokayh? Aku just suke tgk these woman, bagi aku diorg ni kategori hot. Hahaha. Pasni aku tnjuk kategori laki hot plak ek? kasi fair. Bear in mind, this ranking xmmbawa maksud apa2

1. Emma Stone
Blonde atau pon red haired, aku suke tgk die. Nk kata sweet, xde sgt tapi ntah lah. Maybe her confidence and humor yg mmbuatkan her face glowing. First time aku spot die, in House Bunny. Try tgk Easy A. Mubi yg sengal and cool. 

2. Mila Kunis
Mase series That 70's Show, die xde la hot sgt pon. Biase je. But 2011 ni mmg tahun bagi Mila. Laku semcm je. Maybe she has found an awesome publicist ar kot.

3. Megan Fox
Walupon da tawen, her body is smoking hot. From luaran, bagi aku her eyes, lips, her hair everything is perfect. I know everything is plastic sbb xkan ade yg natural beauty in Hollywood, sume cocok itu botox juga ada. Tapi xkire, die tetap hot bg mata aku. Hahaha.

4. Fazura
Our malaysian actress pon tak kurang hebat die. Fazura xpakai mekap tebal 10 inci pon muke die tetap cantik. Nmpk sweet2 aje compared aktres yg mekap tebal nk mampus tapi bile without make up, jerawat terpampang jelas di muka.

5. Nabila Huda
Bagi aku, she's hot because of her confidence and attitude yg sempoi. Lantak la ape org nk kata. She looks selesa being herself. And bagi aku mende tu is the most hottest and awesome thing everyone should have. 


6. Juliana Aziz
She has proven to the public that xbermakna kalu xkurus mcm tiang lampu itu lawa dan hot. As we all know, badan die curvy and ade figure. But still, die xnampak sakit and xde plak nmpk ugly. Sihat and beautiful as usual.

Monday, July 25, 2011

Kpop versi Malaysia = Mpop?

Actually aku nk cakap something else tapi for now, better i keep it dulu lah. Memandangkan fenomena k-pop tengah melanda negara kte skang, mula la ade bakat2 muda yg mahu mengikut jejak langkah artis2 k-pop. One thing i gotta say, dari dulu lagi budaya ciplak dr negara luar mmg xpernah ilang. Sama trend artis, budaya, fashion, rancangan TV, bnyak diciplak dr luar tanpa ade sedikit inovasi pon. 
K-pop stands for Korean Pop. It's not a genre like jazz, rock, soul, etc. It's a pop music from Korea. As Malaysians, we can't simply follow memvavi buta. We're not Koreans. So why we should called ourselves musicians who brings kpop music to the mainstream? Mmg btol music diorg mmg catchy. But for us, kte kena tgk diri sndri. Kalu nk tuka kpop to mpop sbb konon nye mahu mmbawa nafas music mesia yg ala2 sound like kpop, da berkurun lama kte da wat, sejak zaman KRU Oh Lala lagi. 
So ape yg kte patut expect from these who dare called themselves as artist? Artist is a person who create arts. These are not arts, these are BS. Kalu nak jadi cm Beast, Super Junior, Wondergirls skali pon, cube tgk rupa masing2. Diorg muke jambu habis, posed mcm mane skali pon, mesti nampak cute compared to us yg mmg and masih nampak pure asians. 


What i'm trying to say here is, skang da tahun 2011, it's time to change our attitude dari asyik ciplak idea negara luar. Audience pon da getting smarter, diorg pon dapat bezekan yg mane sedap di dengar and yg mane sekadar BS. Tgk Pop Shuvit, diorg sndri bawak budaya mesia je Jepun sehingga fofular di negara matahari terbit tu. Xde plak nk wat lagu atau pose ala2 comel cm kpop artist. That show u don't need to be someone else to be popular. Just be yourself.
Sememang nye kalu kte tgk, budaya tiru meniru ni mmg xkekal lama dlm industri hiburan. Masih igt mase Datuk Siti kte tengah top dulu. Bnyak recording company sume nk cari bakat baru yg ala2 suara cm Puan Siti kta ni. Then end up jadi ape? Diva kte, Anita Sarawak, cuba nk wat talk show ala2 Oprah Winfrey. In the end? Aku da xnmpak da new season for that show. 
For now indie band bnyak spread their wings cube nk tembus pasaran international. Ade gak artist mainstream da cuba spread pengaruh diorg abroad tapi boley kire dgn jari je. The rest, masih jaguh kampung.  Kalu asyik nk cedok lagu, konsep dr luar negara, sampai bile nk maju. Bukan xley cedok langsung, cedok mane yg bagus la, jgn cedok sume. Jgn masalah2 sosial pon dicedok skali.


