Wednesday, November 30, 2011

Kisah Di Sebalik Rahsia Yang Disimpan Selama 26 Tahun

Did you know that approximate 10,000 people were convicted, sentenced to lifetime in jail or executed for a crime that they didn't do? Yes people,di dlm penjara especially in US, masih ramai org2 yg xbersalah menerima balasan yg xsepatut nye. Reason? Kesalahan manusia sendiri. Sama ada kesilapan eye witness mengenal pasti rupa paras si tertuduh mahupun si peguam bela mahu menunaikan tanggungjawab nye.

One of the infamous case was kisah Alton Logan. Alton Logan dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup instead of hukuman gantung sampai mati oleh mahkamah. Die disabitkan kesalahan membunuh security guard McDonalds in Chicago.
The murder happened on Jan 11, 1982 di mana berlaku rompakan di McDonalds and salah sorang dr 2 security guard tu terbunuh. Berdasarkan pengesahan tiga org saksi, Alton disabitkan kesalahan with a guy named Edgar Hope. He was right on Edgar but was totally wrong on Alton. Walupun family die testified that die ngah tido mase pembunuhan tu berlaku, tapi the jury lebey convicing dgn pengesahan saksi dan he was convicted with first degree murder. 

Nasib menyebelahi die bile the jury decided yg die terselamat dr hukuman gantung and was sentenced to life in prison.Until 2008, die dah menjadi penghuni penjara selama 26 tahun, Alton is 57 by 2011. Sume gara-gara suatu rahsia yg disimpan sepanjang 26 tahun Alton hidup di penjara. 

Several days after penahanan Alton, polis menahan adik beradik Wilson, Andrew & Jackie untuk suatu lagi kes pembunuhan yg berbeza. Not that many people know that polis menjumpai a shotgun that was tested positive as the weapon that killed the McDonalds security guard. Peguam2 Andrew Wilson confront Andrew and akhirnya Andrew mengaku bersalah yg he's the one who killed the guard, not Alton.

So, ape yg aku taw sedikit sebanyak is that, peguam kena menjaga client masing2, especially peguam bela. How ruthless his client is, the lawyer must convinced the jury that his client is innocent and escape the punishment ahead. So secara legally, because of the hubungan etika & privilege antara Andrew Wilson and his defense attorneys, pengakuan Andrew & attorneys affidavit disimpan di dalam box and dikunci. Peguam Andrew, Dale Coventry & Jamie Kunz mendiamkan diri dgn rahsia ni atas dasar keistimewaan hubungan peguam-client. 
Jamie Kunz

Dale Coventry

Here is peguam Andrew nye affidavit,

"I have obtained information through privileged sources that a man named Alton Logan...who was charged with the fatal shooting of Lloyd Wickliffe...is in fact not responsible for that shooting..."
Rahsia itu disimpan hinggalah kematian Andrew 26 tahun selepas itu, after ethically bond between attorney-client sudah tiada. Why 26 tahun? Dale & Jamie cube mmbantu Alton in a way without hurting their client. Salah satu cara is mendapatkan kebenaran Andrew utk reveal the secret after kematiannye, since die disabitkan atas kesalahan membunuh untuk kes yg berbeza and has the possibility to be executed. 

Tapi Andrew lebey pandai, he reversed the punishment and dpt lifetime in prison after claimed that the police seksa die utk dptkan pengakuan. Happen to be plak, ade laporan khas from the investigation yg menyokong dakwaan die. So Andrew terlepas dr hukuman mati. The attorneys hanya menunggu masa utk bukak kotak yg mengandungi Andrew's confession and reveal the secret. And it took them 26-mental-suffering-years to reveal the embarrassing secrets...
After the secrets being revealed, new attorney for Alton, Harold Winston requested for a new trial. Dengan sokongan affidavit, beberapa bukti baru dikumpul such as: salah sorang saksi kerap menukar cter berulang kali, Andrew & Alton are look alike and ade inmate claim yg Andrew ade signed a statement similar to peguam die nye affidavit. Finally, the truth set Alton free and walupun pendakwaraya nak appeal to retry him tapi finally all charges have been dropped and Alton Logan was a free man. 

Imagine the guilt that you have to carry for 26 years, ley wat ko gile kot...O_O

Tuesday, November 29, 2011

Di Situ & Di Sini

Situasi 1

A:"Ko kat mane nih?"
B:"Aku kat area kedai2 ni. Ko nampak aku tak?"

Persoalan: kedai mane?

Zzzz...

