Tuesday, December 27, 2011

Boxing Day: Sisi Gelap Dunia Shopping

Everybody knows kalu shopping dan perempuan is like lelaki & ego. Sememang nya tak dapat dipisahkan. Xkisah la shopping Kamdar untuk beli baju raya mahupun untuk kenduri kawen, kta akn sentiasa nampak wanita2 sibuk memilih barang untuk dibeli. Tapi what happen kalu barangan branded macam Prada, Miss Selfridge, Yves Saint Laurent etc di jual dengan harga runtuh? The result was so horrifying. I could die of suffocating inside this!
'Boxing Day' atau Hari Tinju (btol ke aku translate ni) ialah hari selepas Krismas di England di mana pada zaman dulu org2 kaya akn memberi hadiah kepada pekerja nya. Zaman skang plak, Hari Tinju dikenali sebagai hari shopping sedunia di mana semua2 kedai akn membuat diskaun yg begitu dramatik skali up to 70%. 

Seperti Apple, para pembeli akan beratur seawal yg mungkin untuk menjadi org yg pertama menyerbu kedai bile kedai dibuka. Ironi nya, para pelancong yang sanggup beratur dari malam sebelumnya hingga keesokan pagi daripada penduduk tempatan England sendiri. Looking at these pictures, no wonder why. Situasi yg sesak mcm ni, aku pon xnak take part walupun Gucci tengah sales gila2. No thank you. Apple pon xsesak mcm ni kot. 


The reason kenapa event ni menjadi tumpuan para pelancong kerana di Malaysia sendiri, harga barangan berjenama seperti Prada, Chanel, Michael Kors dan lain-lain adalah terlampau mahal di negara sendiri berbanding harga di negara luar seperti UK. Even seluar jeans Levi's pon, ramai kasi nasihat kat aku, jgn beli kat Mesia, sila beli kat Singapore, lebey murah. 
(Off topic sket), begitu juga dgn barangan Apple. Cukai di negara kta ni mmbuatkan barangan berjenama menjadi mahal, supaya lebey banyak sokongan dan jualan untuk barangan tempatan. Dan cukai itu juga yg telah menolong seseorang mencapai impian untuk memiliki cincin 24 juta. Tahniah aku ucapkan pada org itu. Kalu di sini VW Golf GTI di dewa2 kan oleh kerana harga dan nilai eksklusif nye, tapi di Jerman, Golf GTI adalah seperti MyVi saja, for everyday use. Xde reason untuk dikagumi.

(Back to topic) Teramat horror la kalu aku berada dalam situasi sebegini. Within a minute, aku boley mati sama ada dihimpit mahupun sesak nafas. Kalu korang nak pergi gak event sebegini, sila wat latihan intensif di Jalan TAR sewaktu malam terakhir before raya. At least walupun xseteruk begini, korang da ade basic preparation. Kih kih kih


"Die da curik handbag idaman aku..!"



The price yg makes the women go crazy..
The horror...O_O


2 comments:

  1. wade eff!!! aku x heran tgk pmpuan soping pakaian aksesori pe sume... tp bile tgk gambar last harga gadget2 terus aku dirasuk jembalang soping dorg... AKU SANGGUP!!!

    ReplyDelete
  2. hahaha..taw pon ko. arga diskaun tahap dewa kot. tapi aku surrender awal2 ar. konfem aku kena himpit kaw2

    ReplyDelete

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...