Friday, October 28, 2011

Kitchenware yg akn mmbuatkan anda berbulu

Bayangkan korang g open house time raya, then korang dihidangkan makanan yg disediakn atas pinggan dan mangkuk like this. Confirm yg lapa terus jadi kenyang kan? LOL! Sumpah disgusting but creative kot. Banyak bulussss.




My favorite item..!LMAO!Cm harem..

Bile tgk kitchenware berbulu ni, tingat lagu abg kumis..ganteng nyia pacarku..awwww~



Tuesday, October 25, 2011

Perempuan, lelaki, materialistik dan appearance

[Reminder: Please read it first before you make any judgement]

Thanks to Mr. Letto Jr for this discovery

This is issue is quite sensitive to me because i've been watching it too many times. And probably other parties pon akn trasa dgn post ni. No worries, im not attacking anyone, just my really personal point of view, because the view is so clear that i couldn't stand it any longer.

Perempuan, lelaki, materialistik, dan appearance, do you know that these 4 elements are relate to each other? Without one of this element, most of the people's love life won't be completed. Mcm mane die relate to each other?


Lelaki kata perempuan skang materialistik dan mementingkan paras rupa, perempuan plak kata lelaki zaman skarang ego dan selfish, nak awek stok model. Yg mana satu betul? Bagi aku, due2 side bersalah.

Appearance
Kte slalu didedahkan dgn drama/filem yg mengangkat wajah2 cantik dan encem sebagai golongan yg hot dan mahu didampingi. Pengaruh2 ni telah mengajar masyarakat kte utk meletakkan expectation yg terlalu tinggi dlm mencari Mr/Mrs. Right. Duit dan physical appearance menjadi syarat utama dlm usaha mencari 'The One'.

Bagi yg perempuan, mahu mencari stok2 jambu ala2 'Chuck Bass', ataupun Aaron Aziz, bagi si lelaki mahu mencari stok ala2 Adriana Lima ataupun Fasha Sandha. Tapi one question kena ask to yourself before you're going to put these condition in your mr/mrs right requirement, "adekah aku sudah cukup sempurna dan bagus hingga mampu meletakkan syarat2 ni pada org laen?"



Si perempuan akn jadi excited to share the story about her good looking bf at the gossip table while si lelaki plak akn terasa bangga apabila dipuji oleh rakan2 tentang betapa hebat nye die dpt menambat hati awek gorgeous. Which make the situation skang ni, paras rupa will be the first yg dicari. The beautiful part on the inside, tolak tepi dulu.

Materialistik

Si perempuan, kebanyakan mahu bf kaya/beruang. Alasan yg sama akn di pakai "Laki kena mampu support aku, kalu x cmne nk jadi husband, tanggung anak bini?" Ade btol nye gak tapi out of 100%, dlm 30-40% je yg btol, the rest is because of keselesaan diri sndri. Kalu bf ade kete, xperlu susah2 nak berhujan panas bile nk kuar, make up pon xcair. Xkisah la, cmna palat perangai si bf skali pon, asalkan bergaya dan beruang, tutup mata saja.  Then bile dipermainkan oleh sang bf yg kaya raya lagi playboy, one cliche statement akn kua.."lelaki sume same je"

Si lelaki pulak, kalu awek tu dari keturunan yg beruang, senang idup die. Xya susah2 nak kuar duit banyak. Si awek nye bapak berpangkat Latok mahupun Tan Sri lebey pon da cukup mampu melayan kehendak anak2 die. Si lelaki tak perlu nk ikat perut utk belikan si awek barang2 branded, die pon boley tumpang sekaki masa time anniversary mahupun birthday nanti.

