Monday, October 17, 2011

Episod II: Reason Kenapa Tema Pelik Wedding Menjadi Trend

Kalu last Episod I, aku shared my opinion and thoughts aku on nape perlu nk kena wat wedding tahap grand. Agama kte pon xwajibkan wedding budget kena cecah puluhan ribu/jutaan ringgit. So for this episod, let's look at some of reasons kenapa skang seems da menjadi trend nk wat tema pelik utk wedding ceremony di kalangan masyarakat kta.

1. Rumah da siap tapi pahat masih berbunyi
This is the main reason nape masyarakat kte cuba wat wedding ceremony sehabis hebat. Xsalah utk berusaha utk meraikan majlis bermakna, tapi everything has a limit. Ia adalah suatu beban pada emosi especially parents yg spesis begitu mementingkan pendapat ‘outsider’ atau lebey mudah dikenali sebagai para pengkritik AF tak berlesen. Ape yg parents cuba avoid is after ceremony, some of the mak cik2 especially akn berbunyi..

“Isk, kedekut la tuan rumah ni. Lauk da sikit, xsedap plak tu. Nak save bajet la tu..”
Atau..
“Xcantik la pelamin die. Kaler pon pucat, xde seri. Mesti amek yg murah2 punye ni..”


Korang kena ingat, trend komen dr makcik2 tentang mende yg almost everything serba xkena, masih evergreen until now. People’s nye expectation in wedding makin tinggi. Kesian gak parents utk memenuhi kepuasan tetamu instead meraikan kegembiran mempelai. Irony kan?


2. Nur Nadia SM Nasimudin & her fairy tales story

Sejak video her wedding ceremony di share di youtube, kebanyakan gadis2 inginkan wedding yg sebegini rupa, hingga memeningkan kepala bakal2 suami. Yg xmampu nk wat setanding like this fairy tales wedding, tema alternative yg lebey murah menjadi pilihan, janji ade tema. Like I said earlier, kalu stakat tema kaler tux de ape sgt compared yg tema musim bunga mahupun tema jepun. Sume mende kena represent the theme.


Her wedding telah membawa para gadis ke zaman kanak2, zaman main masak2 dan dunia tuan puteri yg penuh khayalan. Right after the video was shared, bley dikatakan ramai gadis2 mengimpikan wedding sebegitu dgn kehadiran kreta kuda, laluan khas yg penuh dgn kelopak bunga ros and etc. 

Spring wedding theme
3. Pengaruh Celebrity wedding
Kate Middleton’s wedding, Datuk Siti dgn kreta kuda nya yg ala2 Cinderella, Mawi nye Arabian Nights reception, Nabil RL’s wedding theme yg ala2 wonderland are some of pengaruh2 tidak sihat especially to para gadis yg bakal berkahwin. Pengaruh2 ni la yg mmbuatkan trend sebegini sudah menjadi kebiasaan di mata masyarakat kte.

Di hebahkn dlm akhbar, majalah & rancangan hiburan, boleh mmbuatkan gadis2 terpengaruh and salah anggap tentang tujuan majlis perkahwinan sebenar nye. Good example? Myself.

Aku dok tgk mmber aku tunang with all the pelamin, hantaran, photographer, ceremony sebijik cm malam nikah. Which aku rase at first, tunang ni suatu pembaziran semata2. Hingga lah someone telah mmbetulkan anggapan aku bahawa hanya sebentuk cincin dan diraikan oleh hanya keluarga dan kenalan rapat from both sides, da cukup memadai utk majlis tunang itu sndri. Xperlu pelamin, hantaran 5 balas 7 gedebak gedebuk sume ni. Aku pon da pernah tersalah anggap tentang majlis tunang, apetah lagi to other girls about wedding ceremony?

4. Childhood dream
Mase kecik2 dulu, aku pon pernah terlibat dgn permainan tawen2 ni. Tapi xde la hingga tahap simpan buku menyenaraikan kat mane nk honeymoon, tema wedding nk wat cmne, jenis makanan mane nk hidang, etc. Jadi pada para bakal suami, jika she seems like knows what she really wants without any hesitant and doubt with the reception, better check with her. Anda berada dlm keadaan bahaya, financially to be exact. Hahaha.


Bile trend ni makin menular, para gadis akn mengimpikan dan cube merealisasikan impian wedding masing2. Example, masih ingat watak Seth Tan by Aaron Aziz dlm drama ape ntah (aku lupe tajuk die). Time drama tu tgh tunjuk kat tv, ramai gadis mahu material bf mcm tu. So bile tema wedding yg bagi aku agak mahal melampau didedahkan pada para gadis, konsep die same cm fenomena Seth Tan. 


Bagi aku xsalah nak meraikan majlis yg penuh bermakna. Some will say, duit aku, aku nye suke la nk spend macam mane. Mmg duit ko, duit ko bnyak smpai cukup utk mmbazir for a grand wedding only for one night.

Tapi have u ever think that dgn duit ko and your really grand wedding tu jugak la boley mmbuatkan someone yg xmampu sanggup wat loan bank/cagarkan tanah semata2 nk wat similar wedding reception. Not only that, you are somehow exposing your financial status secara indirect which could harm you in the future.

Kalu tanya aku, pmpuan mane xnak kan. Tapi aku hanya boleh berdoa pada Allah utk elakkan aku dr dibutakan akal dan pemikiran aku dlm spending the money for the ceremony mengikut hawa nafsu. Amin.

2 comments:

  1. haha. dh pikir nk kahwin ke kak?
    anyway, for me kalau nk buat wedding ikut kemampuan je. kalau rasa nk wedding grand mcm dlm angan2, kumpul je la duit byk2 or kawen anak datuk ke. yg penting, jgn guna duit mak bapak. baru terasa penangan guna duit byk :P

    ReplyDelete
  2. hahaha..not yet. cume terpikir sejenak memandangkan ramai mmber da kawen. kalu tunang pon da wat pelamin, hantaran sume, ape tah lagi kawen.

    dulu xmcm ni pon, sume wat ala kadar. sejak kuar video kawen dlm tema fairy tales tu masing2 sume da stat nk wat mende yg same.

    bkn ape, skang da jadi trend compete kawen sape paling grand, paling mahal. kalu x, xde la kuar list 10 most expensive wedding. kos da jadi kayu pengukur plak instead true intention of majlis kawen tu sndri

    ReplyDelete

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...