Situasi 2

Ketika kreta meronda2 utk mencari parking..
C:"Sini..! Sini..!Masuk sini!"
D:"Mane2?Sini tu mane?"
C: "Laaa..kan da terlepas da parking kosong.."
D: "......"

Persoalan: Which side yg kosong?

Zzz..

Question of the story: Adekah org yg bertanyakan arah/instruction pada korang tahu ape yg korang cube sampaikan?

Banyak kali gak aku kena cmni, especially dari di kalangan pmpuan (sorry to say lar). Lelaki pon ade gak, cume aku slalu terkena from the same gender. Bile tnya direction, lokasi barang yg hendak di cari, kebanyakan mmberi jawapan yg kurang berinformasi. Asal tnya je, 'Ala, kat situ je..' atau 'aku kat sini ni, ko kat mane..'

Masalah skang, sini tu dimana dan situ tu di mana? Adekah sini itu kanan dan situ itu kiri? Aku bukan bomoh mahupun mind reader, boley mmbaca segala thoughts manusia. Dan aku jugak tak memiliki ability untuk taw keinginan manusia, ke mana diorg mahu pergi atau buat. Jadi kenapa aku diberi jawapan sebegitu? Dan kenapa pula manusia2 ini mmberi jawapan sebegini?

Cube la korang berada dlm shoes kteorg. Rasa2 korang boley jumpe mende yg dicari tak kalu diberi instruction sebegitu? Umpama ko baru masuk kerja, tetibe diberi paperwork yg dateline nye esk, dgn tnpa guidance skalipon. Agak2 korang ley wat tak?

Aku xnak la being rude dengan mengajar balik org2 sebegini, kasi mengenal kembali definition sebenar of giving directions. Time tadika da di ajar kan, di mana kiri dan kanan, xkn da besar panjang mahu di ajar dgn style tadika sekali lagi? Belajar tinggi sampai ley kenal sains, matematik, ataupun yg lebey tinggi, advanced education, direction simple cmni pon xley nak kasi dgn betul?

Spesis org cmni actually boleh mmbahayakan org len, especially bile on the road. Bile level of thinking sebegini, org cmni akn mmpunyai satu perception yg pengguna jalan yg laen tahu ke mana diorg nak pegi.

Contoh terbaik?

Kte di ajar untuk mmberi signal lebey awal kalu nak masuk lorong memane. Tapi ade yg nak menjimatkan kuasa bateri kete diorg dgn tidak mmberi signal (dgn harapan org laen taw ke mana kte nak pegi) ataupun by the time nak masuk lorong bru kasi signal. Tindakan itu agak mmberi kezutan kepada driver di blakang korang yg boleh mmbuatkan kete anda dilanggar dr blakang.

Oleh itu, tingkatkan la kesedaran sivik anda kalu xnak dimaki kembali. Jgn la time anda perlukan bantuan for direction, anda push org laen hingga la anda paham instruction yg diberi, tapi bile time org laenkan perlukan bantuan plak, anda bersikap acuh tak acuh dgn mmberi bantuan yg boley mmberi possibility yg tinggi pada org laen utk memaki anda kembali.

Sekian.

Thursday, November 17, 2011

Kisah Seorang Wanita Yg Alergik Pada Air

Have you ever think cmne korang nk survive hidup korang kalu diberi dugaan alergik pada air? Gulp! Kalu aku, mampuih kering da. Org ckp org boley hidup 3 hari tnpa makanan tapi wont survive even a day without water. Here's a weird case of Michaela Dutton yg mempunyai alergik terhadap air.
Michaela claimed that die sikit pon xley kena air. Not even setitis. Kulit die akn gatal2 tahap extreme hingga kemerah-merahan bile kena air. Die xley touch or even drink water. So how did she survived until now? That would be the first question in your mind kan? Another weird thing is, die xley minum air because of her allergy but die minum Diet Coke as her drinks. Say whuttt?

Even peluh mahupun air mata anak die pon die xley sentuh. Doktor ckp Michaela mengalami sejenis penyakit,  Aquagenic Urticaria. So for some odd reason, these people yg ade allergy cmni, can tolerate with Diet Coke. Cmne die keep herself clean? Gaya P.Ramlee I supposed. Die mandi for 10seconds and quickly lap air2 yg membasahi badan die.
Social life Michaela pon terhad untuk mengelakkan dr terperangkap dlm ujan. Even kawan2 Michaela pon prefer to stay away from her since they thought the disorder is contagious. She will try to stay at home to avoid from sweating since sweat is one of the water source. At the moment, takde treatment for this disorder selain nasihat pakar untuk mengelakkan dr segala sumber2 air. 

