Friday, July 1, 2011

Kisah Survival Aku Dari Penyembelihan

Tajuk entri mcm panas. Boley hantar masuk Harian Metro ni. Yela, kalu korang tgk berita2 dlm HM ni, sume nk stok2 panas. Bagaikan penuh exaggeration. Tapi cter aku kali ni, tajuk je la exaggerate sket. Cerita tu, true story ar. Meh sini aku cter sket.


Pada suatu hari (yesterday), aku siap amek one day off semata2 nk bwk kete aku g repair maintenance. Kete lame la katakan, kena la wat maintenance sket. Aku da spare 200 hengget sbb mase dulu aku pernah cek up kat  workshop tu gak. Bile aku g for second time, laen plak yg jadi nye. Kata si Ah Chong (bukan nama sebenar),"prb yg ritu mase cek da ok. stereng sume da stabil, tapi kak..."


Bile da stat dgn perkataan 'tapi', bermula la kisah telenovela penyembelihan aku..


Penyembelihan pertama:


Ah Chong : Tapi kak, absorber u da rosak teruk la. Da leaking. U tgk sebelah kanan absorber xde minyak kuar, belah kiri da bnyak minyak kuar.

Penyembelihan kedua:

Ah Chong: Lagi satu kak, control alignment pon da problem. Die sudah makan tayar ma. Kalu u xtuka, tayar boleh jadi botak ni. Itu rod panjang ngan pendek tu kasi tukar ma..

Bile aku tnya total brape kalu nk tuka sume tu, ini jawapan die:
Absorber : RM 370
Control Alignment (Rod Pendek): RM 120
(Rod Panjang): RM 170
Total: RM 660
Aku rasa tak yakin sbb mmg da paham sgt trend mekanik keje bengkel ni. Prb die sikit saje tapi nk untung, die recommend itu ini suh tukar. Jadi aku call la bapak aku tnya keadaan mcm mane.


THE OTHER SIDE OF THE STORY:

Penyembelihan Pertama: Absorber

Ayah: Laaaa..ayah letak minyak terlebey kat absorber tu. Sbb tu nampak die cm mnyak leaking. Terlebey letak minyak. Sbb tu mekanik tu kata prb da xde, stereng da stabil. Sbb ayah da letak minyak.

Penyembelihan Kedua: Control Alignment

Ayah: Mmg bile alignment lari, tayar nmpk mcm longgar. Pasal control alignment tu xya nk tuka rod, pegi je kedai tayar wat alignment. 

Bile discuss ngan bapak aku, akhir nye aku mmbuat keputusan utk escape diri dari ritual penyembelihan ini. RM 700 kot nk sembelih aku. Agak2 ar weyh! The moral of the story, kalu nk g bengkel yg empunya die is a total stranger to you, bwk la a male friend yg taw pasal kete. 

Silap aku gak sbb aku g srg smlm, mmg senang die nak sembelih aku. Tapi what to do? Time tu ramai mmber aku keje. Nk wat time wiken, aku malas nk bgn pagi. Hahaha. Begitu la cerita survival aku dr kena sembelih nk dkt RM 700. Cm haram! Lagi satu reason yg aku xley blah. Ape2 sikit pakai alasan kena overhaul. Nk untung pon agak2 ar weyh. Xya nk prb sikit pon nk soh overhaul. 

Agak2 ley masuk Harian Metro tak ni? Hahahha

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...