Thursday, January 19, 2012

Contraband Movie Review

Ini bukan movie pertama yg bermain di fikiran aku untuk aku tonton. Aku plan nk tgk Journey 2: Mysterious Island, second was Underworld: Awakening. Tapi dua2 slot untuk movie2 tu xsesuai, terlalu lewat. So aku go for Contraband and filem yg diadaptasikan dari filem yg sama versi Iceland ni mmg xmengecewakan.

Jalan crita tersangat lah simple. Lebih kurang ala2 Italian Job la. Jalan crita die pon agak cliche cam crita aksi Hollywood yg lain. Mmg xde twist macam V for Vendetta, jalan crita die straight from Point A ke Point B. Korang pon ley predict sape yg jahat dan sape yang talam dua muka. Cliche.
Walupun jalan crita dia simple, tapi konflik & action yg dicetuskan mmg buat aku xsenang duduk. Konflik dan action yg tidak disuap pada audience secara terus. Bagi yg nak rileks kan minda smbil tgk wayang, this movie is not for you, not recommend you to watch. Every minute of the story mmg kasi ko intense, serius aku xley rileks dalam wayang. This movie akn mmbuatkan level of curiosity ko meningkat.
From this movie, korang akn dapat basic idea la susah payah wat keje penyeludupan. Walupun diterjemahkan secara gaya Hollywood tapi still, korang ley nampak betapa risiko dan susah nye profesion ini. There is no perfect timing in smuggling dan itu yg ditunjukkan dalam movie ni. Dan mende ni yg mmbuatkan korang menjadi intense.
Tempoh dua jam movie ni mmg tak dirasai macam dua jam. Setiap scene disogok dengan konflik belot, konflik 'i'm in big trouble', dan juga some stunt yg quite disturbing pada mata aku. A thriller movie with biting-nail moment that you have to watch. By the way, Kate Beckinsale mmg xsesuai dgn rmbut blonde. Pelik siot. One more thing, normal bg korang kalu rase nak belasah je watak Andy tu. He deserves it anyway.
Meh la aku kasi sinopsis sket: Chris Farraday (Mark Wahlberg) sudah bersara dari kerja penyeludupan walupun die dikenali as the best in the business. Tapi bile adik ipar nya yg juga seorang penyeludup wannabe, wat hal dan menaikkan kemarahan gengster dadah, Chris terpaksa step in dan help, request from his wife Kate. And the journey begins. Senang bukan jalan crita die?

Rating:
Aku kasi...3.5 out of 5 only because jalan crita die yg straight to the point. Kalu ade twist2 sket dan lebih mengelirukan audience hingga buat kteorg berfikir, mmg aku kasi 4 out of 5.
PS: Tgk crita ni mengingatkan aku memori ketika aku hidup di atas kapal. Cuma aku pelik tang pengambilan alkohol dalam kapal as kalu ikut rules mmg tak boleh. It's a safety concern issue. But its Hollywood, anything is possible.

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...