Peace yooo..

Thursday, July 21, 2011

Wahai nenek si bongkok tiga

Aku pikir prangai seseorang ini cume wujud dlm watak drama2 Melayu. Clearly, her behavior mmg hanya patut wujud di kaca TV. In reality, mak cik sorang ni mmg a threat to the community, apetah lagi to colleagues in the office. Aku xpernah met someone who is so licik, talam dua muka, musuh dlm selimut and until now, lom dpt pembalasan yg setimpal.


Utk para2 pengarah drama Melayu, sile cedok behavior die ni utk dijadikan watak antagonis yg terbaik:

  • Aku demam last few days and terpaksa amek half day off from work. My boss and even HR kasi green light utk aku amek half day off tapi this nenek plak kata kat aku:
    "You xya balik la. Gi tido kat store and take a rest. Bile ade event kampeni petang ni, u duduk je, xya wat ape2.."
    -Aku da cam nak pengsan ni, lagi nk bikin kecoh xnak kasi aku balik? Xde hati perut ke ko?-

  • Her colleagues ade wat a gathering event during the weekend and during office hours, they talked about how awesome the event was. And this nenek tetibe bising,
    "Where did you get the money? You pakai duit kampeni ke wat event ni? Sape soh you pakai duit kampeni? Kena clarified with the Finance Department, you know.."
    -End up sume senyap and clarified to her that diorg kumpul duit sndri to do the event-

  • For now, die masih tergantung without someone to report to. Basically, die terkapai2 dan tu yg sibuk dgn department org laen. Selamber je die g tnya org laen, ape job scope and please send her the job scope. Excuse me? Are you the boss? Who are you nk sesuka ati mntk job scope org laen?

  • One time, mug die pernah ilang. Dan x semena2 nye die cuba bagi hint pada meje sebelah, yg konon nye sape je yg nampak die letak mug die kat mane. So in other way, secara indirectly die nak tuduh org meje sebelah curi mug yg xbrape nk mahal tu. Hello, kalu mug tu 24 carat, aku pon nk curi. Dpt bnyak duit kot kalu jual. End up, she misplaced the mug, zzzz...

  • Di depan ko, muka die sumpah baik, mmg nice gile. Dgn lemparan senyuman die, sifat die yg peramah, mmg ko igt die super nice and sweet colleague. Bile blakang ko, die mmg kaki backstab org memanjang. Bile ko taw masalah yg berlaku berpunca dari die, die akn pura2 pretend to be innocent, act like nothing happened and cuba finger point org laen for that problem. Hebat bukan?
Aku da la still ngah recover dr demam, tapi it won't make me stop from tributing a post for our Oscar winning actress ni. Nak je aku brainwash die tapi die ni bahaya and too risky. Silap sket, die akn ampu bos-bos atasan and end up ko gak yg rugi. Look how 'special' your are nenek, smpai aku wat tribute post just for you. Smoga ko dpt pembalasan setimpal nye. Amin.

Monday, July 18, 2011

Korang rase ready nak kawen bile...

