Monday, November 5, 2012

My Sinetron Episode 1: Understanding Indonesian Language 101

Yeah, sebelum ni memang aku ade announce untuk tutup blog ni for renovation. Tapi bila fikirkan banyak kali, renovation akan memakan masa berminggu ataupun bulan memandangkan komitment keje aku skang telah membuatkan aku mahu banyak rehat dari blogging. Tambah plak, blog aku pernah suspected terkena malware walupun melalui Google Webmaster menyatakan blog aku sihat walafiat aje. Jadi aku tangguh dulu plan nak renovate blog.

So anyway, aku sekarang sudah menjadi anak perantauan. Merantau agak jauh ke tempat org untuk mencari rezeki. Sebelum aku berangkat dulu, ramai cakap "senang la kalau dok sane, bahasa pon lebih kurang sama.."

Dengan senang juga aku mahu menyatakan, myth Bahasa Malaysia = Bahasa Indonesia itu busted sama sekali. Minggu yang pertama, aku struggle sikit untuk paham dan juga berbicara dengan orang Indonesia sebab banyak istilah2 yang digunakan berlainan sekali dengan istilah yang kita gunakan. Contoh?

Fresh Orange = Juice Jeruk
Asalnya aku anggap Juice Jeruk tu, ialah juice yang di-blend dari buah jeruk dan seperti apa yang kita tahu di Malaysia, buah jeruk itu ialah buah yang diperam hingga jadi asam. So pada mulanya, aku agak resist nak order minuman ini hinggalah sifat rasa ingin tahu aku terlalu tinggi. Dari situ, barulah aku dapat konklusi yang oranger juice itu ialah juice jeruk. Kalau kita sebut fresh orange, kebanyakan org tak kan paham di sini.

Pulsar = Kredit (Top-Up)
Yes, aku dah ade Indonesian number dan baru aku mengerti apa maksud pulsar sebenarnya. Kalau dulu blur2 gak. Seterusnya contoh2 yang aku ley kasi yang memberikan aku sedikit difficulties ketika berada di sini.

Toko = Kedai
Teh Manis (Dingin) = Teh O Ais
Dorong = Tolak
Pipa = Paip
Cumi = Sotong
Null koma 5 = 0.5
Makan siang = makan tengah hari

Ade sesetengah istilah yang aku rase kurang selesa bila menggunakannya, contoh, gampang. Kalau di tempat kita, gampang itu biasanya dipakai untuk maksud yang kurang enak. Tapi kalau kat sini, gampang itu maknanya 'mudah'. Begitu juga dengan butuh. Aku terpaksa tulis full term so maaf ya, hahaha. Sebab di sini, istilah itu bermaksud 'perlu'.

Bila aku buat study, rupanya bahasa yang lebih kurang sama dengan bahasa malaysia ialah di Medan, bukan di Jakarta. Jakarta banyak menggunakan bahasa Jawa. Jadi when it comes to Jawa, aku memang totally lost. Hahaha. Will share with you guys tentang pengalaman bekerja di tempat orang untuk episod yang seterusnya. Until then, cheerios!

Sunday, October 7, 2012

'No Title' Perhaps?

Bermula mid-september aku da stat menjadi tersangat busy sehingga personal laptop pon jarang disentuh. Nak tulis entri ape pon aku da tak tau da. Banyak benda yang berlaku sejak mid-september yang lalu tapi bagi aku tiada isi penting pon nak dikongsi bersama. And yes, aku kini menjadi anak perantauan dan maka itu, adalah lebih jarang untuk aku mengupdate entri buat masa ini.

Kalau ade, aku akn kongsikan yer. =)

Friday, September 14, 2012

Samsung Galaxy S3 vs. Iphone 5: Battle of Human vs Hipster

Built for human..
or
Built for hipster..

Kita kini kembali dengan pertarungan head to head antara Samsung S3 vs Iphone 5. Walaupun dari awal review ni aku tau siapa pemenang die, tapi since ade sesetengah masih menganggap produk Apple terbaru, Iphone 5 adalah yang terhebat abad ini tanpa membuat sebarang homework untuk mengkaji spesifikasinya, so aku buat jugak review ni. Let the battle begins!