Lelaki dan perempuan
Perempuan memerlukan lagi, lelaki jugak memerlukan perempuan. What's more important is on the inside. Kalu muke gorgeous tahap dewa, tapi prangai palat srupa anjing, xjadi jugak. In the end, diri sndri merana. Mmg btol, nk cari yg cantik dan sedap mata memandang tapi kena la selaraskan dgn behavior skali. Zaman skang, cukup sukar nk jumpe a person yg have both sides.
Mcm korang beli umah, nk yg murah, kena la tolerate with other stuff like living with inconsiderate people yg suke merosakkan harta benda awam. Nak yg lebey selesa dan privacy, bayar mahal sket. Sama cm looking for mr/mrs right, korang kena pikir, kalu terlalu menitik beratkan harta dan rupa, bile bahana melanda sama ada utang keliling pinggang atau kecantikan dan kekacakan kian pudar suatu ari nanti, ape korang akn wat? Are you going to stay or leave?

Monday, October 17, 2011

Episod II: Reason Kenapa Tema Pelik Wedding Menjadi Trend

Kalu last Episod I, aku shared my opinion and thoughts aku on nape perlu nk kena wat wedding tahap grand. Agama kte pon xwajibkan wedding budget kena cecah puluhan ribu/jutaan ringgit. So for this episod, let's look at some of reasons kenapa skang seems da menjadi trend nk wat tema pelik utk wedding ceremony di kalangan masyarakat kta.

1. Rumah da siap tapi pahat masih berbunyi
This is the main reason nape masyarakat kte cuba wat wedding ceremony sehabis hebat. Xsalah utk berusaha utk meraikan majlis bermakna, tapi everything has a limit. Ia adalah suatu beban pada emosi especially parents yg spesis begitu mementingkan pendapat ‘outsider’ atau lebey mudah dikenali sebagai para pengkritik AF tak berlesen. Ape yg parents cuba avoid is after ceremony, some of the mak cik2 especially akn berbunyi..

“Isk, kedekut la tuan rumah ni. Lauk da sikit, xsedap plak tu. Nak save bajet la tu..”
Atau..
“Xcantik la pelamin die. Kaler pon pucat, xde seri. Mesti amek yg murah2 punye ni..”


Korang kena ingat, trend komen dr makcik2 tentang mende yg almost everything serba xkena, masih evergreen until now. People’s nye expectation in wedding makin tinggi. Kesian gak parents utk memenuhi kepuasan tetamu instead meraikan kegembiran mempelai. Irony kan?


2. Nur Nadia SM Nasimudin & her fairy tales story

Sejak video her wedding ceremony di share di youtube, kebanyakan gadis2 inginkan wedding yg sebegini rupa, hingga memeningkan kepala bakal2 suami. Yg xmampu nk wat setanding like this fairy tales wedding, tema alternative yg lebey murah menjadi pilihan, janji ade tema. Like I said earlier, kalu stakat tema kaler tux de ape sgt compared yg tema musim bunga mahupun tema jepun. Sume mende kena represent the theme.


Her wedding telah membawa para gadis ke zaman kanak2, zaman main masak2 dan dunia tuan puteri yg penuh khayalan. Right after the video was shared, bley dikatakan ramai gadis2 mengimpikan wedding sebegitu dgn kehadiran kreta kuda, laluan khas yg penuh dgn kelopak bunga ros and etc. 

Spring wedding theme
3. Pengaruh Celebrity wedding
Kate Middleton’s wedding, Datuk Siti dgn kreta kuda nya yg ala2 Cinderella, Mawi nye Arabian Nights reception, Nabil RL’s wedding theme yg ala2 wonderland are some of pengaruh2 tidak sihat especially to para gadis yg bakal berkahwin. Pengaruh2 ni la yg mmbuatkan trend sebegini sudah menjadi kebiasaan di mata masyarakat kte.

Di hebahkn dlm akhbar, majalah & rancangan hiburan, boleh mmbuatkan gadis2 terpengaruh and salah anggap tentang tujuan majlis perkahwinan sebenar nye. Good example? Myself.