Ramai mmber2 aku da pon tunang atau nak kawen dlm mase terdekat ni. Tahniah la aku ucapkan sbb korang da ready nk tempuh bigger responsibility in your life. Cam aku ni, aku consider myself as not ready yet as in aku masih degil and take quite time nk dgr kata walupun utk kebaikan diri sndri. Hehehe. Cmne nak taw ready ke x? Korang akn rase ready nk tawen kalau:


1. Financial stable
Walupun kawen kena sponsor by parents, after that, kalu financial masih nk tunggang langgang, cmne nk idup? Aku yg idup sorang ni pon financial masih goyah with all the personal expenses such as bills, jimba2, etc. Cume aku bersyukur gak sbb kete da abeh bayor and aku jenis xprefer shopping baju2. Kalu aku jenis hantu kuat shopping baju, mau satu Berjaya Times Square aku tawaf.


2. Level of stubbornness makin kurang 
Bile ko nk jejak kaki ke alam tawen, means ko da ade general idea yg idup tawen ni kena ade toleransi. Ade mende yg ko terpaksa sacrifice demi the other half nye happiness. Cam aku, aku cnsider diri aku ni masih degil and amek mase nk kurangkan level kedegilan aku. Kalu aku rase nk wat itu, itu la yg aku wat. So bile kne sacrifice for other half's happiness, walupun susah tapi aku redah jugak la walupun dalam ati tu, berat tol nk trima.


3. Merasakan single life da tak best
A reminder, bile ko selesa tidak dikongkong and prefer wat ape sume on your own, jgn musnahkan idup ko dgn proceed to marriage. Live your life first. Life is too short, so enjoy it. Bagi aku, for now aku selesa g ke mana2 tanpa perlu mmbuat report bulanan/mingguan/harian tentang lokasi aku, baju ape aku pakai atau dgn siapa aku hang out. Bile da tawen, ape saje ko wat perlu mendapat keizinan si suami. So for me, belum tiba mase lagi utk aku mintak izin sesiapa utk wat ape2 yg aku nak wat.


4. Personal life da stable
Bukan stakat financial, personal life jugak perlu stabil. Bile tawen, doesn't mean personal problems ley ilang. Kalu korang masih struggle nk solve own problems, marriage won't help malah memburukkan lagi. Sbb bile korang idup bersama, masalah akn double up affect dr your new responsibility as a wife/husband. Jadi, ade brani?


5. Bersedia utk 'meninggalkan' parents for a new life
Bygkan tengah tunggu nikah, tetiba korang terbayang memori mcm ni bersama parents korang..


The biggest steps yg korang harus wat is channel your focus and responsibility solely pada suami bagi yg perempuan. Cuma lelaki masih ade tanggungjawab pada parents die. Bagi perempuan, fokus da berubah instantly ke arah suami. So kalu dapat suami yg cam haprak yg xkasi balik jumpe ur own parents, mmg masak ar. Merana seumur hidup. Asyik2 nk balik umah parents die saje. 


Sbb tu agama pon da kata cari la calon yg sepadan dr segi agama, education, pemikiran dan juga generasi die. Jgn la jadi spesis pmpuan yg trima lelaki tu seada nye tapi laki tu sebalik nye, apa yg ade pade kte sume serba tak kena. Laki jenis cmtu, mmg xlayak wat suami, trust me.


Ape yg aku list tadi is more to general, bukan specific. Kalu specific, masih bnyak tanggungjawab berat yg perlu digalas. Jadi tawen ni bukan stakat nk lawa2, grand2 tahap nk masuk Nona TV3, and there is a quote mengatakan yg couple usually said 'we've finally made it, we've finally reached to the altar'. It's not the end sebenar nye, actually it's a beginning to a whole new life. So to all my friends yg nak tawen, gud luck and congrats aku ucapkan. Respek aku same korang sbb da ready galas tanggungjawab.=)

Friday, July 15, 2011

Meet our very own David Guetta

Two thumbs up, i must say! Compared to video kontroversi created by Gambit, this one is so much better. Our music video has stepped up to the next level. Walupun simple tapi mmg tak nampak mcm video karaoke jamban. Terbaik! Ala2 music video created in New York City gitu.


Sapa yg kaki cucuk langit, dis song mmg terbaik. We have our own David Guetta here. Do expect a lot of perkataan "In The House' dlm lagu ni. Banyak kali dengar ley wat annoyed gak. Tapi music die best. Hahaha.Layannn..

