Saturday, September 24, 2011

The song that will make ur bump go cheeky

Walupun sememang nye stupid lagu ni, but i gotta admit. The song keeps running around in my head since malam td. Sengaja bukak lagu ni time karok sbb lagu ni cheeky abeh kot.

Enjoy and jom join aku by trying getting rid of this sing out of the head. Good luck~

Friday, September 23, 2011

Watami Japanese Restaurant: The Review

4 days ago, my head keep deciding where to have my dinner. Memandangkan ofis aku quite dkat ngan Parkson Pavilion, so da banyak kali aku lalu dpn Watami, the japanese restaurant.

Tapi tgk interior design die, it could be expensive like Yuzu's Restaurant. Tapi finally aku xley resist it and headed up to the restaurant. Here's what i discovered:

1. The service
Really friendly staff and you will feel like they treating you like royal. Feels like you're in Japan pon ade gak. One time, aku took quite a while nk pilih the food and drink. Aku interested with this drink Cassis Orange tapi aku xtaw what's in it. The waiter siap pegi dapur tanya the chef and came back to tell me that the mixture are between orange, soda and grapefruit.
2. The menu
The menu mmg akn mmbuatkan mata ko rambang. Aku amek mase 10-15 mins untuk decide what to eat. Smpai waiter soh aku order drink dulu tapi still, can't decide on the drink. There were so many variety for the food and drink. Even better than Sushi King.

Some of the menu

3. The Price
The price you might asked? I had the same thought before i went into the restaurant. Suprisingly, it's cheaper than Yuzu's and even cheaper than TGI. Die nye average price like Secret Recipe, i guess. Which is between 10-50 hengget per meal. Yg 50 hengget tu mmg big portion la, yg jenis ala2 cm buffet tu. Yg 1 pax plate tu is between 10-20hengget per meal saje. 

So this is what i order:
Mango lemonade - RM 8.90

Creme Brulee - RM 8.90

Beef Pepper Rice - RM 17.90

Aonegi Gyuniku (satay daging berisi daun bawang) - RM 10.90

So the total: 

My review:

  • Mase aku nak bayar tu, aku da spare my debit kad sbb expected the price to be about 80-90 hengget based from the amount of plates i order. Tgk2 50 hengget for all the plates. Aku makan kat yuzu's xbnyak mcm ni pon lebey kurang price die.. =_=
  • Korang pernah pergi restoran Pepper Lunch? The concept for the beef pepper rice is lebey kurang same je dgn konsep Pepper Lunch. Die letak pot dpn ko, ko goreng sendri sementara masih panas. But aku xprefer sgt konsep ni sbb da due kali aku makan, due2 rase salty even though aku xtambah any salt or soy sauce
My recommendation:
Bagi aku, kalu korang pentingkan satisfaction and don't mind to pay just a little bit more, mmg berbaloi to try. Kalu tgh tight bajet tapi nk makan makanan jepun, better not la. Kang lari bajet plak. Hehehe. 

With the friendly service, so much variety and interesting food and drinks to choose, why not just pay a little bit more kan? Like bapak aku ckp, bab makanan jgn terlalu berkira sementara rezeki masih ada. 

Tapi tgk la keadaan, kalu ngah sengkek, kena la berkira jugak kan. X gitu? 

Monday, September 19, 2011

The Saga of Cinta continues

Dolu2, aku pernah wat entri tentang kegilaan industri hiburan kte dgn perkataan 'Cinta'. Like i said, xsalah nk gunakan perkataan yg melambangkan kasih sayang, tapi agak2 la. Jgn la over use it. Sampai perkataan yg ridiculous pon di satukan dgn word 'Cinta'. Just like Twilight, the Cinta Saga continues. When this disease will stop?






These are several drama and filem yg masih menggunakan perkataan 'Cinta' utk describe sesebuah cerita itu berkisar tentang kasih sayang. Still aku repeat the same thing, as audience, we're not stupid utk diajar supaya tahu mubi/drama itu tentang cinta. Based from posters, commercial pon da boley agak what's the story all about. Aku bukan nak banggakan hasil kerja tangan dr luar tapi diorg xperlu mention the word 'love' just nk describe the genre of the movie. Example:


