Monday, July 18, 2011

Korang rase ready nak kawen bile...

Ramai mmber2 aku da pon tunang atau nak kawen dlm mase terdekat ni. Tahniah la aku ucapkan sbb korang da ready nk tempuh bigger responsibility in your life. Cam aku ni, aku consider myself as not ready yet as in aku masih degil and take quite time nk dgr kata walupun utk kebaikan diri sndri. Hehehe. Cmne nak taw ready ke x? Korang akn rase ready nk tawen kalau:


1. Financial stable
Walupun kawen kena sponsor by parents, after that, kalu financial masih nk tunggang langgang, cmne nk idup? Aku yg idup sorang ni pon financial masih goyah with all the personal expenses such as bills, jimba2, etc. Cume aku bersyukur gak sbb kete da abeh bayor and aku jenis xprefer shopping baju2. Kalu aku jenis hantu kuat shopping baju, mau satu Berjaya Times Square aku tawaf.


2. Level of stubbornness makin kurang 
Bile ko nk jejak kaki ke alam tawen, means ko da ade general idea yg idup tawen ni kena ade toleransi. Ade mende yg ko terpaksa sacrifice demi the other half nye happiness. Cam aku, aku cnsider diri aku ni masih degil and amek mase nk kurangkan level kedegilan aku. Kalu aku rase nk wat itu, itu la yg aku wat. So bile kne sacrifice for other half's happiness, walupun susah tapi aku redah jugak la walupun dalam ati tu, berat tol nk trima.


3. Merasakan single life da tak best
A reminder, bile ko selesa tidak dikongkong and prefer wat ape sume on your own, jgn musnahkan idup ko dgn proceed to marriage. Live your life first. Life is too short, so enjoy it. Bagi aku, for now aku selesa g ke mana2 tanpa perlu mmbuat report bulanan/mingguan/harian tentang lokasi aku, baju ape aku pakai atau dgn siapa aku hang out. Bile da tawen, ape saje ko wat perlu mendapat keizinan si suami. So for me, belum tiba mase lagi utk aku mintak izin sesiapa utk wat ape2 yg aku nak wat.


4. Personal life da stable
Bukan stakat financial, personal life jugak perlu stabil. Bile tawen, doesn't mean personal problems ley ilang. Kalu korang masih struggle nk solve own problems, marriage won't help malah memburukkan lagi. Sbb bile korang idup bersama, masalah akn double up affect dr your new responsibility as a wife/husband. Jadi, ade brani?


5. Bersedia utk 'meninggalkan' parents for a new life
Bygkan tengah tunggu nikah, tetiba korang terbayang memori mcm ni bersama parents korang..


The biggest steps yg korang harus wat is channel your focus and responsibility solely pada suami bagi yg perempuan. Cuma lelaki masih ade tanggungjawab pada parents die. Bagi perempuan, fokus da berubah instantly ke arah suami. So kalu dapat suami yg cam haprak yg xkasi balik jumpe ur own parents, mmg masak ar. Merana seumur hidup. Asyik2 nk balik umah parents die saje. 


Sbb tu agama pon da kata cari la calon yg sepadan dr segi agama, education, pemikiran dan juga generasi die. Jgn la jadi spesis pmpuan yg trima lelaki tu seada nye tapi laki tu sebalik nye, apa yg ade pade kte sume serba tak kena. Laki jenis cmtu, mmg xlayak wat suami, trust me.


Ape yg aku list tadi is more to general, bukan specific. Kalu specific, masih bnyak tanggungjawab berat yg perlu digalas. Jadi tawen ni bukan stakat nk lawa2, grand2 tahap nk masuk Nona TV3, and there is a quote mengatakan yg couple usually said 'we've finally made it, we've finally reached to the altar'. It's not the end sebenar nye, actually it's a beginning to a whole new life. So to all my friends yg nak tawen, gud luck and congrats aku ucapkan. Respek aku same korang sbb da ready galas tanggungjawab.=)

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...