Friday, November 11, 2011

Element seni poster filem yg kita jarang perasan

Kte slalu kagum dgn hasil2 seni poster filem dr negara luar, termasuk lah aku. Tapi did you know that kebanyakan elemen2 dlm poster filem diguna pakai secara berulang2 tanpa kta sedari? Cume hasil kerja seni mereka yg mmbuatkan kte xbape nk sedar yg sebenar nye, elemen tu diulang beratus2 kali da.

 Element mmbelakangkan kamera (selalu nye pegang senjata)..


Element membelakangi sesama sendiri..


Element org kecik di bwah bahagian poster and gigantic head di bahagian atas


Element atas katil

Element mata memandang, mata melihat..

Element biru itu indah..


Element oren + merah + hitam..


Element 'lari!selamatkan diri hang..'


Element 'bukak la kaki ko seluas2 nye'..

Element muka jadi mangsa hasil kerja seni..

Element 'merah itu seksi'..


Element perkataan atas muka

Element inspirasi (imitation) dr design filem lain..
Hint: cube compare design poster btwn Good German & Casablanca

Ade sesetengah element poster ni xde aku selitkan poster mesia skali. Sbb? Antara dua je, sama ada org kta belum design poster using that such element ataupun aku xjumpe (sbb aku xrajen sgt mencari). For example element perkataan atas muka, at the moment aku rase xde poster filem kte yg mcm tu. Kebanyakan tajuk akn di letak di tengah2 atau pon corner of the poster supaya tidak menganggu wajah2 hero/heroin yg cuba di komersial kan. 

So, masih ade peluang utk kte perbaiki poster2 filem kta kasi nampak cool sket. Lagipon, da banyak sgt poster kte letak element gmbar tampal, for example poster Jangan Pandang Belakang Congkak & Ngangkung. 


Due2 poster ni menggunakan banyak gmbar2 yg berlainan dan dicantum atau di tampal dlm satu poster, instead poster Sepet & Susuk yg hanya menggunakan satu gmbar saje as poster. Which lebey nampak simple and better, kan?

Kalu korang happen to find poster filem kta yg belum aku selitkan dlm sesetengah element, do tell me. 

source III
source IV
source V

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...