Physical Appearance
S3 mempunyai thickness 8.6mm dan berat 133g manakala Iphone 5 pula adalah lebih nipis, 7.8mm dan 112g. Maka Iphone adalah 21g lebih nipis dari Samsung S3.

Jadi it's a win product for Iphone 5 jika nipis dan ringan menjadi kriteria dalam mencari telefon idaman - Iphone 5

S3 mempunyai kelebaran skrin sebanyak 4.8" manakala Iphone 5 masih mengekalkan 4" screen display. Jadi it's a win for S3 jika kelebaran skrin menjadi kriteria - Samsung S3


Battery Capacity
Seperti yang kita sudah maklum kapasiti battery untuk S3 ialah 2100mAh. Tapi mengikut kenyataan rasmi pihak Apple ketika presentation di San Francisco dua hari yang lepas, Apple hanya menyatakan 8 jam talk time tapi tidak pula kapasiti battery yg sebenar. Jadi, mengikut anggaran aku, jika Samsung S3 mempunyai 12 jam talk time dengan 2100mAh battery capacity, dengan 8 jam talk time untuk Iphone, kapasiti battery ialah approx 1400mAh. Kemungkinan juga kapasiti bateri Iphone 5 similar dengan kapasiti Iphone 4S, tapi nowhere near to 2100mAh. - Samsung S3 

As for screen strength, tiada kenyataan rasmi dari Apple tapi sumber mengatakan Gorilla Glass 2 akan digunakan. Bagi S3, it is well-known already that Gorilla Glass 2 is used. 

Processor, OS & RAM Memory
Samsung S3 mempunyai quad-core processor dengan Ice Cream Sandwich operating system. Berbanding dengan Iphone 5, yang juga tidak dinyatakan berapa core yang digunakan, Apple hanya menyatakan A6 chip adalah lebih pantas dari A5. iOS 6 digunakan dan RAM Memory juga tidak dinyatakan secara rasmi. Tapi mengikut analisis pakar tech, kemungkinan Iphone 5 hanya mempunyai dual-core. Jadi berdasarkan sumber yang ada buat masa ini, S3 is the winner - Samsung S3

Camera
Kedua-dua telefon pintar ini mempunyai 8MP, stabilization mode, better low-light performance dan 1080hp untuk video recording. Ape yang membezakan kedua2 telefon ini ialah, Iphone 5 mempunyai Panoramic Mode. 


Manakala bagi S2 pula, ia mempunyai smile detection & blink detection. Bagi front camera pula, S3 mempunyai 1.9MP dan Iphone 5, seperti biasa, tidak dinyatakan secara rasmi. Tapi sumber mengatakan ia adalah 1.2MP. Mengikut sumber ini, buat masa ini, S3 menang untuk bahagian ini. - Samsung S3

Storage
Samsung S3 dan Iphone 5 mempunyai storage yang sama 16GB/32GB/64GB. Perbezaan ketara ialah untuk S3 dan juga telefon Android yang lain, Android memberi fleksibiliti kepada penggunanya untuk menambah storage menggunakan Micro SD jika 64GB masih tidak cukup. Tapi tidak pada Iphone 5 dan juga generasi Iphone yang sebelum ini. No expanding storage for Iphone 5. - Samsung S3

Conclusion
Seperti yang aku mention sebelum ini, dari awal lagi aku da boleh agak siapakah pemenang dia, cuma aku masih nk buat review. Untuk menunjukkan apa yang terang lagi bersuluh. Tapi jika korang masih lagi berhasrat untuk memiliki Iphone 5, silakan. I won't stop you.

But if you asked, as an Iphone user too, aku akan cakap it's simply not worth it to let your 4th generation phone for this. Kalau sape yang baru nak pakai, you can consider this tapi I would recommend more on Samsung S3, provided Apple maintain the same price like Iphone 4s. If it's cheaper, just go for Iphone 5 =)

Cuma aku ingin bertanya atas dasar ingin tahu. Dengan banyak spesifikasi yang dirahsiakan oleh Apple, are you still willing to spend your money? Jangan disebabkan trend dan style, korang tak kisah untuk spend more money for something less. Tak berbaloi jika bayar mahal utk phone yang mempunyai spesifikasi yang lebih kurang sama tapi murah, just because it's not Apple. Jangan sampai jadi camni...

