Tuesday, July 5, 2011

Skim Nak Cepat Kaya: Worth Every Penny?

Aku taw skang ni ramai yg makin dlm kesempitan hidup. Keje susah nak dapat, harga barang makin naik, financial burden makin bertambah. Which why aku rase skang trend ramai nk masuk MLM and also pelaburan bisnes ternakan ikan2. Siap kua iklan kat TV lagi. Siap tiap2 ari kawasan parking dipenuhi oleh smpah dari flyers2 MLM promotion yg dibuang merata-rata tempat. 


Tapi trend kena tipu juga slalu kuar dlm paper, and mostly is our bangsa gak. Sama ade ternakan ikan keli, ikan patin, atau ikan bilis skali pon, bangsa kta jugak slalu tertipu. Kenapa? PS: Sile bace kasi abeh dulu before making any judgements.


1. Fast Money
Ade pesanan org tua2 yg mengatakan, bila nk cari rezeki, slalu nye duit yg bnyak dlm mase yg singkat usually bukan dr sumber yg halal. Xperlu nk tgk pangkat tinggi like CEO, kte tgk diri sndri at average level of people. Menipu, merompak, jual dadah adalah cara2 yg cepat utk dptkan duit. Even kalu bukak kampeni sndri pon, profit xkn dtg sepantas angin. But org kita begitu mudah percaya dgn skim2 nk cepat kaya nih. 


2. Power
Bile da kaya, power akn menyusul. It feels good to have the power. Whether you know it comes with powerful responsibility or not, it does feel good. When you have the power and automatically, banyak lagi lobang2 utk sumber duit telah terbuka. Investment itu ini boleh menjadikan korang 2-3 kali ganda lebey kaya dari sebelum ini. 


Bile ade power juga, org laen akn respek kte and mostly seems like we will get the VIP passes anywhere we go. What kind of VIP passes? Simple example, we have some sort of specialty to cut the long queue to be in the front line for something, if you know what i meant by that.


3. Praise
When you have the money, the world is in your hand. Everyone will be your best friends and praise for your goodness. Simple term: kaki bodek. Term kasar sket: kaki jilat montot. Sape yg xsuke dipuji. Sama ada dari segi kecantikan, kebaikan, mahupun kehebatan. It gives a boost to your ego. Bile sampai stage ni bru ia btol2 menguji sama ada kte tahan godaan dgn environment yg penuh pura-pura atau tak. 


4. Personal life booster
Bagi yg single mingle tu and especially guys, usually they know yg gadis zaman skang da pandai menapis criteria2 utk dijadikan husband walopun kebanyakan criteria itu susah nk dipenuhi oleh lelaki muda zaman skang. Di kala berumur 25 tahun tapi diberi expectation tinggi utk mempunyai sebuah BMW 5 series, mmg dat expectation tu boleh mmbunuh diri. 
Jadi utk menambat hati gadis pilihan, dgn terpengaruh segala janji manis dan 'bukti' gmbar senior MLM atau penternak ikan yg berjaya memiliki Mercedes Benz or BMW mahupun Audi dari hasil jualan, hati ikutkan saja tanpa menyedari risiko ditipu.


5. Malas
Aku xckp suma tapi kebanyakan org kta yg suke menyertai investment nk cepat kaya ni, malas nk berusaha dan menunggu masa yg lama utk dpt duit yg bnyak. Kalu makan gaji buta, it's going to take years utk memiliki segala2 nye. Kalu invest in such a scheme, 5k da dlm tangan. Kalu diulang utk several months, ley cecah income puluhan ribu dari rumah korang saje (begitulah tagline yg slalu digunakan utk pengiklanan). Nk duit yg bnyak tapi malas usaha. 


My Judgement:
This reasons are not applicable to all. Everyone has their own reason and story nape nk fast money. Either da busan terperangkap dlm financial burden, nk bawak parents pegi haji secepat yg boleh tnpa sebarang tangguhan mahupun memerlukan duit utk medical treatment keluarga or anak. 


Each stories is different from the rest. Just org kita ni jgn begitu mudah terpengaruh dgn janji manis para investors yg laen and sekaligus menyelamatkan diri dari ditipu dan terperangkap in a heavier financial burden. 


KOSMO! 5th July 2011 - ade one news about penipuan bisnes perternakan ikan patin. check it out.

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...