Thursday, July 21, 2011

Wahai nenek si bongkok tiga

Aku pikir prangai seseorang ini cume wujud dlm watak drama2 Melayu. Clearly, her behavior mmg hanya patut wujud di kaca TV. In reality, mak cik sorang ni mmg a threat to the community, apetah lagi to colleagues in the office. Aku xpernah met someone who is so licik, talam dua muka, musuh dlm selimut and until now, lom dpt pembalasan yg setimpal.


Utk para2 pengarah drama Melayu, sile cedok behavior die ni utk dijadikan watak antagonis yg terbaik:

  • Aku demam last few days and terpaksa amek half day off from work. My boss and even HR kasi green light utk aku amek half day off tapi this nenek plak kata kat aku:
    "You xya balik la. Gi tido kat store and take a rest. Bile ade event kampeni petang ni, u duduk je, xya wat ape2.."
    -Aku da cam nak pengsan ni, lagi nk bikin kecoh xnak kasi aku balik? Xde hati perut ke ko?-

  • Her colleagues ade wat a gathering event during the weekend and during office hours, they talked about how awesome the event was. And this nenek tetibe bising,
    "Where did you get the money? You pakai duit kampeni ke wat event ni? Sape soh you pakai duit kampeni? Kena clarified with the Finance Department, you know.."
    -End up sume senyap and clarified to her that diorg kumpul duit sndri to do the event-

  • For now, die masih tergantung without someone to report to. Basically, die terkapai2 dan tu yg sibuk dgn department org laen. Selamber je die g tnya org laen, ape job scope and please send her the job scope. Excuse me? Are you the boss? Who are you nk sesuka ati mntk job scope org laen?

  • One time, mug die pernah ilang. Dan x semena2 nye die cuba bagi hint pada meje sebelah, yg konon nye sape je yg nampak die letak mug die kat mane. So in other way, secara indirectly die nak tuduh org meje sebelah curi mug yg xbrape nk mahal tu. Hello, kalu mug tu 24 carat, aku pon nk curi. Dpt bnyak duit kot kalu jual. End up, she misplaced the mug, zzzz...

  • Di depan ko, muka die sumpah baik, mmg nice gile. Dgn lemparan senyuman die, sifat die yg peramah, mmg ko igt die super nice and sweet colleague. Bile blakang ko, die mmg kaki backstab org memanjang. Bile ko taw masalah yg berlaku berpunca dari die, die akn pura2 pretend to be innocent, act like nothing happened and cuba finger point org laen for that problem. Hebat bukan?
Aku da la still ngah recover dr demam, tapi it won't make me stop from tributing a post for our Oscar winning actress ni. Nak je aku brainwash die tapi die ni bahaya and too risky. Silap sket, die akn ampu bos-bos atasan and end up ko gak yg rugi. Look how 'special' your are nenek, smpai aku wat tribute post just for you. Smoga ko dpt pembalasan setimpal nye. Amin.

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...