Thursday, September 13, 2012

Iphone 5 Review: What Do You Need To Know

Malam tadi tirai Iphone 5sudah dibuka oleh Apple secara rasminya di Yerba Buena for the Arts, San Francisco. Aku pon bersengkang mata bermula dari midnight hingga tamatnya event pada pukul 3:30 pagi, semata-mata ingin memuaskan sifat ingin tahu aku tentang produk yang ditunggu2 selama ini oleh pengguna Iphone yang lain.

Event yang sepatunya bermula pada tengah malam, ditangguh selama 15 minit sehingga CEO Apple, Tim Cook muncul di pentas. Bermula dengan pengenalan tentang produk Apple iaitu Ipad dan Apps Store dan juga pembukaan outlet Apple di Barcelona. Pengenalan terhadap Iphone bermula apabila Tim menjemput Schiller naik ke pentas.

What Do You Need to Know About Iphone 5

Physical Appearance
Berbanding dengan Iphone 4th generation, Iphone 5 adalah lebih tinggi tapi mengekalkan 4 inch display. Iphone 5 yang mmpunyai berat 112 g adalah lebih ringan dari Iphone 4s yang seberat 140 g. Ia juga lebih nipis dari previous model. 

Pengenalan untuk GarageBand, iMovie & iPhoto sudah diperkenalkan semasa The New Ipad presentation jadi untuk fasa ini, nothing impressive yet. 

Ultrafast Wireless

Iphone 5 mempunyai Ultrafast Wireless di mana memperkenalkan penggunaan LTE untuk model terbaru mereka. Bagi pengguna gajet yang lain, LTE sudah digunakan lebih awal oleh pesaing Apple. LTE (Long Term Evolution) adalah teknologi wireless communication yang lebih laju dan berkapasiti tinggi. Kalau korang rase 3G itu laju dari EDGE, 4G ni better. Cuma aku skeptikal untuk 4G application dalam negara kita ni di mana kemudahan 4G LTE masih di peringkat awal. Mengikut presentation malam td, hanya Singapura yang menjadi negara Asia Tenggara tunggal untuk menikmati kemudahan 4G LTE selain Jepun, China & Korea. Jadi untuk apps Flyover, aku tak sure sama ada ia sesuai untuk digunakan di Malaysia atau tidak. 
Jadi Apple agak ketinggalan when it comes to 4G LTE dan mengikut tabiat Apple yang kuat menyaman kampeni pesaing di luar sana, Samsung yang mempunyai hak milik terhadap patent LTE, begitu juga Nokia, ingin menyaman Apple atas penggunaan feature LTE dalam Iphone 5. Betul atau tidak, tunggu aje la. 

Camera & Video

Seperti Samsung S3, Galaxy Note 2, HTC One X dan juga Iphone 4S, Iphone 5 masih mengekalkan 8MP untuk kamera utama beserta juga feature tambahan seperti better low-light performance di mana gambar masih cantik walupun sumber cahaya amat sedikit, dan juga resolusi gambar yang lebih baik. 

Untuk Iphone 5 ni jugak mempunyai Panoramic Mode which aku rase mode yang so yesterday. For anybody yang confuse dengan gambar di bawah, beberapa gambar dicantum menjadi satu gambar yang panjang. Maka tidaklah Iphone 5 mempunyai spec camera 28MP. 

Bagi video pula, ia mempunyai face detection, 1080p HD dan image stabilization. Dan korang boleh amek gambar ketika video recording. Bagi Facetime Video, ia juga mempunyai face detection tapi 720p sahaja. Bagaimana perbezaan antara 1080p & 720p? Here it is.

Mengikut komen dari gadget & tech expert yang menghadiri Iphone 5 presentation, Iphone 5 mempunyai 1.2MP of front camera. A feature yang for somehow aku tertanya-tanya sejak malam td. 