Wednesday, July 13, 2011

Top 5 Weird Restaurant..mau cuba??

1.Cabbage & Condom - Thailand
Diorg xsell makanan dlm kondom. But still, korang masih ade appetite ke kalu end up dlm restoran ni? Specialty? Spicy condom salad which is fried Shanghai noodles spiced with herbs. The slogan? "Our food is guaranteed not to cause pregnancy"


2. Toilet Restaurant - Taiwan
Sape nak merasa makan dlm mangkuk tandas? Bau ehem2 kemungkinan tak de tapi imagination korang boleh menganggu korang menikmati makanan.


3. In The Dark Restaurant - London
Nama restaurant could be different in around the world tapi the concept is the same. Dlm kegelapan, tgn korang akn terkial2 cari gelas, sudu, or even makanan korang. Watever they serve tu, pasrah saja. Bayangkan mase nk makan tetibe cicak terjatuh dr siling. GG. Hahhaa


4. Prison Restaurant - Tokyo
Mau merasa keadaan makan dlm penjara? Prison restoran is for you. 

5. The Clinic - Singapore
Kalu nk rase pengalaman makan smbil duduk di wheelchar, inilah tempat nye. Konsep mcm The Apartment tapi diganti dgn hospital bed. 

Sape nak beli umah RM89 juta, angkat mouse anda!

Just wanna share with you guys ape yg aku jumpe sewaktu jalan2 surfing cari umah sewa..=D
Click for bigger view

Wiuwiuwiu...sape nak umah 89 juta hengget? I think it is just a typo error, but still, menjadi hiburan di kala kesibukan aku di ofis.hehehe.

Tuesday, July 12, 2011

Ingat model je ade portfolio?

Lame gak aku xmenjengah blog aku ni. Well, what can i say, drama da berkurangan. So less talk la. Hahaha. Pretty busy lately. Dgn keje and projek aku bru dpt ni, cmpur my social life, so makin jarang aku nk update dlm blog. For you guys yg didnt know, aku wat part time blog design, photography, photo manipulation, and also graphic design sket2 such as event posters, logo design. So currently i'm designing a logo for dis small business company at the moment. They sell macaron by the way. Bru started the business. Nnti aku kasi the detail abt them.


Here's some of my artwork so far (promote siot!sbb aku xde idea nk tuleh ape tapi tgn gatal nk tulis gak):


Photography


Photo Manipulation


Blog Design



Event Posters
Posters akn aku update later. Watermark lom wat lagi. Hehehe.


To tell you the truth, aku rindu these moments. Beside blog design, aku da lame xwat keje2 ni. The project that i've got is the first task i got for this year. Photography, photo manipulation da lama xwat. Rindu gile. So for u guys yg ade project come up into ur mind, let me know okay? Looking for new project or photo shoot to do or photo to manipulate..=)


Am creating a new logo and new name for my own freelancing service. And fyi, aku da stop wat wedding photography. Penat!=D

Friday, July 8, 2011

Typing error is so yesterday

Sejak kebelakangan ni, aku slalu sgt typo mulut. Nk ckp mende laen tapi words yg kua laen plak jadi nye. Penyakit ke ape ni. Akak aku kata sbb da terlalu lame maen tenet smpi kurang percakapan. Aku..kurang percakapan? Ermmm...Cm xlogik je. Hahaha. So ape yg typo nye:


1. Aku nk dinner kat ampang so nak ikut highway Duke. Then kteorg pon cari la papan tanda shows arah ke Duke. Bile da jumpe, dgn excited nye aku sebut..
"Tu Duke!Follow je slogan tu.."
-Slogan instead of signboard-

2. Ade org tanya aku Serdang tu area mane, walupun aku xduk Serdang. Aku dgn confident je cakap..
"Serdang tu area belah2 Mines Wondserdeland.."
-Mines Wondserdeland instead of Mines Wonderland-

3. Aku kena make phone call to Singapore to request for equipment drawings, jadi..
Aku: Hi, I'm calling from Lala Berhad, I just sent an email to you 2 years ago
Person: 2 years?(smbil laughing)
Aku: Ooopss..sori my bad, 2 hours ago
-2 years instead of 2 hours ago-

