Monday, October 17, 2011

Episod I: Nape perlu wat wedding tahap grand?

Gmbar hiasan

Skang ramai mmber2 aku da tunang. Yg kawen jugak ade. Congrats btw korang sbb sudah ready menggalas tanggungjawab yg lebey berat. Bile bnyak wedding ceremony, bnyak la plak kte nampak tema2 pelik utk wedding tersebut yg boley mmbuatkan several lelaki yg masih single merasakan suatu burden utk melangsungkan perkahwinan.
Masyarakat kte makin tersasar dgn erti sebenar majlis kawen itu sendiri. Majlis diwat utk menghebahkan pasangan tu da kawen so dpt mengelakkan sebarang prasangka buruk mahupun fitnah, bukan? Majlis tu perlu lah diwat secara sederhana tanpa berlaku sebarang pembaziran.

Tapi skang? Sejak majlis kawen anak pmpuan allahyarham Tan Sri Naza di share kat utube yg ala2 fairy tales, mula la masing2 berlawanan utk tgk wedding ceremony sape paling grand. Yg para2 makcik pulak akn membanding2 kan antara majlis yg mane lebey grand, siap dgn komen & kritik bagaikan pengkritik AF.
Tema fairytale, wonderland, funfair, english style, hippe style, evening in Paris atau Chow Kit, tu sume bagaikan suatu persembahan & entertainment to the guest only for ONE night! Can you imagine korang spend about 20-30k ringgit or maybe more to impress your guests when end up after ceremony, utang keliling pinggang? Ade ke your guest akn support you financially later?
Gambar hiasan - tema Arabian nights

For what kte nak wat wedding setanding dgn artis2 di luar sana. Walupun diorg duit banyak, but still, there is no solid reason to follow ape yg diorg wat. Pengaruh2 artis mmg cukup kuat dlm kehidupan masyarakat kte hinggakan dialog dlm sesebuah filem pon menjadi ikutan. Kalu stakat tema warna, ape lah sgt kalu dibanding nk wat tema ala2 Alice in Wonderland. Sume mende kena represent the theme.
Nk kata kesiankan golongan lelaki, a little bit la. Kalu aku jadi lelaki pon, aku pening kepala especially kalu si awek da stat ckp nk wat wedding gala ala2 tema yg pelik2 ni. Tapi ape yg lebey kesiankan is life after marriage. What's more important is how u build that marriage life. Perkahwinan yg grand2 tahap jutaan ringgit (bagi artis) atau puluhan ribu ringgit (bagi org kebanyakan) xmenjanjikan how long the marriage will last.

Let it be a beautiful and memorable wedding that you will remember forever without memeningkan kepala nk setelkan utang2 majlis kawen lepas abeh ceremony. Kalu terikat dgn utang2 walupun mendapat pujian dr guest tentang betapa awesome nye wedding, like my dad said, ape yg ko dpt? Pujian boley kasi ko pulangan wang?

Episode II: Reason trend tema2 pelik wedding berlaku

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...