Operating System

Iphone 5 menggunakan iOS 6 iaitu OS terbaru Apple. Untuk iOS, pengguna Iphone 5 boleh menggunakan feature Photo Stream sharing di mana konsep die macam Facebook. From your photo album, korang boleh share and tag your friends. Jadi your friends yang mempunyai Iphone, boley view gambar tu dan komen/like. Seperti Facetime, aplikasi ni untuk Iphone user je la. 

Audio

Perubahan ketara yang aku nampak dalam Iphone 5 ialah perubahan media dan bunyi. Dalam iphone 5, ia mempunyai 3 mikrofon iaitu di belakang, depan dan bawah. Feature ini agak unik di mana pengguna dapat melayari video dengan bunyi yang lebih baik dan jelas. Apple juga telah mengubah design EarPods mereka untuk better sound experience.

Earphones yang lama

EarPods yang baru

Apple mendakwa konsep design EarPods yang baru adalah seperti konsep kasut yang mempunyai satu saiz tapi muat untuk semua orang. How fits? Not sure sbb ade sesetengah pakar tech yang mengatakan EarPods terasa longgar ketika die mencuba pakainya. 

What You Don't Possibly Aware About Iphone 5

Connectors

Apple memperkenalkan dock connectors yang baru dipanggil 'Lightning' di mana saiz nya ade lebih kecil berbanding dock connectors yang lama. Pembaharuan design connectors Apple ni adalah salah satu langkah jualan yang aku anggap bijak. Kenapa? Untuk produk iPod/Ipad yang mempunyai design dock connectors yang lama, pengguna Iphone perlu membeli Lightning untuk interface between Iphone 5 dengan other Apple device. Contoh?
Seperti yang korang tahu, Ipad tidak mempunyai USB port. Dan sebelum kelahiran Iphone 5, pengguna Apple menggunakan tipikal dock connectors yang lama untuk menyambungkan antara Macbook-Ipad atau digital camera-Ipad. (Gambar bawah)

Jadi bayangkan bagaimana korang nak menyambungkan produk lama seperti Ipad yang mempunyai dock connectors yang lama dengan Iphone/Ipod Touch/Ipod Nano yang mempunyai design connectors yang baru? Jalan penyelesaian yang disarankan oleh Apple adalah membeli adaptors tambahan yang akan dijual berasingan mengikut jenis penggunaan yang diperlukan.

Which means, kaching kaching! Another possible connection antara Iphone 5 dengan other Apple old device.


Battery Capacity

Mengikut presentation malam td, Schiller hanya mengumumkan Iphone 5 mempunyai 8 jam 3G talk time. Tapi, Apple sikit pon tak mention tentang Iphone 5 battery life. Jika Iphone 4S mempunyai 1420mAh, Iphone 5 pula tidak disebut. Maka aku tak boleh membuat konklusi tentang tahap kekuatan bateri Iphone 5. 

Core Processor

Satu benda yang membuatkan aku tertanya-tanya ialah berapa core processor untuk Iphone 5. Schiller hanya mentioned A6 chip processor di mana ia dua kali ganda lebih cepat daripada A5 chip. Tapi mengikut analisis pakar gajet, Iphone 5 hanya mempunyai dual-core processor berdasarkan Cortex A-15 design yang dibuat oleh Samsung. Analisis selebihnya boleh dibaca di [sini]. Tapi buat masa ni, tiada kenyataan rasmi dari pihak Apple tentang core processor. 

RAM Memory

Tidak dinyatakan secara rasmi juga kelajuan RAM memory untuk Iphone 5. 1GB? 2GB macam Galaxy Note 2? We will never know, for now at least.

So aku rasa itu saja buat masa ini. Cukup atau tidak untuk menyakinkan korang untuk beli Iphone 5, aku tak tahu. Aku tidak mempengaruhi untuk membeli mahupun untuk menyokong pesaing Apple yang lain. Sekadar memberi korang sesuatu untuk dipertimbangkan sebelum membeli something expensive. Here is the comparison that i've found from SoyaCincau for your further elaboration. Just one advice from me, don't let the phone be smarter that you. If the product is a bit of disappointment to you, don't go out and scream your lungs out saying Apple is still the best of all. Be smart to be a smartphone user. 