4. Ade food court in KLCC besides Signatures which is RASA food court, located top floor of KLCC. Time for dinner..
Aku: Weyh, jom makan kat Arena
Member: Ade ke Arena kat KLCC. Cm xpernah dgr
Aku: Ade la, yg top floor tu (yakin gile siot!)
Member: .....(sengeh tanpa kata-kata)
-Arena instead of RASA food court-

Banyak typo mulut yg berlaku sejak kebelakangan ni, cuma aku da xigt sbb several times gak berlaku. Smpai discussion yg seyes pon ley tuka menjadi situation yg klakar just sbb aku xabeh2 nk typo mulut. The thing is, aku cm xley kawal words yg nak kua tu. Mende tu mcm kua dgn automatic nye. Kadang2, aku sndri tergelak ngan behavior aku yg pelik ni. Agk2 kalu meeting ngan big boss cmne la kalu aku dok typo mulut ni. Hahaha. 

Thursday, July 7, 2011

Bersih rally : penting sgt ke?

Wow..what a dramatic week. Starts from nak wat Bersih demonstration, polis wat road-block time yg tak masuk di akal, sume org advisable to stay at home on saturday, seriously, pasal mende Bersih ni saje da boleh mmporak perandakan negara. Dari dok kecoh2 nk bersih dlm pilihanraya, why not kte bersihkan dulu:


1. Jenayah terhadap wanita
Kalu korang baca paper nowadays, ramai para wanita dibelasah teruk oleh para suami just because diorg menolak ajakan suami utk bersama. Si isteri penat menguruskan rumah, si suami pulang dari nowhere terus memaksa isteri utk melayani die. Kalu tolak, si suami pon belasah si isteri cm naik hantu. Kepala dihentak dgn helmet, dihentak ke dinding. Ape nak jadi ni?Walupun die isteri mu, tapi die bukan hak ko, tapi tanggungjawab ko. Laen definition tu. Kalu si gf kena belasah ngan bf plak, xya cter. Da berlambak laki dayus zaman skang ni.
Pasal kes bunuh plak, jugak banyak wanita jadi mangsa. Kena bakar before bunuh, seems da jadi trend killer nk lupus bukti. Not just arwah Sosilawati nye kes, kes terbaru Norrahayu Qomarudin, 16 yg dibunuh, dikerat dan dibakar sebnyak 2 kali.  


2. Ragut
Seperti yg dikatakan oleh blogger2 laen, kebanyakan aktiviti ragut ni dilakukan oleh meleis. Bukan malay but meleis. Kes ragut perlu dipndang serius sbb ade several cases yg the victim end up terbunuh semasa kejar peragut tu balik. Mmg senang nk ckp, kalu diorg ragut beg, biarkan saje utk keselamatan diri sndri. 
Tapi cube korang bayangkan, kalu laptop korang yg mmpunyai pelbagai dokumen penting mcm budak research nk wat thesis presentation next week, tiba-tiba dicuri org. Kat mane korang nk dptkan balik dokumen tu jika tiada back-up? Tekanan dan menyusahkan bukan?


3. Acid Splasher
Dari dok kecoh pasal ketelusan dlm pilihanraya, why not ramai wat operasi besar-besaran trace dis psiko smpai ditangkap. Even expatriates in the office pon dok tnya aku, how come mamat psiko tu masih terlepas until now. Siap expanding his network around Damansara lagi. Dulu area brickfields, kl centre, skang da melebarkan sayapnye ke area selangor. Mungkin bile anak VIP kena baru sume org nk kelam kabut bertindak kot? 