Abaikan gaya pelakon2 yg kurang sopan utk budaya timur kte. Just fokus on the title for each movie. For example, cube gantikan title 'Cinta Elysa' dgn 'A walk to remember'. Tanpa perkataan cinta pon, kte masih dpt determine drama itu berkisar tentang ape bukan? Tajuk crita and photography jugak memain peranan utk inform the audience what type of genre that cerita tu bawak di jaman skang ni. Jgn la tajuk crita gempak bagai nak rak, tapi poster posing gaya camwhore. Like Kak Pah kte ckp, seiring sejalan lah. 
Like our movie here, without 'Cinta' pon u still can feel the 'Cinta' in the movie, kan? So, nape masih berada di tahap yg same sejak dulu lagi. Since zaman 90s, our people suke menggunakan the c-word dlm movie diorg, romantic komedi especially. Teknologi in story-making semakin modern, audience semakin bijak utk menentukan mubi mane berbaloi utk duit diorg. The audience need something fresh and new. No more romantik komedi yg bajet comel, no more lawak bodoh.
Mubi kte pon da kurang menggunakan c-word. Cume drama je yg keep repeating the same word skang ni. Xsalah nak pakai but jgn over use it. Keluar la dr kepompong and try something new. Skang ni, even tajuk cerita pon da boleh mempengaruhi audience utk tgk crita tu ke x. Kalu aku, between Karipap2 Cinta dgn Sekali Lagi, kalu diletakkan bersebelahan, my vote goes to Sekali Lagi. Do you know that only 6 people watched cerita karipap? Figure it out.

'Johnny English: Reborn' Movie Review

Some of you may heard from your friends about these movie. Bagi yg lom tgk, sile lagi pegi tgk. Kalu x rugi. Yes folks, this movie is hilarious!Mmg xhenti2 gelak dlm wayang tu. Continous jokes and silly behavior from our Johnny English. Kalu nak taw lawak mcm mane, let me put up in a easier way. This movie ni mcm english version of movie Antu Kak Limah.
Compared to the first, this one is much better. Way much better. Kesengalan Johnny English yg terlampau mmg mmbuatkan aku geleng kepala. Sumpah sengal. Storyline die tersusun rapi. Cuma at the beginning tu aku agak confuse sket, sape nak bunuh sape sebenar nye, and what's the conspiracy. But later tu, aku ley get along with the story.
To the one yg xsuke lawak sengal, advisable not to watch this movie. Sbb level kesengalan dlm movie ni cukup lah tinggi. How sengal? Kalu helicopter follow jalan highway and roundabout like other cars on the road just because sesat jalan ke hospital tidak dianggap kelakar, sila jgn tgk mubi ini. Aku xtaw bape kali aku geleng kepala because of his silliness. Especially the his final battle with makcik cleaner mase ending movie tu. Mmg epic!
Speaking of makcik cleaner. Watak makcik tu sememang nye terbaik. Nampak cm typical makcik cleaner, tapi weapon2 yg die ade, kalah James Bond. Cool gile. There are too many funny moments in the movie. His past history during his task in Mozambique yg telah mmbuatkan gelaran 'Sir' dilucutkan dari nye that was my favorite.
Action stunts and the rest sume mmg typical hollywood la. Nothing much i can say about that. Movie ni mostly disokong oleh the humor and kesengalan watak Johnny English. Yg laen, biasa saje. Cume storyline ade la twist2 sket, watak talam due muke tu mmg stended wajib ade dlm mubi genre cmni. Mmg xrugi kalu nk g tgk mubi ni. Simply worth it.

Rating: Aku kasi 5/5 just because for the humor.

Legendary quote:
"It's not Susan, it's pronounced as Shooshan..." - Johnny English

Thursday, September 15, 2011

Cake utk 18+ sahaja. No kids alert!

Secret Recipe? Kek span ade patung upin ipin on top? Sesuai la utk dihidangkan di majlis2 birthday kanak2 mahupun dewasa yg mempunyai kanak2 as the guest. Kalu korang risau kek korang disentuh dan dirosakkan oleh kanak2 kecik yg gatal tgn nye, haruslah mencari kek seperti ini. Gerenti akn membuatkan anak2 kecik xselera nak makan or even menyentuh kek anda.

I want one of these for my birthday cake~~~








This violence cake dijual oleh Miss Cakehead by the name of "Eat Your Heart Out & the Pretox Potion". From the menu, korang ley pick all types of bloody treats, start from cake berupa tikus, otak manusia, atau jantung yg masih fresh dgn 'darah'. Kalu jual kat mesia ni, mau heboh masuk dlm paper. Aku dpt bayangkan tajuk dlm Harian Metro berupa begini..

"Meratah jantung manusia.." - Tikus, otak manusia dan juga organ2 dalaman manusia boleh dipilih utk disajikan.

Korang boley check other product made by these guys here:
Source I
Source II
Source III

Wednesday, September 14, 2011

Misteri Stonehedge - solved!

Ramai para pengkaji sejarah dan juga saintis2 cube menyelesaikan misteri stonehedge. Bagaimana boleh wujudnye susunan batu stonehedge, siapa yg letak bagaikan susunan kepingan domino, wujud ke unsur paranormal dan sebagai nye. Finally, the misteri has solved mcm mana stonehedge terbina. After this we can live our life as usual. Lol!


