Monday, July 25, 2011

Kpop versi Malaysia = Mpop?

Actually aku nk cakap something else tapi for now, better i keep it dulu lah. Memandangkan fenomena k-pop tengah melanda negara kte skang, mula la ade bakat2 muda yg mahu mengikut jejak langkah artis2 k-pop. One thing i gotta say, dari dulu lagi budaya ciplak dr negara luar mmg xpernah ilang. Sama trend artis, budaya, fashion, rancangan TV, bnyak diciplak dr luar tanpa ade sedikit inovasi pon. 
K-pop stands for Korean Pop. It's not a genre like jazz, rock, soul, etc. It's a pop music from Korea. As Malaysians, we can't simply follow memvavi buta. We're not Koreans. So why we should called ourselves musicians who brings kpop music to the mainstream? Mmg btol music diorg mmg catchy. But for us, kte kena tgk diri sndri. Kalu nk tuka kpop to mpop sbb konon nye mahu mmbawa nafas music mesia yg ala2 sound like kpop, da berkurun lama kte da wat, sejak zaman KRU Oh Lala lagi. 
So ape yg kte patut expect from these who dare called themselves as artist? Artist is a person who create arts. These are not arts, these are BS. Kalu nak jadi cm Beast, Super Junior, Wondergirls skali pon, cube tgk rupa masing2. Diorg muke jambu habis, posed mcm mane skali pon, mesti nampak cute compared to us yg mmg and masih nampak pure asians. 


What i'm trying to say here is, skang da tahun 2011, it's time to change our attitude dari asyik ciplak idea negara luar. Audience pon da getting smarter, diorg pon dapat bezekan yg mane sedap di dengar and yg mane sekadar BS. Tgk Pop Shuvit, diorg sndri bawak budaya mesia je Jepun sehingga fofular di negara matahari terbit tu. Xde plak nk wat lagu atau pose ala2 comel cm kpop artist. That show u don't need to be someone else to be popular. Just be yourself.
Sememang nye kalu kte tgk, budaya tiru meniru ni mmg xkekal lama dlm industri hiburan. Masih igt mase Datuk Siti kte tengah top dulu. Bnyak recording company sume nk cari bakat baru yg ala2 suara cm Puan Siti kta ni. Then end up jadi ape? Diva kte, Anita Sarawak, cuba nk wat talk show ala2 Oprah Winfrey. In the end? Aku da xnmpak da new season for that show. 
For now indie band bnyak spread their wings cube nk tembus pasaran international. Ade gak artist mainstream da cuba spread pengaruh diorg abroad tapi boley kire dgn jari je. The rest, masih jaguh kampung.  Kalu asyik nk cedok lagu, konsep dr luar negara, sampai bile nk maju. Bukan xley cedok langsung, cedok mane yg bagus la, jgn cedok sume. Jgn masalah2 sosial pon dicedok skali.


Peace yooo..

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...