Kesian gile...O_O


Sunday, November 13, 2011

Memento Mori: Mari Bergambar dgn Mayat

As mentioned earlier, pada zaman Queen Victoria (1837 -1901), photography baru diperkenalkan pada waktu itu. Sama la mcm mase memula pendrive diperkenalkan. 256MB pon da cecah 80 hengget. Skang, 256MB mmg xlaku langsung. Hahaha.

So back to the topic, aktivti bergambar utk kenangan abadi mmg sukar dilakukan sbb terlalu mahal. The people hanya mampu bergambar dgn loved ones diorg sekali saja bile that loved ones meninggal dunia.

Freaky siot...

Mengikut bajet, selalu nye background akn diubah menjadi lebey cantik dgn meletakkan bunga2 di sekeliling mayat. More likely cm background kat studio la. Selalu nye kanak2 akn bergambar di dlm keranda, dan dewasa plak usually dibaringkan di atas katil atau didudukkan di atas kerusi. 

Kanak2 slalu nye menjadi pilihan utk di ambil gmbar sebegini rupa sbb waktu itu, rate kematian dr golongan kanak2 begitu tinggi because of cholera disease.





Penyeksaan secara Kerbau

Aku selalu dok baca kisah2 sejarah zaman dahulu kala. Cmne lifestyle diorg waktu itu, upacara2 pelik mase dulu, contoh nye di zaman Victoria iaitu sepanjang zaman pemerintahan Queen Victoria (1837 -1901), photography was extremely expensive and utk mengenang ahli keluarga yg sudah meninggal dunia, diorg akn pose bersama dgn mayat ahli keluarga mereka yg menunggu masa utk dikebumikan, dan diabadikan di dlm gmbr.

One thing yg aku interested was diorg nye torture method, which was bagi aku, extremely psiko. One of is was 'The Brazen Bull'. How it works?
Si pesalah akn dimasukkan ke dlm perut patung yg menyerupai seekor kerbau melalui satu pintu yg terletak di betul2 di perut kerbau tu. Patung kerbau ni diperbuat drpada gangsa. Api akn dipasang di bawah perut kerbau, and since material patung ni is gangsa, jadi patung ni menjadi panas and pesalah tu dipanggang hidup2 hingga mati. 

Gruesome bukan? Si pesalah akn menjerit kepanasan because of the heat. Bentuk, berat dan struktur patung tu was well structured utk menghilangkan segala movement of struggle dan juga bunyi jeritan dr pandangan. Jadi, bile si pesalah tu menjerit, the system dlm patung tu akn convert the sound menjadi bunyi seekor kerbau yg sedang marah. 
Patung ni dibina oleh Perillos of Athens untuk Phalaris, pemerintah kuku besi of Acragas in Sicily. Phalaris mmg dikenali as pemerintah yg kejam walupun mmbawa kekayaan kepada Acragas. Bile patung ni selesai dibina, Perillos mengharapkan a candidate utk menguji keberkesanan patung ni. Since takde vicious penjenayah waktu itu, Perillos menawarkan diri utk demonstration, dgn harapan akn mendapat reward yg tertinggi dr Phalaris.
Ape yg die xtaw, instead masuk hanya untuk menguji keberkesanan patung ni, Phalaris mengunci pintu and Perillos stuck in there, roasted alive. According to the legend, he survived tapi nasib xbegitu baik bile die dicampak dr puncak bukit by org2 Phalaris hidup2.O_O



Immortals Movie Review

First time aku tgk poster ni, expectation aku cter die probably cm 300 atau Clash of the Titans. Yela, lagipun cter2 tu berkisar tentang sejarah Greek kan? And producer die pon from 300 gak. Tapi lepas aku tgk mubi ni, ade gak sedikit kekecewaan dan down sbb expectation aku xsampai tahap yg dijangka kan.

Storyline
Story die agak...bagi aku, ok la. Xde awesome mane pon. Biasa je. Cter die pasal this anak demigod (hasil hubungan dewa greek & manusia), di ceritakan kisah die mcm mane seorang lelaki biasa yg mmpunyai kekuatan luar biasa bisa memimpin manusia zaman itu untuk menentang kuasa jahat dr tentera Hyperion. Sounds so cliche bukan?
Stunt
Stunt mmg violent la. No wonder it is 18+ sbb mmg sesuai pon mubi ni utk 18+. Ade several stunts yg kurang mmberi keselesaan kepada mata aku untuk melihat and enjoy the scene. Nk kata mcm mubi Saw pon, ade gak la skit2 unsur2 ngilu tu. Tapi stunt die mmg ganas tanpa ragu-ragu, siap ade yg kena potong (mmg sbb terlampau ganas kot)