Tuesday, September 11, 2012

When The Weather Speaks For Itself

Sometimes it's weird in a unique kind of way when the weather seems to describe precisely your actual feeling. Dear Allah, please give me strength on this.

Tuesday, September 4, 2012

Resipi Bread Butter Pudding & Sos Kastard

Prestasi idea aku untuk menulis agak menurun berikutan aku sedang menikmati cuti yang agak panjang sebelum stat kerja balik. Rasa malas gile nak buat apa2, hahaha. Apa yang aku rajen, memasak! Maka dengan itu, atas permintaan rakan2, aku nak kongsi resepi 'Bread Butter Pudding'. So let's cut to the chase.

Bahan-bahan - Puding roti
8 keping roti (nak letak lebih pon boley, depends bekas loyang korang besar mane)
1/2 cawan gula putih (pertama kali aku buat 3/4 cawan gula. Ukuran 3/4 cawan gula sesuai jika korang nak makan puding roti begitu saja, tanpa menggunakan sos kastard. Kalau nak pakai sos kastard, pakai 1/2 cawan sahaja. Kang manis tahap diabetes plak, keh3)
3 biji telur
450ml susu segar (1 1/2 cawan susu segar)
2 sudu besar tepung jagung
Kismis

Bahan-bahan sos kastard
1 tin susu cair
2 sudu besar gula
1 sudu besar tepung jagung
sedikit esen vanila

Cara-cara

Puding Roti
1. Sapukan mentega pada permukaan roti, both sides. Susun dalam loyang. Boleh letakkan kismis skali
2. Masukkan gula dan telur ke dalam bekas. Kacau hingga sebati
3. Dalam masa yang sama, masukkan susu segar ke dalam bekas yang berlainan dan panaskan pada api sederhana. Jangan panaskan hingga mendidih
4. Tuangkan susu yang panas tu ke dalam bekas yang mengandungi campuran gula + telur. Kemudian masukkan tepung jagung. Kacau hingga sebati. 
5. Tuang campuran tadi ke dalam bekas yang mengandungi susunan roti + kismis. Biarkan ia kembang selama 20-30 minit
6. Letakkan di dalam oven dan panaskan pada suhu 180 darjah celsius selama 20 minit. Point yang paling penting di sini, panaskan ia dengan cara 'steambath' iaitu meletakkan air di dalam dulang oven, bukan dlm loyang korang ok?


20 minit berlalu dan TING...!
-selepas keluar oven da dipotong 4-

Sos kastard
1. Masukkan susu cair, gula dan tepung jagung dalam satu bekas.
2. Panaskan pada api sederhana.
  • Pada tahap ini, korang jangan biarkan campuran ini dipanaskan begitu saja. Sebab campuran ni boleh cepat tersejat dan hangit. 
  • Pada tahap ini juga is a bit tricky. Kalau terlalu cepat tutup api, sos ni akan jadi cair. Kalau terlebih masak, sos akan hangit dan berasa pahit in the end. Apa yang korang boleh buat, selepas korang kacau, korang biarkan sekejap dan kemudian, cuba kacau bahagian bawah bekas itu. Jika rasa macam ade terbentuk ketulan yg agak pejal di bahagian bawah bekas, maka korang da boley tutup api.
  • Masukkan sedikit esen vanila dan biar ia sejuk


Dan taraaaaa...!

Apa yang korang perlu ingat:

  • Seimbangkan jumlah gula yang di pakai. Kalau korang da rasa manis sgt dalam campuran untuk pudding roti, korang kurangkan gula untuk sos kastard, mungkin kurangkan pada 1 sudu besar ke.  Sebab kalau dua2 manis, puding ni akn jadi cepat muak 
  • Kalau terlebih manis dalam acuan puding roti, korang boleh tambah susu. 
  • Noted warna sos kastard agak berlainan, ia bergantung jenis susu cair yang korang beli. Ini cubaan aku yang kedua sebelum aku kongsi resepi. Saja nak test memory. hehehe.
Selamat mencuba! Walupun ade beberapa hamba Allah yang keberatan untuk berkongsi resepi, kemungkinan atas dasar strategi perniagaan, aku kongsi juga dengan para pembaca semua. Allah tidak suka orang yang kedekut ilmu. Hehehe. Dan copyright tanpa izin & kredit is not allowed yer..=)

