Thursday, July 7, 2011

Bersih rally : penting sgt ke?

Wow..what a dramatic week. Starts from nak wat Bersih demonstration, polis wat road-block time yg tak masuk di akal, sume org advisable to stay at home on saturday, seriously, pasal mende Bersih ni saje da boleh mmporak perandakan negara. Dari dok kecoh2 nk bersih dlm pilihanraya, why not kte bersihkan dulu:


1. Jenayah terhadap wanita
Kalu korang baca paper nowadays, ramai para wanita dibelasah teruk oleh para suami just because diorg menolak ajakan suami utk bersama. Si isteri penat menguruskan rumah, si suami pulang dari nowhere terus memaksa isteri utk melayani die. Kalu tolak, si suami pon belasah si isteri cm naik hantu. Kepala dihentak dgn helmet, dihentak ke dinding. Ape nak jadi ni?Walupun die isteri mu, tapi die bukan hak ko, tapi tanggungjawab ko. Laen definition tu. Kalu si gf kena belasah ngan bf plak, xya cter. Da berlambak laki dayus zaman skang ni.
Pasal kes bunuh plak, jugak banyak wanita jadi mangsa. Kena bakar before bunuh, seems da jadi trend killer nk lupus bukti. Not just arwah Sosilawati nye kes, kes terbaru Norrahayu Qomarudin, 16 yg dibunuh, dikerat dan dibakar sebnyak 2 kali.  


2. Ragut
Seperti yg dikatakan oleh blogger2 laen, kebanyakan aktiviti ragut ni dilakukan oleh meleis. Bukan malay but meleis. Kes ragut perlu dipndang serius sbb ade several cases yg the victim end up terbunuh semasa kejar peragut tu balik. Mmg senang nk ckp, kalu diorg ragut beg, biarkan saje utk keselamatan diri sndri. 
Tapi cube korang bayangkan, kalu laptop korang yg mmpunyai pelbagai dokumen penting mcm budak research nk wat thesis presentation next week, tiba-tiba dicuri org. Kat mane korang nk dptkan balik dokumen tu jika tiada back-up? Tekanan dan menyusahkan bukan?


3. Acid Splasher
Dari dok kecoh pasal ketelusan dlm pilihanraya, why not ramai wat operasi besar-besaran trace dis psiko smpai ditangkap. Even expatriates in the office pon dok tnya aku, how come mamat psiko tu masih terlepas until now. Siap expanding his network around Damansara lagi. Dulu area brickfields, kl centre, skang da melebarkan sayapnye ke area selangor. Mungkin bile anak VIP kena baru sume org nk kelam kabut bertindak kot? 


4. Golongan 'Azman'
Aku xtaw nape name Azman dipilih tapi korang taw x ape itu golongan Azman? Golongan Azman adelah golongan yg:

  • Mmbawa kereta malaysia (perodua/proton) yg ala sporty version
  • Memakai spec itam style aviator ataupon rayban
  • Kolar baju naik atas
  • Rambut spike dan gel rambut sebeban. 
  • The most important thing: Bawak kete mcm pelesit
Personally, aku rase golongan ini patut dibersihkan sbb diorg menyusahkan ramai org on the road dgn tindakan yg bajet good-good tu. Org xkn kagum dgn kebolehan mu menyelit sesuka ati hingga memerlukan kete blakang break emergency utk terpaksa memberi ruang padamu. Org juga xkan kagum dgn kebolehan mu yg cucuk rapat sejarak seinci dr belakang dgn kereta di hadapan mu. Org hanya menyumpah berserta mendoakan agar sesuatu akn terjadi supaya boleh menyedarkanmu.
Bnyak lagi mende penting yg patut dibersihkan selain dr pilihan raya yg bersih. Bile politik intervene, walupun name as bersih, ia tetap jadi kotor gak. Aku neither sokong mahupun mmbangkang pasal Bersih rally. Aku malas nk amek port mende2 yg boley serabutkan pale otak. 

Cume korang kena pikir if korang sebenar nye dijadikan patung mainan demi kepentingan interest org laen atau x. Jgn join mmvavi buta tnpa memikirkan sebarang possibility di blakang tabir. Jgn pasal hidden personal interest org laen, bangsa kte dipermainkan dgn begitu mudah skali. Peace.

2 comments:

  1. tertarik dengan golongan azman tu
    i know a guy yang ada semua characteristic personal appearance tu tp xthu lak dia bwk kete pe coz xpernah jmp..mcm ne leyh terjdinya golongan azman tu?coz dat guy yang i know tu nama dia azman jugak n melalui mms dia tu dia duduk ats seat kereta yang kinda sporty.

    ReplyDelete
  2. hahaha..there are so many possible reasons out there.kalu circle of friends mostly dtg dr golongan azman, maka makin ramai la recruitment tiap bulan.golongan ni pon suka bakar line, ramp kete kasi kuat, so bagi yg rase tercabar, secara automatik akn convert gak di kemudian mase.

    ReplyDelete

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...