Aku dok tgk mmber aku tunang with all the pelamin, hantaran, photographer, ceremony sebijik cm malam nikah. Which aku rase at first, tunang ni suatu pembaziran semata2. Hingga lah someone telah mmbetulkan anggapan aku bahawa hanya sebentuk cincin dan diraikan oleh hanya keluarga dan kenalan rapat from both sides, da cukup memadai utk majlis tunang itu sndri. Xperlu pelamin, hantaran 5 balas 7 gedebak gedebuk sume ni. Aku pon da pernah tersalah anggap tentang majlis tunang, apetah lagi to other girls about wedding ceremony?

4. Childhood dream
Mase kecik2 dulu, aku pon pernah terlibat dgn permainan tawen2 ni. Tapi xde la hingga tahap simpan buku menyenaraikan kat mane nk honeymoon, tema wedding nk wat cmne, jenis makanan mane nk hidang, etc. Jadi pada para bakal suami, jika she seems like knows what she really wants without any hesitant and doubt with the reception, better check with her. Anda berada dlm keadaan bahaya, financially to be exact. Hahaha.


Bile trend ni makin menular, para gadis akn mengimpikan dan cube merealisasikan impian wedding masing2. Example, masih ingat watak Seth Tan by Aaron Aziz dlm drama ape ntah (aku lupe tajuk die). Time drama tu tgh tunjuk kat tv, ramai gadis mahu material bf mcm tu. So bile tema wedding yg bagi aku agak mahal melampau didedahkan pada para gadis, konsep die same cm fenomena Seth Tan. 


Bagi aku xsalah nak meraikan majlis yg penuh bermakna. Some will say, duit aku, aku nye suke la nk spend macam mane. Mmg duit ko, duit ko bnyak smpai cukup utk mmbazir for a grand wedding only for one night.

Tapi have u ever think that dgn duit ko and your really grand wedding tu jugak la boley mmbuatkan someone yg xmampu sanggup wat loan bank/cagarkan tanah semata2 nk wat similar wedding reception. Not only that, you are somehow exposing your financial status secara indirect which could harm you in the future.

Kalu tanya aku, pmpuan mane xnak kan. Tapi aku hanya boleh berdoa pada Allah utk elakkan aku dr dibutakan akal dan pemikiran aku dlm spending the money for the ceremony mengikut hawa nafsu. Amin.

Episod I: Nape perlu wat wedding tahap grand?

Gmbar hiasan

Skang ramai mmber2 aku da tunang. Yg kawen jugak ade. Congrats btw korang sbb sudah ready menggalas tanggungjawab yg lebey berat. Bile bnyak wedding ceremony, bnyak la plak kte nampak tema2 pelik utk wedding tersebut yg boley mmbuatkan several lelaki yg masih single merasakan suatu burden utk melangsungkan perkahwinan.
Masyarakat kte makin tersasar dgn erti sebenar majlis kawen itu sendiri. Majlis diwat utk menghebahkan pasangan tu da kawen so dpt mengelakkan sebarang prasangka buruk mahupun fitnah, bukan? Majlis tu perlu lah diwat secara sederhana tanpa berlaku sebarang pembaziran.

Tapi skang? Sejak majlis kawen anak pmpuan allahyarham Tan Sri Naza di share kat utube yg ala2 fairy tales, mula la masing2 berlawanan utk tgk wedding ceremony sape paling grand. Yg para2 makcik pulak akn membanding2 kan antara majlis yg mane lebey grand, siap dgn komen & kritik bagaikan pengkritik AF.
Tema fairytale, wonderland, funfair, english style, hippe style, evening in Paris atau Chow Kit, tu sume bagaikan suatu persembahan & entertainment to the guest only for ONE night! Can you imagine korang spend about 20-30k ringgit or maybe more to impress your guests when end up after ceremony, utang keliling pinggang? Ade ke your guest akn support you financially later?
Gambar hiasan - tema Arabian nights