Saturday, August 25, 2012

The Expendables 2 Movie Review

Selamat hari raya, maaf zahir batin ingin aku ucapkan terlebih dulu buat para pembaca. Jika ade sesuatu entri yang mmbuat korang terasa, aku minta maaf. Aku tau entri kali ini agak terlambat untuk dibuat rebiu. Probably most of you guys have already seen this movie. Aku da tengok cerita ini pada hari pertama tayangannya tapi ia mengambil masa hampir seminggu untuk rebiu. Kenapa? Raya kot, sape je ade semangat nak update blog time2 cmni?

Berdasarkan filem asal The Expendables, aku tidak meletakkan harapan yang tinggi terhadap sekuel yang kedua ni. Stallone sememangnya icon filem Hollywood tapi itu tidak bermaksud dia bagus dalam pembikinan filem. Banyak kelemahan dan kelonggaran perjalanan cerita dalam filem yang asal. Maka, untuk sekuel yang kedua, aku mengharapkan perubahan & perkembangan tapi dalam peratusan yang kecil. Ternyata, I was right.
Bermula dengan babak pertempuran di Nepal, ternyata babak aksi memang penuh dgn exaggeration. Ia seperti Rambo di mana musuh tembak beratus kali pon, sikit pon tak kena. Tapi kalau geng Expendables tembak sekali je da headshot. Maybe Stallone mahu menunjukkan betapa mahirnya ahli-ahli mereka tapi bagi aku, stunt diorg sgt ridiculous.
Jalan cerita bermula bila Stallone diberi tugas oleh Bruce Willis untuk mendapatkan stok plutonium yang terdapat di bawah tanah Bulgaria (kot?). Apa yang mereka tidak ketahui ialah ada sebuah group yang lain yg cuba untuk merampas stok yang sama. Kalau tanya aku, hanya itu saja isi dan jalan ceritanya. Selebihnya, bagi aku terlalu imba dan mengarut. Sememangnya korang akan tahu yang Stallone tidak akan mengejar utk Oscar untuk filemnya.
The Expendables 2 hanyalah untuk tribute kepada para icon filem aksi Hollywood yang menampilkan bintang  filem aksi seperti Arnold 'susah nak eja', Chuck Norris, Jet Li. Kalau korang sedar, ahli kumpulan Expendables yang tetap bersama sehingga akhir cerita ini hanyalah  5 orang. Selebihnya hanyalah 'cameo appearance'. Bila Stallone cuma menampilkan semua bintang dalam satu jalan cerita, ia menampakkan cerita ini sebagai terlalu gopoh-gapah. Kemunculan setiap bintang dalam setiap babak juga tidak logik. It's a Stallone movie, there's nothing logic about it. Hahahaha.
Jalan cerita memang berterabur, masih longgar dalam konteks bagaimana Stallone mahu membawa suatu babak ke suatu babak yang lain. Ceritanya sangat predictable, tapi apa yang menarik tentang cerita ini ialah, Stallone menggandakan jumlah aksi yang ditampilkan dalam cerita ini. Kalau masa Expendables yang pertama, ceritanya kebanyakan serius dan ganas, tapi untuk sekuel yang kedua, Stallone meletakkan banyak humor. Malah watak-watak sampingan kelihatan agak relaks berbanding keadaan mereka dalam filem yang pertama.
Oh, sebelum aku terlupa, Stallone juga menampilkan signature tagline/stunt oleh pelakon2 aksi dalam cerita ini. Contohnya, tagline 'I'll be back' daripads Arnold susah nak eja, stunt Bruce Willis dalam Die Hard dan juga signature kick by Jean Claude Van Damne daripada movie 'Kickboxer'. Tidak perlu la aku mention about watak solo wanita dalam cerita ini, Maggie kerana bagi aku, ekspresi nye tidak cukup lasak utk melakonkan watak sebegitu. Bandingkan wajahnya dengan wajah ganas Mila Jovovich dalam Resident Evil. Ketara bukan?
Jadi, untuk unsur hiburan semata-mata di mana korang enjoy the amount of explosion, memang aku kasi 5 out of 5 untuk cerita ini. This movie is for you. Tapi kalau korang expect more of it, I'm sorry in disappointing you.  Memang cerita ini kosong, tiada faedah. Untuk isi cerita, aku kasi 0 out 5.

