Wednesday, August 10, 2011

Kemusnahan Environment Terburuk Sepanjang Zaman

Manusia da berjaya membina bangunan pencakar langit yg tinggi tahap dewa punya. Paling tinggi at the moment is Burj Khalifa with ketinggian 828m. Tapi manusia mmg xkn lari from mistakes, we're not perfect. Check out some of the worst engineering disaster ever.


Tacoma Washington Bridge
The bridge was designed by Leon Moisseiff. Pada mula nya si Leon ni begitu bangga and called his first bridge as the "most beautiful bridge in the world". Tapi tuhan xsuka org riak kan. Jadi his masterpiece collapse  on tarikh keramat November 7, 1940. Bridge ni runtuh sebab dgn bantuan angin yg kuat, the bridge vibrate lebey bnyak dr had limit die which contribute to bigger aerodynamic load. Bile structure xdpt sustain the load, disaster will come afterwards. Tiada kematian manusia dicatatkan cuma ade seekor anjing xdpt diselamatkan. Anjing tu terlalu panik hingga gigit the rescuers, end up he went down with the bridge.


Bhopal Disaster
Union Carbide India Limited (UCIL) is kampeni yg produce pesticide sevin utk membunuh serangga2 perosak tanaman. Methyl isocyanate (MIC) use as an intermediate, lebey kurang cm pemangkin la kot. Aku pon xtaw sgt chemical process ni. Malam on December 2-3 1984, gas MIC leaking and released toxic gas in the atmosphere. Ape yg lebey memburukkan keadaan, kilang tu dibina berdekatan dgn kawasan perkampungan. Suatu policy & peraturan telah diwat berdasarkan this tragedy utk kilang2 yg bru dibina, kena bina jauh dr kawasan penempatan. 


Since kejadian berlaku waktu malam, ramai yg tidur, maka ramai yg menyahut seruan ajal ketika tidur. Begitu juga medical staff xprepare utk handle emergency case like dis which make ribuan menjadi mangsa to permanent injuries and also death.


Fukushima Daiichi Nuclear Plant Disaster
Masih igt dgn disaster yg menimpa Jepun last march 2011? 9.0 magnitude earthquake and tsunami telah memusnahkan bandar Miyake, Tohoku, Iwate dan juga Fukushima Daiichi nuclear plant. Bile tsunami melanda, the plant dibanjiri air dan all the equipment and power line telah rosak. Bile power utk cooling xde, nuclear jadi overheat, bermula la process penyebaran radioaktif. Pekerja2 plant sudah dikuarantin sebab during evacuation pon diorg da exposed to the radiation. Makanan dan minuman in Fukushima sudah kena banned dari dijual. Masih ingat kah kte diberi reminder supaya jarang kua umah bile time ujan sbb air hujan could be mengandungi sisa radioaktif from the disaster.


Great Pacific Garbage Patch
Dikenali sebagai 'Pacific Thrash Vortex', zon di North Pacific Ocean ni telah menjadi kawasan pengumpulan sampah hasil dr pembuangan sampah2 dr kapal, especially cruise ship. Zon ni telah di discover oleh Charles J. Moore yg baru balik dr pelayaran, bumped into cebisan2 plastik yg kecik. Since cebisan2 plastik ini kecik, it is really hard to detect which xramai taw pasal kawasan ni. It affect to marine life and ecosystem where ikan2 dan penyu akan mati tercekik sbb igt plastik tu adalah makanan. 


Gulf of Mexico oil spill
Igt lagi oil spill in Gulf of Mexico in 2010? The drilling rig explosion telah menyebabkan oil spill sebnyak 4.9million barrels (source: Wikipedia). Tumpahan minyak telah menyebabkan kerosakan yg terus tu marine line, fishing and tourism at the gulf. Walupun pelbagai cara dilakukan utk clean up the ocean tapi until now, still ade area yg masih contaminated with the oil. 

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...