Monday, July 4, 2011

Things you need to know before Vlogging

Skang ni, as you can see ramai sudah upgrade kan diri dgn vlog instead of blogging. Whether they realized the consequences after that or not, vlog ni ade pro and cons die. Just you have to know whether you able to absorb that or not.


The pros:

  • Korang akn jadi femes! Everywhere korang pegi, pasti ade someone yg akn mengenalimu. Is it a good thing? Beside expanding your networking, well most of people think it is. Otherwise xde la dari kecik mak bapak da anta anak g masuk pertandingan nyanyian ala2 AF nk kasi anak fofular.
  • Kalu sape yg wat business tu, the exposure tu mcm free advertising without perlu spending thousands of ringgit promoting product in mass media. Bile ade followers, jual la ape2 pon such as shawls, baju, accessories, etc mesti laku. 
  • Bile da well-known, followers pon cecah thousands, a blogger boley menjana pendapatan just from her blog. How many you will get per month, tu aku xpernah nak amek taw. Company laen yg promote their product such as their photography service ke, telco rate ke, will use pengaruh blog seseorang blogger ni and the blogger will get the income. Gitu2 ar.
The cons:
  • Bile korang wat vlog, followers pon da ramai, then ade la certain2 people yg just xsuke tgk kejayaan org laen. And these people suke wat personal attack by criticizing anugerah tuhan. So kalu xtahan kena troll dgn para anons yg sebenar nye diri sndri xde kekuatan mental nk wat tapi taw nk kritik hasil kerja org laen aje, better korang lupakan nk vlog.
  • Bile korang vlog, tentulah wajah korang di expose secara terang-terangan. For guys, aku rase xde problem nk vlog, but for girls, kena be aware sket. Bnyak perverts2 di luar sana. Takut muke korang da di spot, xpasal2 ade kena stalk, i mean not in a good way. 
  • Bile ramai tgk vlog korang, korang jadi femes. As long as korang xkisah privacy korang da xde sket, i dun think vlog would do any harm to u. Blogger skang da mcm artis. Ade pengikut sndri. Bile g mall, ade saje fans nk bergambar sehingga sometimes, agak menganggu masa korang dgn loved ones. So kalu korang dun have any problem with that, i dun think it's a prb.
For me, aku xrase nk vlogging lagi. Aku selesa berblog and i got my privacy as well. It's a win-win situation. Besides, ramai je aku tgk mmber2 aku yg dok vlog + blog, slalu mengeluh sbb rimas di kacau para anons. There's a price to pay for being famous guys. Same gak cm artis. Whether you can stand it or not aje. Sbb kena bare in mind, kte skang masih idup dlm masyarakat yg suke menjatuh2 kan kejayaan org laen. =)

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...