Friday, August 26, 2011

Dasar Ketuanan Meleis

Kalu sape yg kaki blogwalking, korang pasti terjumpa dgn perkataan 'meleis' and i think most of bloggers know ape itu 'meleis'. It's not malays, tapi meleis. Ape yg membezakan between these two? According to Obe and ape yg aku ley conclude kan is that meleis ni the low quality side of malays such as rempits, bohsia, kaki ragut and the list goes on in Obe's definition. 


But bagi aku, meleis definition is much more than that. Not just rempits, bohsia, etc yg should be put under meleis kategori, tapi tidak ketinggalan juga org yg pemikiran dan behavior nye yg tak same dgn his level of education. Blaja punya la tinggi tapi otak tarak. I think we also should put these pigs in the category. Sbb ape?  Kalu blaja tahap ijazah, master tapi pemikiran masih cetek, for what membazir duit to achieve higher education?


Subgenre yg patut ditambah are:

  • Lelaki yg masih pikir his spouse should not earn more than him - Zaman skang mmg nampak wanita lebey ramai terlibat dlm kerjaya professional compared lelaki. So for typical meleis guys, ego akn tercalar sbb he feels as future ketua keluarga, die patut mampu menyara seluruh keluarga tanpa makan hasil duit bini. End up? Soh bini berhenti keje, dok umah jadi suri rumah. But bukan kah islam pon mengalakkan para isteri meringankan beban para suami?

  • Melayu yg tidak senang tgk kesenangan hidup org laen - Tidak kira dlm business, belajar, mahupun personal life, this typical meleis akn cuba mencari segenap segi dan sudut kesalahan utk memuaskan nafsu hasad dengki nye. Hasad dengki mmg xley lari drpd gaya hidup meleis. Even gaya idup ni masih menebal and susah utk dipupuskan. Bile da jumpe geng yg have the same interest, mula la berlaku nye fitnah, hasutan and yg tahap pro sket, pegi jumpa bomoh santau sana sini. Kamon la, drpd dok men mende ilmu itam ni, why not ubah attitude for the better?

  • Gadis yg dependent & materialistic - cerewet memilih calon bkn kepayang. Nak yg ensem tahap Seth Tan, jambu ala2 Dafi AF, membawa kreta at least MyVi atau Viva pon jadi la, kete bughok cm Saga lama xnak. Style mesti la stylo ala2 Awal Ashaari dgn gaya metrosexual nye. And calon mesti la mampu utk menampung hidup nye sbb like what i've heard from meleis girls mouth, "Xkeja pon xpe, laki ade ley sapot". One thing i could say, before you begitu cerewet memilih calon dr segi luaran, why not beli cermin and take a good look at yourself. Tgk your outer side, adekah berbaloi utk ko menjadi begitu cerewet dlm judge people?

  • Melayu yg suke dengar one side of story and terus rage - Behavior ni masih menebal di kalangan meleis2. Contoh? Bile ade suatu kontroversi terjadi and we just heard from one side of the story, then segerombolan meleis2 akn bangun speak their words konon nye by creating FB anti hate page. Kamon guys, where's your maturity? Kalu wat anti hate page pon ape effect nye? Xkire how many haters in that page, there's nothing can be done. Simply mcm budak2 kecik nye statement, "xnak kawan ngan ko.."

  • Melayu yg suka show off in the middle of the crowd - Tidak kira di highway, mahupun di jalan TAR atau Masjid Jamek, mahupun shopping complex, these meleis akn cuba anything to attract the crowd attention. Kalu di jalan biasa, in the middle of crowd like jln TAR, akn ade Evo 7 yg berbadan Wira sedan 1.5 akn memecut di tgh kesibukan jalan. Siap nk ramp kete lagi. Kalu dlm shopping complex, gelak tawa mesti mau kuat dan maki hamun seperti oink oink atau lan-lan, pasti sampai ke tlinger pengunjung. What were you thinking, man?

  • Melayu yg xsedar akan kesalahan diri - Bile salah org laen clearly terpampang, begitu memekak die bersuara. Tegur sane sini, kasi hadis, sunnah nabi, etc bak ustaz tak bertauliah. Di tegur mcm pesalah kena hukum gantung aje, padahal kesalahan hanya a little misunderstanding, (and he even not related to the matters pon). Tapi what goes around, comes around when bile his fault are clearly terpampang to the people tapi what he did? Emotionally rampage! Transforming from being an ustaz to emotionally disturbed by saying that we don't have the rights to advise him if we don't know the real story.

  • Melayu yg suke expose keburukan org laen, instead keburukan sndri disorokkan - Part ni mmg bnyak, especially dunia hiburan. Normal world like us pon bnyak. Sembang bagai nak rak pasal keburukan org laen tapi kena tgk gak, adekah diri itu cukup baik utk judge kesalahan org? Kalu diri tu da tonggang air kencing setan, dok melayan GRO kelas bawahan, tapi di kedai kopi mahupun mamak, begitu lantang bersembang pasal kesalahan dan keburukan org laen bagaikan die tu sorang yg saint, better ubah diri dulu before lantang bersembang tentang kisah org laen. 
Based from my own definition, aku akui aku jugak xperfect dlm belajar about life. Tapi we learnt our lessons kan? And kalu yg xelok, kte buang and yg baik kte amek jadi teladan. Jgn la kte masih di takat yg same, the same old meleis. Bile nak maju?

As Obe said, marilah jadi Melayu, jgn jadi meleis. 

2 comments:

  1. first???
    first taim komen sini...bese aku komen kat fb je...
    hahaha... ko tgh hangen kat meleis spesis mane ni?

    ReplyDelete
  2. sindrom first komen sudah bermula..hahaha

    aku xhangen, just expanding from Obe meleis definition. cita2 nak create encyclopedia khas utk reference sejarah meleis.hahaha

    ReplyDelete

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...