4. Golongan 'Azman'
Aku xtaw nape name Azman dipilih tapi korang taw x ape itu golongan Azman? Golongan Azman adelah golongan yg:

  • Mmbawa kereta malaysia (perodua/proton) yg ala sporty version
  • Memakai spec itam style aviator ataupon rayban
  • Kolar baju naik atas
  • Rambut spike dan gel rambut sebeban. 
  • The most important thing: Bawak kete mcm pelesit
Personally, aku rase golongan ini patut dibersihkan sbb diorg menyusahkan ramai org on the road dgn tindakan yg bajet good-good tu. Org xkn kagum dgn kebolehan mu menyelit sesuka ati hingga memerlukan kete blakang break emergency utk terpaksa memberi ruang padamu. Org juga xkan kagum dgn kebolehan mu yg cucuk rapat sejarak seinci dr belakang dgn kereta di hadapan mu. Org hanya menyumpah berserta mendoakan agar sesuatu akn terjadi supaya boleh menyedarkanmu.
Bnyak lagi mende penting yg patut dibersihkan selain dr pilihan raya yg bersih. Bile politik intervene, walupun name as bersih, ia tetap jadi kotor gak. Aku neither sokong mahupun mmbangkang pasal Bersih rally. Aku malas nk amek port mende2 yg boley serabutkan pale otak. 

Cume korang kena pikir if korang sebenar nye dijadikan patung mainan demi kepentingan interest org laen atau x. Jgn join mmvavi buta tnpa memikirkan sebarang possibility di blakang tabir. Jgn pasal hidden personal interest org laen, bangsa kte dipermainkan dgn begitu mudah skali. Peace.

Tuesday, July 5, 2011

Skim Nak Cepat Kaya: Worth Every Penny?

Aku taw skang ni ramai yg makin dlm kesempitan hidup. Keje susah nak dapat, harga barang makin naik, financial burden makin bertambah. Which why aku rase skang trend ramai nk masuk MLM and also pelaburan bisnes ternakan ikan2. Siap kua iklan kat TV lagi. Siap tiap2 ari kawasan parking dipenuhi oleh smpah dari flyers2 MLM promotion yg dibuang merata-rata tempat. 


Tapi trend kena tipu juga slalu kuar dlm paper, and mostly is our bangsa gak. Sama ade ternakan ikan keli, ikan patin, atau ikan bilis skali pon, bangsa kta jugak slalu tertipu. Kenapa? PS: Sile bace kasi abeh dulu before making any judgements.


1. Fast Money
Ade pesanan org tua2 yg mengatakan, bila nk cari rezeki, slalu nye duit yg bnyak dlm mase yg singkat usually bukan dr sumber yg halal. Xperlu nk tgk pangkat tinggi like CEO, kte tgk diri sndri at average level of people. Menipu, merompak, jual dadah adalah cara2 yg cepat utk dptkan duit. Even kalu bukak kampeni sndri pon, profit xkn dtg sepantas angin. But org kita begitu mudah percaya dgn skim2 nk cepat kaya nih. 


2. Power
Bile da kaya, power akn menyusul. It feels good to have the power. Whether you know it comes with powerful responsibility or not, it does feel good. When you have the power and automatically, banyak lagi lobang2 utk sumber duit telah terbuka. Investment itu ini boleh menjadikan korang 2-3 kali ganda lebey kaya dari sebelum ini. 


Bile ade power juga, org laen akn respek kte and mostly seems like we will get the VIP passes anywhere we go. What kind of VIP passes? Simple example, we have some sort of specialty to cut the long queue to be in the front line for something, if you know what i meant by that.


3. Praise
When you have the money, the world is in your hand. Everyone will be your best friends and praise for your goodness. Simple term: kaki bodek. Term kasar sket: kaki jilat montot. Sape yg xsuke dipuji. Sama ada dari segi kecantikan, kebaikan, mahupun kehebatan. It gives a boost to your ego. Bile sampai stage ni bru ia btol2 menguji sama ada kte tahan godaan dgn environment yg penuh pura-pura atau tak. 


4. Personal life booster
Bagi yg single mingle tu and especially guys, usually they know yg gadis zaman skang da pandai menapis criteria2 utk dijadikan husband walopun kebanyakan criteria itu susah nk dipenuhi oleh lelaki muda zaman skang. Di kala berumur 25 tahun tapi diberi expectation tinggi utk mempunyai sebuah BMW 5 series, mmg dat expectation tu boleh mmbunuh diri. 
Jadi utk menambat hati gadis pilihan, dgn terpengaruh segala janji manis dan 'bukti' gmbar senior MLM atau penternak ikan yg berjaya memiliki Mercedes Benz or BMW mahupun Audi dari hasil jualan, hati ikutkan saja tanpa menyedari risiko ditipu.


