Wednesday, January 4, 2012

Boleh Land:Land of the 'Filthy Rich People'

Credited to Hazrey
Orginal Source from OutSyed The Box

Tergerak ati aku nak sembang panjang pasal hal ni. Aku xsure ramai yg sedar atau tak tapi kta sebenar nya bayar lebey mahal berbanding negara lain. Xkira kereta, makanan import cam Baskin Robbins, Starbuck Coffee, etc, aksesori cam handbag & kasut dr Chanel atau Michael Kors, kta sebenar nya bayar 4 kali ganda lebey mahal dr harga asal. Suma gara2 duti import. Dan duti itu jugak telah membantu someone dalam usaha menabung nya sejak kecil.

Meh sini aku kasi comparison:

Kereta
Golf GTI
Malaysia: RM 209,888 via VW Malaysia
US: USD 30,535 (RM 91,605) via Das Auto (VW US)
Singapore: SGD 201,800 (RM 504,500) via VW Singapore

Nampak cam Singapore lagi mahal kan? Kalu kte beli berdasarkan mata wang kta ditukarkan pada SGD. Bayangkan kalu dibeli di negara masing2 dgn mata wang negara itu sendiri. Golf GTI masih dianggap terlalu mahal di Malaysia. 

Toyota Camry
Malaysia: RM 174,990 via Toyota Malaysia -2.4L
US: USD 21,955 (RM 65,865) via Toyota US -2.5L
Singapore: SGD 152,988 (RM 382,470) via Toyota Singapore -2.4L

Even higher cc pon, US still the cheapest of all, Singapore cam second and Malaysia the third. Still mahal kan price in Malaysia?

Proton
Malaysia: RM 60,763 via Proton Edar
UK: GBP 9,295 (RM 45,757) via Proton UK
Thailand: THB 564,000 (RM56,400) via Proton Thailand

Kalu previous example aku amek US & Singapore, tapi for Proton, tiada branch Proton di US dan Singapore pon, xde model Satria Neo yg dikeluarkan. So aku amek yg lebih kurang same dan berdekatan. Even kereta buatan negara sendiri pon, price di negara sendiri masih mahal berbanding negara lain.Hmmm.Apa crita ni?

Not just kereta, even barang2 macam Apple product, buku2 ataupun aksesori pon dijual lebih mahal di Malaysia. Tak caya?

MacBook Pro
(15inch: 2.2GHz
Malaysia: RM 5499 via Apple Malaysia
US: USD 1,799 (RM5397) via Apple US
Singapore: SGD 2,488 (RM6220) via Apple Singapore

Books
Malaysia: RM 39.95 via Kinokuniya Malaysia
Australia: AUD 22.95 (RM 73.00) via Kinokuniya Australia
Singapore: SGD 24.49 (RM 61.20) via Kinokuniya Singapore

Furniture
Malaysia: RM 5,290 via IKEA Malaysia
US: USD 1,528 (RM 4,584) via IKEA US
Singapore: SGD 2,898 (RM 7,245) via IKEA Singapore

Ni adalah beberapa contoh barang yg menunjukkan barang2 ni dijual lebih mahal di Malaysia berbanding negara luar. Well, negara kta kan masih meneruskan kempen 'Belilah Barangan Buatan Malaysia', which is why barang2 dari luar negara adalah lebih mahal dari barangan tempatan. Tapi bab Satria Neo dijual lebih mahal di negara sendiri tu....aku masih tak dapat nak cari sebab kenapa. Hmmm.
So you see folks, harga yg diletakkan di negara kta adalah lebih mahal berbanding negara lain sbb ade cukai diletakkan ke atas barang2 tersebut. So that's why kalu kat sini, Honda Civic pon da dianggap kereta yg mahal & eksklusif (I'm talking about ordinary people like me, golongan datin datuk xtermasuk yer). Padahal negara lain, siap bawak kereta tu as teksi lagi. 

Bukan la bermakna aku support barang2 import. Aku xkisah, barang buatan mane pon xpe asalkan elok. Tapi harga tu biar la berpatutan kan. Ni kena bayar 4 kali ganda lebey mahal. Kalu duit aku tu disalurkan ke kebajikan rakyat, ok gak la. Tapi kalu digunakan oleh 'someone' untuk berjoli beli barang aksesori mewah, ape crita? Nak wat camne, we're living in a 'Boleh Land'. Mahal cam haram atau tidak, kita mampu dan 'boleh' memiliki nye. Malaysia Boleh! #sarcasm

Newsflash: Jane Fallon's book 'The Ugly Sister' da keluar

Newsflash II: Movie from Jane Fallon's bestseller novel 'Getting Rid of Matthew' will be produced by Jennifer Aniston. Still dalam stage discussion. Screenplay will be written by Jane Fallon herself. Cant wait for the movie! -Bookfinds-

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...