Friday, August 10, 2012

Buffet Ramadhan & Hikmah Berpuasa: A Contradict Story

Aku nak tnya sesuatu pada korang. Sebelum itu, kalau korang rasa ayat aku berbunyi pelik, minta abaikan since ketika aku menulis ni, pale otak aku masih tengah khayal sebab demam/batuk. Dah telan ubat batuk sebelum imsak tadi. Berbalik pada soklan tadi, how aware of you yang buffet ramadhan itu adalah satu pembaziran?
Aku terima banyak ajakan dan jemputan untuk buffet ramadhan dan bagi aku, aku prefer menolak sebab perut aku hanya boleh menampung makanan dalam RM10 kapasiti. Yes, tank perut aku mempunyai kapasiti sebesar tangki akuarium ikan. Xsesuai untuk dibawa ke majlis buffet kecuali buffet steamboat & makanan jepun. Hahaha. Tapi kalau gathering dgn close friends/kawan lama, aku tempuh jugak la. Harga untuk buffet tersebut bergantung kepada jumlah kepelbagaian makanan yang disediakan.  Lebih banyak juadah, makan lebih mahal. Contoh aku ambil ialah buffet ramadahan dari Dewan Felda, RM68/pax, JW Marriot RM70/pax, Novotel RM78/pax etc.

Jika kita fikirkan balik, antara hikmah puasa ialah memberi kesedaran kepada kita dan menyelami nasib dan kehidupan orang lebih susah sehingga nak cari sumber makanan untuk berbuka puasa pon tak mampu. Malah kita dinasihatkan supaya tidak membazir dan mengawal nafsu ketika berbelanja di bazar ramadhan. Just because tiada teguran tentang buffet ramadhan, doesn't mean it is okay. Sebenarnya harga buffet ramadhan adalah lebih tinggi berbanding harga makanan yang korang beli di bazar. Bayangkan berapa banyak korang boleh beli di bazar ramadhan dengan harga starting buffet, RM35/pax.

Bayangkan bagaimana orang Somalia berbuka puasa ..

Jika dibandingkan dengan cara kita berbuka puasa..

Hotel-hotel dan restoran memang bijak mengatur strategi pemasaran. Ada buffet ramadhan yang murah tapi do lower your expectation in variety of food. Bayangkan, berapa banyak kapasiti perut seorang manusia boleh menampung kuantiti makanan bermula pukul 7:30pm - 10:00 pm? Aku kasi contoh melalui menu buffet buka puasa di Dewan Felda:

Nasi:
Nasi minyak, nasi tomato, nasi ayam, nasi lemak, nasi putih, nasi bukhari, nasi briyani, etc

Lauk:
Ayam masak merah, ayam kurma, ayam percik, ayam masak kicap, ayam madu, ayam masak lemak cili api, daging blackpepper, beef kebab, ikan keli goreng berlada, ikan patin tempoyak, ikan tiga rasa, sotong goreng kunyit, etc

Warung:
Laksa johor, laksa penang, laksa kelantan, mee jawa, mee goreng mamak, mee hoon goreng, nasi goreng kampung, kuey tiaw goreng, roti jala & kari ayam, etc

Sup
Sup ketam, sup jagung manis, sup cendawan, sup tulang, sup ayam, sup tomyam

BBQ
Roasted Lamb, ayam goreng, keropok lekor, ikan bakar, daging salai, etc

Dessert
Agar2, puding karamel, seri muka, popia goreng, popia basah, kek & pastri, buah-buahan etc

