Tuesday, October 25, 2011

Perempuan, lelaki, materialistik dan appearance

[Reminder: Please read it first before you make any judgement]

Thanks to Mr. Letto Jr for this discovery

This is issue is quite sensitive to me because i've been watching it too many times. And probably other parties pon akn trasa dgn post ni. No worries, im not attacking anyone, just my really personal point of view, because the view is so clear that i couldn't stand it any longer.

Perempuan, lelaki, materialistik, dan appearance, do you know that these 4 elements are relate to each other? Without one of this element, most of the people's love life won't be completed. Mcm mane die relate to each other?


Lelaki kata perempuan skang materialistik dan mementingkan paras rupa, perempuan plak kata lelaki zaman skarang ego dan selfish, nak awek stok model. Yg mana satu betul? Bagi aku, due2 side bersalah.

Appearance
Kte slalu didedahkan dgn drama/filem yg mengangkat wajah2 cantik dan encem sebagai golongan yg hot dan mahu didampingi. Pengaruh2 ni telah mengajar masyarakat kte utk meletakkan expectation yg terlalu tinggi dlm mencari Mr/Mrs. Right. Duit dan physical appearance menjadi syarat utama dlm usaha mencari 'The One'.

Bagi yg perempuan, mahu mencari stok2 jambu ala2 'Chuck Bass', ataupun Aaron Aziz, bagi si lelaki mahu mencari stok ala2 Adriana Lima ataupun Fasha Sandha. Tapi one question kena ask to yourself before you're going to put these condition in your mr/mrs right requirement, "adekah aku sudah cukup sempurna dan bagus hingga mampu meletakkan syarat2 ni pada org laen?"



Si perempuan akn jadi excited to share the story about her good looking bf at the gossip table while si lelaki plak akn terasa bangga apabila dipuji oleh rakan2 tentang betapa hebat nye die dpt menambat hati awek gorgeous. Which make the situation skang ni, paras rupa will be the first yg dicari. The beautiful part on the inside, tolak tepi dulu.

Materialistik

Si perempuan, kebanyakan mahu bf kaya/beruang. Alasan yg sama akn di pakai "Laki kena mampu support aku, kalu x cmne nk jadi husband, tanggung anak bini?" Ade btol nye gak tapi out of 100%, dlm 30-40% je yg btol, the rest is because of keselesaan diri sndri. Kalu bf ade kete, xperlu susah2 nak berhujan panas bile nk kuar, make up pon xcair. Xkisah la, cmna palat perangai si bf skali pon, asalkan bergaya dan beruang, tutup mata saja.  Then bile dipermainkan oleh sang bf yg kaya raya lagi playboy, one cliche statement akn kua.."lelaki sume same je"

Si lelaki pulak, kalu awek tu dari keturunan yg beruang, senang idup die. Xya susah2 nak kuar duit banyak. Si awek nye bapak berpangkat Latok mahupun Tan Sri lebey pon da cukup mampu melayan kehendak anak2 die. Si lelaki tak perlu nk ikat perut utk belikan si awek barang2 branded, die pon boley tumpang sekaki masa time anniversary mahupun birthday nanti.

Lelaki dan perempuan
Perempuan memerlukan lagi, lelaki jugak memerlukan perempuan. What's more important is on the inside. Kalu muke gorgeous tahap dewa, tapi prangai palat srupa anjing, xjadi jugak. In the end, diri sndri merana. Mmg btol, nk cari yg cantik dan sedap mata memandang tapi kena la selaraskan dgn behavior skali. Zaman skang, cukup sukar nk jumpe a person yg have both sides.
Mcm korang beli umah, nk yg murah, kena la tolerate with other stuff like living with inconsiderate people yg suke merosakkan harta benda awam. Nak yg lebey selesa dan privacy, bayar mahal sket. Sama cm looking for mr/mrs right, korang kena pikir, kalu terlalu menitik beratkan harta dan rupa, bile bahana melanda sama ada utang keliling pinggang atau kecantikan dan kekacakan kian pudar suatu ari nanti, ape korang akn wat? Are you going to stay or leave?

2 comments:

  1. tema dan isi da ade, mesej ade...cume kurang jelas... huraian tu mcm kurang sket... mungkin boleh pelbagaikan lg cntoh atau situasi... ataupun penjelasan mengenai kenapa wujud mindset sebegini... samada dtg dr pengaruh luar atau mmg dah wujud dlm masyarakat kita selama ini... umum tahu penulis memerhati dari aspek dua belah pihak, tp penulis sebagai wanita boleh fokuskan sedikit kepada kaum hawa...sekian

    notakaki: nah nk aku komen sgt...

    ReplyDelete
  2. tengkiu for the review encek penulis. try to avoid from looking from one side, xnak jadi bias. as for explanation, maybe ade elaboration later. hehehe.

    ReplyDelete

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...