Monday, August 1, 2011

Puasa: Time Blaja vs Keje

Da masuk 1 ramadhan ni, masih sempat utk aku mengucapkan selamat berpuasa pada kawan2 suma. Tahun ni mmg tahun yg pertama bagi aku. Tahun pertama utk stat puasa ke? Xah, gile ko!hahaha. Tahun pertama aku xdpt bukak puasa on 1st day ngan parents, tahun pertama aku sahur and insya allah bukak posa dgn....=_=.. ok move one now! Yg paling penting, tahun pertama aku sebagai org bekerja.

Puasa time study ngan keje laen kot. Ape yg laen nye?

1. During studies year, masa lebey bnyak terluang. Abeh tarawih, kalu yg kaki stady, stady hingga sampai masa utk sahur. Kalu yg kaki game atau kaki tido, paham2 sndri la ek. Hehehe. Point aku skang ni, during masa blaja, kte ade masa yg flexible bile nak sahur. Kalu time keje pon, lebey kurang la tapi xde flexi mane pon. Sbb kalu org yg cm aku, lepas bgn susah nk tido balik, alamat nye smpai ke pagi aku terjaga. End up g keje dlm keadaan lalok. Hehehee.

2. Bile time blaja, katakan la stay up late smpai sahur sbb mmbuat sesuatu yg berfaedah, kalu kelas kol 8 tu, mmg GG gamak nye. Ape lagi, tgn akn merayap mencari enpon dan mula menekan sms utk meminta rakan sign kn attendance. Time keje? Mmpph..kalu xnak kena pelangkung dgn boss ko, silekan wat. Hehehe

3. Bile ko da keje, paling pokai pon la kampeni akn kasi balik 30mins awal. By that time, mula la jalan akn menjadi sesak sbb masing2 sibuk dok slow down kan kete tanpa actually stop the car and park, utk melihat kemeriahan bazar ramadhan.

Kalu time blaja dulu, 30 mins sebelum bukak pose pon masih boleh pegi bazar. Sbb ape?Sbb bazar di kawasan uni, keadaan xrushing compared di kawasan perumahan org berkerjaya. Watpe nk rushing? Xde work hours constraint kan?

4. Time blaja, kalu ko xnak g kelas sbb nk balik umah awal pon xdehal. Yg penting, kasi sign itu attendance la. Hahaha. Kalu time keje? Xley unless ko apply cuti. Time raya pon kalu cuti xapprove, alamat nye xbalik raya la ko. ekekeke.

5. Best part pose time mase blaja? Possibility rendah utk bukak pose dlm kete! Hahaha! Bile time blaja, bukak pose paling best sbb ley bukak posa ramai2 dgn osmet, kawan2. Kalu da keje, kalu yg keje kl, possibility bukak pose dlm kete mmg tinggi. Sbb confirm ko akn stuck dlm jam sementara nk sampai ke rumah.

Sronok tringat kisah2 lama? Da2..go back to work. Hehehe. Selamat berpuasa!=D

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...