For what kte nak wat wedding setanding dgn artis2 di luar sana. Walupun diorg duit banyak, but still, there is no solid reason to follow ape yg diorg wat. Pengaruh2 artis mmg cukup kuat dlm kehidupan masyarakat kte hinggakan dialog dlm sesebuah filem pon menjadi ikutan. Kalu stakat tema warna, ape lah sgt kalu dibanding nk wat tema ala2 Alice in Wonderland. Sume mende kena represent the theme.
Nk kata kesiankan golongan lelaki, a little bit la. Kalu aku jadi lelaki pon, aku pening kepala especially kalu si awek da stat ckp nk wat wedding gala ala2 tema yg pelik2 ni. Tapi ape yg lebey kesiankan is life after marriage. What's more important is how u build that marriage life. Perkahwinan yg grand2 tahap jutaan ringgit (bagi artis) atau puluhan ribu ringgit (bagi org kebanyakan) xmenjanjikan how long the marriage will last.

Let it be a beautiful and memorable wedding that you will remember forever without memeningkan kepala nk setelkan utang2 majlis kawen lepas abeh ceremony. Kalu terikat dgn utang2 walupun mendapat pujian dr guest tentang betapa awesome nye wedding, like my dad said, ape yg ko dpt? Pujian boley kasi ko pulangan wang?

Episode II: Reason trend tema2 pelik wedding berlaku

Friday, October 7, 2011

Apple: Life after Steve

In loving memory of Steve Jobs by Apple

So, lom terlambat utk aku wish takziah tu Steve Jobs nye family for his departure. Yes i know, da lama aku xbukak blog. Not because aku xde idea nk tuleh ape tapi aku skang da kembali ke kehidupan laut. Happen to be sever kapal block fb ngan blogspot. Cam gampang.

Anyway, yes, aku pon terkejut gak. Aku started my day dgn senyuman dgn kehadiran suatu sms yg cukup sweet yg telah mmbuatkan aku tersengeh sorang2 dlm bilek. Tapi once aku bukak fb thru the phone, terus melompat dr katil. Steve is dead? Is it a hoax? Seriously? Then aku took quite a time investigate and it turned out the news was true. Aku seriously terkejut and terkedu seketika. Took sometimes nak get my butt of from the bed.

Anyway, selain dr prasaan yg agak down dgn berita kematian Steve, one thing aku terpikir. Ape yg akn terjadi pada Apple selepas Steve? Would it be the same again?
  • Kehilangan steve is semasa Apple tgh on top. Bukan saje pisang, tapi apple mungkin akn berbuah dua kali. Kali pertama steve meninggalkan apple sbb perebutan kuasa di antara board of directors. Steve bukak NeXT computers and apple mengalami zaman malap. Apple came back on top bile NeXT computers dibeli and steve back in Apple. Mungkin apple akn mengalami zaman malap kali kedua?
  • Paling bnyak perubahan is on iPhone 4. Compared to iPhone 3gs, 4th generation is much better. So much improvement smpai it seems 4s mcm worthless. Seriously, xde ape yg interesting sgt with 4s beside dual-core and 8MP camera. There rest are almost the same. What's wrong with Apple yg cukup sinonim dgn awesome innovation?
And you also can see mase Tim Cook first appearance for 4s released, his charisma tak same dgn Steve. With steve, people tend to give their focus 110% to every single word that came out from his mouth. But with Tim, halfway people da start rase bored and keep asking, bile interesting part nk show up. But, it's still early to make any judgement. Let's give him a chance and let's see what he will bring up for the iPhone 5.

Some interesting fact for your about Steve:
  • in 1986, Steve beli Pixar but he almost went broke for purchasing the company smpai la Disney bought pixar and produced several memorable movies: Toy Story, A Bug's Life 
  • he is a complete perfectionist.
  • apple considered as the cheapest computer u can get at computer store during on the late 70s. but now? hehehe
  • die xmakan meat but he's not a vegetarian. he just eat fish.
  • forbes considered him as one of the toughest boss in 1993
His great achievement by bringing Apple on top is truly an inspiration for me. RIP Steve, thank you for everything that you have shared with us through the years. Thank you for all the amazing stuff you brought to us. You will be missed. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...