5. Malas
Aku xckp suma tapi kebanyakan org kta yg suke menyertai investment nk cepat kaya ni, malas nk berusaha dan menunggu masa yg lama utk dpt duit yg bnyak. Kalu makan gaji buta, it's going to take years utk memiliki segala2 nye. Kalu invest in such a scheme, 5k da dlm tangan. Kalu diulang utk several months, ley cecah income puluhan ribu dari rumah korang saje (begitulah tagline yg slalu digunakan utk pengiklanan). Nk duit yg bnyak tapi malas usaha. 


My Judgement:
This reasons are not applicable to all. Everyone has their own reason and story nape nk fast money. Either da busan terperangkap dlm financial burden, nk bawak parents pegi haji secepat yg boleh tnpa sebarang tangguhan mahupun memerlukan duit utk medical treatment keluarga or anak. 


Each stories is different from the rest. Just org kita ni jgn begitu mudah terpengaruh dgn janji manis para investors yg laen and sekaligus menyelamatkan diri dari ditipu dan terperangkap in a heavier financial burden. 


KOSMO! 5th July 2011 - ade one news about penipuan bisnes perternakan ikan patin. check it out.

Monday, July 4, 2011

Things you need to know before Vlogging

Skang ni, as you can see ramai sudah upgrade kan diri dgn vlog instead of blogging. Whether they realized the consequences after that or not, vlog ni ade pro and cons die. Just you have to know whether you able to absorb that or not.


The pros:

  • Korang akn jadi femes! Everywhere korang pegi, pasti ade someone yg akn mengenalimu. Is it a good thing? Beside expanding your networking, well most of people think it is. Otherwise xde la dari kecik mak bapak da anta anak g masuk pertandingan nyanyian ala2 AF nk kasi anak fofular.
  • Kalu sape yg wat business tu, the exposure tu mcm free advertising without perlu spending thousands of ringgit promoting product in mass media. Bile ade followers, jual la ape2 pon such as shawls, baju, accessories, etc mesti laku. 
  • Bile da well-known, followers pon cecah thousands, a blogger boley menjana pendapatan just from her blog. How many you will get per month, tu aku xpernah nak amek taw. Company laen yg promote their product such as their photography service ke, telco rate ke, will use pengaruh blog seseorang blogger ni and the blogger will get the income. Gitu2 ar.
The cons:
  • Bile korang wat vlog, followers pon da ramai, then ade la certain2 people yg just xsuke tgk kejayaan org laen. And these people suke wat personal attack by criticizing anugerah tuhan. So kalu xtahan kena troll dgn para anons yg sebenar nye diri sndri xde kekuatan mental nk wat tapi taw nk kritik hasil kerja org laen aje, better korang lupakan nk vlog.
  • Bile korang vlog, tentulah wajah korang di expose secara terang-terangan. For guys, aku rase xde problem nk vlog, but for girls, kena be aware sket. Bnyak perverts2 di luar sana. Takut muke korang da di spot, xpasal2 ade kena stalk, i mean not in a good way. 
  • Bile ramai tgk vlog korang, korang jadi femes. As long as korang xkisah privacy korang da xde sket, i dun think vlog would do any harm to u. Blogger skang da mcm artis. Ade pengikut sndri. Bile g mall, ade saje fans nk bergambar sehingga sometimes, agak menganggu masa korang dgn loved ones. So kalu korang dun have any problem with that, i dun think it's a prb.
For me, aku xrase nk vlogging lagi. Aku selesa berblog and i got my privacy as well. It's a win-win situation. Besides, ramai je aku tgk mmber2 aku yg dok vlog + blog, slalu mengeluh sbb rimas di kacau para anons. There's a price to pay for being famous guys. Same gak cm artis. Whether you can stand it or not aje. Sbb kena bare in mind, kte skang masih idup dlm masyarakat yg suke menjatuh2 kan kejayaan org laen. =)

Friday, July 1, 2011

Acid Splasher has strikes back! Ladies, beware!