Source

Berminat kerja di India as office worker?

Office sempit? Komputer tukun? Kerusi da nak patah? Aircond rosak? Merungut pasal keadaan office korang? Please be bersyukur dan enjoy the comfortness of your office sebab im sure xkan ade office facilities in Malaysia especially as India's.






Bersyukurlah as in kte menggunakan komputer utk simpan all the documents in a file via soft copy version. Bayangkan bile korang terpaksa simpan data2 ni secara manually like these Indians and when it comes to audit...masak~

Monday, September 12, 2011

'Unoriginal' story of a girl band

Bayangkan bile korang diperkenalkan satu band with its original line up, and then ahli grup kerap ditukar berulang kali hingga sampai satu masa, the original line up sudah tiada dan kini nama band dipegang oleh pengganti2 baru? Bayangkan nama Spice Girls with the original spices tapi ended up with ulam2 gantian. Pelik bukan? Begitu lah yg terjadi to band Sugababes.
The band was originally formed in 1998 and consisted of Keisha Buchanan (left), Siobhan Donaghy (middle) and Mutya Buena (right). Lagu diorg 'Overload' pernah jadi top uk chart and time tu aku masih di bangku sekolah. Mmg lagu tu walupun mendatar tapi for somehow, it was quite catchy.

Transformasi #1
Because of konflik dalaman (girlband kot!), Siobhan left the band. And was replaced by Heidi Range.

So 2nd line up after transformation:

Transformation #2
After for a while with several albums and hit chart-toppers, with catfight rumors and health problems, Mutya Buena was replaced by Amelle Berabah.

3rd line up:

Transformation #3
Although jualan album laku, but still it won't stop the band from clashing with each other. For a third time, the recording kampeni melepaskan the only original band member Keisha Buchanan and replaced with Jade Ewen.

4th & final line up:

So there you go guys. Original band member yg pegang name 'Sugababes' sudah ilang ditelan sejarah dan hanya hidup dlm koleksi Wikipedia. Kini name itu di isi dgn muka2 pengganti. Rumors has it all the konflik was caused by Keisha Buchanan by acting dingin to the new members. Bayangkan bile ko stat masuk keje, everyone dingin je ngan ko. X ke awkward rase nye? Bayangkan KRU yg asalnye dianggotai oleh Norman, Yusry & Edry and ended dgn org laen dgn nama lebey popular, Kasim, Azman, Nuar. LOL!

Disturbing memories of 9/11

Warning: Disturbing Graphic Image Ahead. Viewer discretion advised.

Walupun sehari lewat, but its not too late to talk about the 9/11 tragedy. Let's not be typical meleis yg keep thinking this is about US conspiracy to make Islam look bad. For a while, let's look this tragedy into humanity perspective. It's a heartbreaking to see people were given options on how they will end their life. Stay in the building and waiting for it to collapse? Or jump out from the building and smash to the ground like watermelon?
What's left after the jump from the tower

Last night was a marathon full with flashing back of the 9/11 tragedy. Starting dr Bush's interview sampai la last phone calls from the tower. Episod phone calls from the tower mmg heartbreaking. Ade yg struggle to contact loved ones to wish their goodbyes sbb like malam hari raya, the phone line was so busy. Ade yg berjanji akn call back once they are safe but xde panggilan telah dibuat.
One of the 9/11 memory yg aku masih igt is 'The Falling Man'. The identity remain a mystery, although ade kabar angin mengatakan he looks like Noberto Hernandez, tapi after several pengecaman, Hernandez family mengesahkan pemilik title 'The Falling Man' is not him. About 200 people jumped to their death that day.
Several reasons nape these people amek the horrific decision:
  • Kepulan asap yg tebal dan bahang dr api yg terhasil from the plane crash, membuatkan mangsa2 susah nak bernafas.
  • Ade sumber mengatakan salah satu reason nape ramai terperangkap is kemudahan interchange lif telah rosak and laluan tangga juga da diliputi dgn api. (Interchange lif sistem eyh? Bukan KLCC pon cmtu ke, hmmm..)
Memandangkan between floor 75 to 88 was hit, the luck were too bad for the victims yg stuck at level 89 and above. Some cube escape to the rooftop and hoping for the helicopter escape. Tapi door was locked and dengan kepulan asap yg tebal, menyusahkan operasi menyelamat. So diorg ended up to remain  at empty conference room and waiting for the building to collapse. Bagi yg xsanggup mati di hempap bangunan, tiada cara laen melainkan terjun.


Blood is everywhere at the tower exit. Oh the red one? Were the jumpers after the impact

It has been 10 years of the tragedy~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...