Graphic effect
Kalu korang tgk 300 atau Clash of the Titans, or even Percy Jackson, korang ley nampak kehebatan CGI effect from Hollywood. Mmg realistic and cool walupun korang taw diorg bnyak main element manipulation tapi was being covered very well. Tapi dlm mubi ni, it is quite obvious the scene tu mcm suatu projek kolaj, di mana several gambar di tampal dan di manipulate.
Background langit, laut dan juga persekitaran di kampung seems like don't connect with each other. Contoh? Bile laut dan kawasan kampung di hadapkan ke arah light source dr matahari, aku boley nampak perbezaan light exposure antara kedua2 nye, walupun were being exposed at the same angle. It seems like, one is being exposed to the light of kol 3ptg, satu lagi pukul 6ptg. Something like that.
The cast
Ade gak nama besar yg dipakai dlm mubi ni tapi tak ramai. Antara nye Mickey Rourke (Iron Man II), Freida Pinto (Slumdog Millionaire), Kellan Lutz (Twilight). My favorite would be King Heraklion played by Mickey Rourke. How die interpret watak raja yg mmg tiada langsung perasaan belas kasihan di samping hnya memikirkan self interest saje, mmg menjadi. Hingga mmbuatkan aku rase, kalu raja ni show up dlm mane2 scene, pasni mesti ade sumthing wrong will happen.
He was the star of the movie, instead of the real hero (Theseus)
Other Stuff
Aku dulu dok baca gak pasal alat2 torture manusia pada zaman dahulu. Never thought it made its cameo appearance dlm mubi ni. One of it was the Brazen Bull. Meremang gak bulu roma aku bile tgk ade scene pesalah dihukum dlm keadaan cmni. Menarik gak la bile finally dpt tgk this method was put into action.
Another thing was, the headset accessories wore by the Greek Gods. Quite merepek gak la bagi aku, mcm New York Fashion Show pon ade. Hahaha.
Kesimpulan nye, aku just bagi 3.5 out 5 je. Tak berbaloi nk g tgk one more time, mcm mane aku g tgk wayang cter LOTR dulu for several times. Beli CD pon ok gak la kot. Tapi kalu nak tgk wayang for the first time, better carik another movie. Kalu xde choice, ok gak la to consider this one.

PS: Waiting for Puss in Boots movie..purrrr~

Friday, November 11, 2011

Element seni poster filem yg kita jarang perasan

Kte slalu kagum dgn hasil2 seni poster filem dr negara luar, termasuk lah aku. Tapi did you know that kebanyakan elemen2 dlm poster filem diguna pakai secara berulang2 tanpa kta sedari? Cume hasil kerja seni mereka yg mmbuatkan kte xbape nk sedar yg sebenar nye, elemen tu diulang beratus2 kali da.

 Element mmbelakangkan kamera (selalu nye pegang senjata)..


Element membelakangi sesama sendiri..


Element org kecik di bwah bahagian poster and gigantic head di bahagian atas


Element atas katil

Element mata memandang, mata melihat..

Element biru itu indah..


Element oren + merah + hitam..


Element 'lari!selamatkan diri hang..'


Element 'bukak la kaki ko seluas2 nye'..

Element muka jadi mangsa hasil kerja seni..

Element 'merah itu seksi'..


Element perkataan atas muka

Element inspirasi (imitation) dr design filem lain..
Hint: cube compare design poster btwn Good German & Casablanca

Ade sesetengah element poster ni xde aku selitkan poster mesia skali. Sbb? Antara dua je, sama ada org kta belum design poster using that such element ataupun aku xjumpe (sbb aku xrajen sgt mencari). For example element perkataan atas muka, at the moment aku rase xde poster filem kte yg mcm tu. Kebanyakan tajuk akn di letak di tengah2 atau pon corner of the poster supaya tidak menganggu wajah2 hero/heroin yg cuba di komersial kan. 

So, masih ade peluang utk kte perbaiki poster2 filem kta kasi nampak cool sket. Lagipon, da banyak sgt poster kte letak element gmbar tampal, for example poster Jangan Pandang Belakang Congkak & Ngangkung. 


Due2 poster ni menggunakan banyak gmbar2 yg berlainan dan dicantum atau di tampal dlm satu poster, instead poster Sepet & Susuk yg hanya menggunakan satu gmbar saje as poster. Which lebey nampak simple and better, kan?

Kalu korang happen to find poster filem kta yg belum aku selitkan dlm sesetengah element, do tell me. 

source III
source IV
source V
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...