Friday, January 13, 2012

Fakta tentang 'Friday the 13th'

Hari ini ialah hari yg dianggap paling malang skali bagi golongan yg percaya dengan tahyul, 'Friday the 13th'. Hari dan tarikh yg dianggap pembawa nasib yg tak baik tu menyebabkan ramai mengambil cuti, mengelakkan diri dari keluar rumah, driving, atau membuat sebarang aktiviti yg berfaedah. Even flight bookings pon dilaporkan menurun pada hari 'keramat' tersebut berbanding hari jumaat yg biasa.
Here are some facts about the 'unfortunate' day:

1. Kalu kat Mesia kte dok nampak kebanyakan bangunan xde tingkat no '4', tapi di negara2 lain pulak xde tingkat no '13' seperti 'Gate 13' kat airport mahupun hospital room no 13.

2. Mengikut kepercayaan, kalu 13 orang duduk untuk menikmati makan malam, salah sorang dari 13 tu akan mati pada tahun selepas nya.  

3. Kalu nama korang ada 13 patah perkataan, korang akn inherit nasib yg tidak baik dari roh2 jahat seperti Jack the Ripper, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy (Ted Bundy), etc. Mengikut kepercayaan, nama roh2 jahat ni ada 13 patah perkataan gak.

4. Tiada pengangkutan and kalu ada pon, aku cuba dielakkan pada hari keramat tersebut kerana khuatir berlaku insiden yg sama seperti H.M.S Friday. (It turned out HMS Friday pon mitos sebenar nye)

5. Tidak boleh memotong kuku pada hari Jumaat kerana boleh membawa nasib malang pada diri.

6. Kepercayaan tahyul ini seiring dengan kepercayaan tahyul yg laen seperti tidak boleh pecahkan cermin kerana is boleh membawa bad luck, jangan berjalan dibawah tangga kerana tidak akn dapat jodoh pasni, etc. (pfft..)

7. Mendiang Tupac Shakur mati pada Jumaat, September 13, 1996

8. Fobia pada 'Friday the 13th' dikenali sebagai paraskavedekatriaphobia.

9. Kepercayaan tahyul ini digunakan oleh pembuat filem maka lahirlah movie 'Friday the 13th', 'The Thirteen Ghost', etc

10. In Paris, kalu dinner melibatkan 13 guests, a professional 14th guest will be hired. Profesion ni dipanggil 'Quatorzieme'.

My thoughts, da nama pon superstitious kan.Tapi since kepercayaan tahyul ini sudah dikomersial kan dalam movie dan drama, jadi die menjadi suatu fenomena kepercayaan yang boleh mmbuatkan org menjadi paranoid. Pendapat aku, ia hanya sekadar suatu konspirasi halus untuk merosakkan Islam.

Kenapa? Bagi muslim, Jumaat adalah hari yg mulia, penghulu segala hari. Kta jugak disunatkan untuk memotong kuku pada hari jumaat. Dan 13 pulak is actually rukun dalam solat. Rukun solat ade 13 bukan? So you see how these people komersial kan those two elements, combined it and claimed to be unluckier Friday? Memang menjadi pon bukan?

2 comments:

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...