Ni baru sikit je aku list ni. Banyak lagi aku lom sentuh macam sayur, minuman, kerabu etc. Jadi korang pikirkan, boleh ke korang makan semua menu yang disediakan dalam lingkungan masa 7:30pm - 10:00pm? Kalau ikutkan orang normal, 3 biji kurma, sepinggan nasi bersama 2-3 lauk & segelas minuman da cukup buat perut rasa penuh, hingga bila tiba waktu tarawih, nk sujud pon rase sesak, hahaha.
Jika korang membayar harga buffet RM30/pax tapi perut korang maksimum hanya mampu menahan kapasiti makanan of RM15, tidakkah berlaku pembaziran untuk RM15 yang selebihnya?

Bagi yang kaki buffet ramadhan, adakah korang sedar tentang jenis juadah berbuka yang sama disediakan? For the past several time yang aku pernah pegi, lauk kebanyakan sama saja. Ayam masak merah adalah lauk wajib begitu juga ulam-ulaman, dan ikan bakar. Cuma ade beberapa restoran yang menambah lagi kepelbagaian juadah dengan menambah makanan barat & jepun. So it's like korang makan juadah yang sama tapi harga yang berlainan.
Dah la bayar pon da mahal, xkn amek makanan ala kadar je. Pasti kita nak amek makanan sebanyak mungkin dan menganggap jumlah makanan yang diambil boleh disamakan dgn harga buffet yang dibayar. Tapi trust me, it wont get close at all. You are a normal human being. You're not some starving zombie that keep looking for food 24/7. Bila da jadi kes macam ni, lahirlah sifat tamak. Seboleh2 nak amek sebanyak mungkin, takut rasa rugi dan tak berbaloi dgn harga yang dibayar. Tahu plak harga buffet per pax tu mahal & rugi yer.

Ada plak member kaki hasut suruh amek banyak sebab takut nanti tak sempat merasa. Bila perut sudah terlalu penuh diisi dengan pelbagai makanan, maka leftover berlambak tinggal atas meja. Da jadi satu pembaziran di situ. Aku pernah nampak meja sebelah aku, dia amek ayam roasted. Selepas habis makan dan meninggalkan meja, aku nampak ayam itu seperti tidak disentuh langsung malah pinggan kelihatan masih bersih dari calitan tangan manusia.
Another hikmah berpuasa ialah membersihkan rohani dan menanamkan sifat displin, ikhlas, pemurah, terhindar dari sifat tamak. Jadi persoalannya, di manakah hikmah berpuasa jika kita melahap seperti raksasa bila berbuka?  Masing-masing bermegah berbuka di hotel 5 star/restoran terkemuka malah zaman skang ni, ada yang rajin upload gambar dia bukak puasa apa. Tidakkah kita rasa niat itu da tersasar bila setiap kali berbuka puasa, terutamanya bila menjamu selera di restoran mewah, tiap kali itu juga gambar juadah berbuka di upload di Facebook. Tidakkah kita terfikir tabiat itu boleh menjurus ke arah riak?

Wake up and open your eyes to see a better view. Jadilah pengguna yang bijak. Jangan la terlalu excited bila nampak terpampang diskaun hingga 40-50% untuk sesuatu buffet. Malah agama kita sendiri menyuruh kita bersederhana, mengawal nafsu ketika membeli. Bagi aku, buffet ramadhan adalah too much and overpriced, xkisah lah dari segi harga mahupun juadah 'leftover' yang ditinggal atas meja. Tapi orang kita seronok berbelanja untuk sesuatu yang tak munasabah. Seronok itu memang la seronok, berbuka puasa bersama rakan-rakan tapi kita kena pastikan adakah kita mencapai tujuan sebenar berpuasa itu?
Setelah majlis kawen  gilang gemilang zaman sekarang dan juga cara orang kita menyambut hari raya sudah tersasar dari hikmahnya yang sebenar, cara orang kita berbuka puasa juga will be next in the list. Cukup2 la dengan pembaziran makanan & perbelanjaan untuk berbuka dan juga majlis berbuka puasa yang disajikan dengan tarian arab oleh wanita tempatan kita. Selepas ini apa pula?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...