Tuesday, December 20, 2011

Dunia Siber: Dunia Yang Menghilangkan Kebolehan Manusia Berfikiran Waras

By the time aku masuk kerja, the first thing aku bukak is rotikaya as diorg nye site mmg bertepatan dgn aktiviti aku setiap hari. "Fakta hiburan yg perlu anda taw sebelum masuk kerja..."

Ini adalah hiburan aku setiap hari di opis. Aku jarang maen FB di opis, so aku mencari sumber penghilang kebosanan aku setiap hari. Tapi aku bukan nk story mory pasal site ni, cume aku nak sentuh sket pasal pengomen2 especially dlm laman sesawang bertemakan hiburan.
Teramat normal la kalu korang tgk dlm site gosip, si penulis akan mmbuat satu entri gosip tanpa menyebut nama artis itu sendiri. Bagi peminat dan para komen, mula la bermain permainan 'Guess who is it'. Maka, macam2 nama la yg dikeluarkan di ruang komen.

Salah satu kes yg terjadi is kes Norish Karman di mana ade gosip mengatakan seorang pelakon wanita yg hamil luar nikah lari dan sedang menetap di luar negara adalah tuan empunya badan. Si Norish ni pon terpaksa la tampil ke depan mmbuat penafian dgn tawaran untuk melihat sendiri bukti nya. Lagi jawapan di sini
Point aku skang ni, nk baca laman gosip, baca sudah. Xya nak wat speculation, ley menimbulkan aib & fitnah terhadap org tu. Anggap bacaan tu sebagai sumber hiburan, xperlu rase nak terbawak2 sampai nak siasat sape yg dimaksudkan dan berdasarkan teori yg xbape nak kukuh, satu persatu nama timbul. Betul atau salah, itu lain cter. Bagi pihak kta, xperlu kta nak menjadi busybody speculate macam2 such as..

Gossip mengatakan artis ni xreti kaver kentut depan org ramai..
Gossiper 1: Ni mesti artis A
Gossiper 2: Eh bukan, aku rase Artis B ni. confirm!


Si gossiper no 3, tanpa berkata apa2 akn pulang ke rumah, berbekalkan nama2 itu bermain di kepala dia. By the time die nampak wajah artis A & B di TV, gossip speculated tu akn muncul dlm kepala nya thinking that artis2 tersebut mungkin tuan empunya gossip, even though it might not be true.

Memang banyak sumber2 laen yg ley dijadikan hiburan selain laman gossip. Aku pon ade layan site lain. Xfokus solely on laman gossip. Tapi ape yg penting, kta kena maintainkan etika ketika melayari internet la. No speculation and not even cyber bully. Cyber bully menjadi trend skang especially dengan hadir nya feature anonymous.

Sesiapa boley membuli dgn harapan konon nya tiada sape boley detect kalau pakai feature tu. Ape yg diorg silap is, from IP address, sume info pasal kte ley didapati di situ. Tapi ia memerlukan kemahiran but im sure zaman skang ramai je mahir dalam bab tu.
Seperti kes yg masih panas ketika ini iaitu kes adik Amira Afiqah. She was so lucky to have an uncle who works as crime journalist. Much more like seeking help from an expert, compared to other kids who might face the same thing but didnt know what to do.

Speculation yg mendatangkan fitnah & aib, cyber bully tapi kebanyakan sembunyi di sebalik nama anons, what happen to our people nowadays? Dengan dunia yg penuh dengan teknologi canggih, manusia sepatutnya menjadi lebey bertamadun. Ini bagaikan kte da kembali ke zaman batu where manusia pada masa itu masih tidak kenal erti konsep bercakap sebelum berfikir.

Newsflash: Aku suke Mr. Hazrey nye term for cowards that hiding behind the courageous and brutal comment - keyboard warrior.

Newsflash no 2: Aku xpernah sangka Kpop is a very contagious disease. It can make some people want to kill other people who dissed Kpop.

Newsflash no 3: Instead kanak2 seawal tadika di ajar personal finance, aku rase cyber ethics pon perlu diajar.

2 comments:

  1. bdk2 skang blm mumayyiz da dpt tenet... ssh nk faham cyber ethics n cyber bully(crime)... mmg la haru jadinya... x lame lg dah nk jd mcm american kids, ckp mcm power tp x pakai otak... tah la... lu pikir la sendiri... RAGEEEEE!!!!

    ReplyDelete
  2. sabor2..aku rase these kids kena di ajar cyber ethics time sekolah lagi. tapi aku rase, kes adik amira afiqah ni pon da banyak mengajar budak2 belum akil baliqh dengan begitu baik skali.

    kalu tegur xkan menjadi, bile kena batang idung sndri pastu jadi kes polis, aku rase smpai mati die akn igt lesson ni.aku mmg sokong ape yg mr hazrey wat ni

    ReplyDelete

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...