As a blogger, aku rase bertanggungjawab utk menyebarkan news ni. To all the ladies, be careful! Mamat gile si acid splasher has strikes back. Aku da ckp da dulu, pelik nye acid splasher senyap tanpa kabar brita tbe2. But ade yg tegur aku, jgn sebut pasal kes tu lagi, bahaya. What's so dangerous about talking bout dat memandangkan die masih berkeliaran dlm KL ni? Selagi die lom ditangkap, we won't feel safe. Please spread to all your female friends. Thank you.

Click picture for larger view

Kisah Survival Aku Dari Penyembelihan

Tajuk entri mcm panas. Boley hantar masuk Harian Metro ni. Yela, kalu korang tgk berita2 dlm HM ni, sume nk stok2 panas. Bagaikan penuh exaggeration. Tapi cter aku kali ni, tajuk je la exaggerate sket. Cerita tu, true story ar. Meh sini aku cter sket.


Pada suatu hari (yesterday), aku siap amek one day off semata2 nk bwk kete aku g repair maintenance. Kete lame la katakan, kena la wat maintenance sket. Aku da spare 200 hengget sbb mase dulu aku pernah cek up kat  workshop tu gak. Bile aku g for second time, laen plak yg jadi nye. Kata si Ah Chong (bukan nama sebenar),"prb yg ritu mase cek da ok. stereng sume da stabil, tapi kak..."


Bile da stat dgn perkataan 'tapi', bermula la kisah telenovela penyembelihan aku..


Penyembelihan pertama:


Ah Chong : Tapi kak, absorber u da rosak teruk la. Da leaking. U tgk sebelah kanan absorber xde minyak kuar, belah kiri da bnyak minyak kuar.

Penyembelihan kedua:

Ah Chong: Lagi satu kak, control alignment pon da problem. Die sudah makan tayar ma. Kalu u xtuka, tayar boleh jadi botak ni. Itu rod panjang ngan pendek tu kasi tukar ma..

Bile aku tnya total brape kalu nk tuka sume tu, ini jawapan die:
Absorber : RM 370
Control Alignment (Rod Pendek): RM 120
(Rod Panjang): RM 170
Total: RM 660
Aku rasa tak yakin sbb mmg da paham sgt trend mekanik keje bengkel ni. Prb die sikit saje tapi nk untung, die recommend itu ini suh tukar. Jadi aku call la bapak aku tnya keadaan mcm mane.


THE OTHER SIDE OF THE STORY:

Penyembelihan Pertama: Absorber

Ayah: Laaaa..ayah letak minyak terlebey kat absorber tu. Sbb tu nampak die cm mnyak leaking. Terlebey letak minyak. Sbb tu mekanik tu kata prb da xde, stereng da stabil. Sbb ayah da letak minyak.

Penyembelihan Kedua: Control Alignment

Ayah: Mmg bile alignment lari, tayar nmpk mcm longgar. Pasal control alignment tu xya nk tuka rod, pegi je kedai tayar wat alignment. 

Bile discuss ngan bapak aku, akhir nye aku mmbuat keputusan utk escape diri dari ritual penyembelihan ini. RM 700 kot nk sembelih aku. Agak2 ar weyh! The moral of the story, kalu nk g bengkel yg empunya die is a total stranger to you, bwk la a male friend yg taw pasal kete. 

Silap aku gak sbb aku g srg smlm, mmg senang die nak sembelih aku. Tapi what to do? Time tu ramai mmber aku keje. Nk wat time wiken, aku malas nk bgn pagi. Hahaha. Begitu la cerita survival aku dr kena sembelih nk dkt RM 700. Cm haram! Lagi satu reason yg aku xley blah. Ape2 sikit pakai alasan kena overhaul. Nk untung pon agak2 ar weyh. Xya nk prb sikit pon nk soh overhaul. 

Agak2 ley masuk Harian Metro tak ni? Hahahha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...