Monday, March 12, 2012

The New iPad/ iPad 3: What's The Score?

Seminggu selepas social media survival challenge aku (walupun aku xqualify for Mashable social media survival challenge), banyak gila berita2 yang aku tak tahu. For an example: The new Ipad will be released on March 19 in the US. Not Ipad 3, Not Ipad 2s but The New iPad. Huh? Steve Jobs dies and people forgets how to think? Imagine two dudes are talking about the new iPad.

Dude 1: "Hey man, you just bought an iPad 3?"
Dude 2: "Erm nope. It's called The New iPad."
Dude 1: "I know it's new. You just bought Ipad 3. Of course it's brand new."
Dude 2: "It's not iPad 3. It's the new iPad"
Dude 1: "I know it's new. Could you stop repeating that word?"
Dude 2: ".......?"

Dear Tim Cook, why oh why you called the generation after iPad 2 is The New iPad? Why don't you named iPad 3 instead? 'The New iPad' name is so lame. The late Steve Jobs must be screaming in his grave, "WHY U NO NAME iPAD 3?"

Anyway, iPad baru da nak keluar. Soklan yang sama sekali lagi akan ditanya, berbaloikah untuk dibeli? Bagi aku, soklan ni agak subjektif sebab seems like iPad 3 (aku xkire, nk jugak panggil iPad 3) lebih meletakkan skop pada consumer yang mementingkan display berdefinisi tinggi. Tidak kira pada games, photos ataupun videos. 
With trying to avoid from using the technical jargon, aku akan cuba explain from general consumer point of view. 
  • Kekuatan battery dipanjangkan selama 4x dari Iphone 4s. The battery was named as A5x. A5x dicipta disebabkan resolusi skrin dalam iPad 3 yang dibesarkan dalam size iPad 3 yang kecil. Bila resolusi besar digunakan, so does the power capability, which lead to the innovation of A5x. 
  • Dengan skrin resolusi besar 2048 x 1536 yang bersamaan dengan 3.1 juta pixels, ini bermakna, secara umumnya, display skrin akn menjadi lebih tajam dan jelas dari Astro Beyond HD. 
  • Better cameras. 5MP camera dengan 1080hp video recording. Sekali lagi, fokus untuk iPad 3 ini lebih menjurus kepada consumer yang mementingkan digital media. Using iPad 3, video korang akn menjadi lebih jelas dan sedap mata memandang. Cuma front camera masih pakai VGA. =_=
  • iPad 3 juga mengandungi feature yang terdapat dalam digital camera seperti stabilization mode, face detection, auto focus, white balance. 
  • Voice dictation. Apakah? Walupun iPad 3 takda feature Siri, tapi salah satu feature yang menjadi perhatian aku ialah Voice Dictation. Bagi aku feature Voice Dictation ini adalah cool terutamanya pada orang yang malas nk menaip panjang2 macam aku. Suara kita akn direkodkan dan kemudian suara itu akn ditukar menjadi satu teks berdasarkan apa yang kita sebut earlier.
  • Better 4G connection. Untuk US, memang feature ini terbaik. Malangnya, di Malaysia, teknologi 4G masih belum cukup kuat lagi. Jadi untuk kita, feature ni agak pointless. 
It could be your great gaming experience

  • Salah satu projek terbaru untuk iPad 3 ialah Sketchbook Ink. Berbanding Sketchbook Pro yang lebih fokus kepada graphic art/illustration and drawing, Sketchbook Ink is more to line/vector art. Sketchbook Pro was developed by Autodesk and menjadi permintaan tinggi oleh artis-artis professional. 

  • Epic Games will bring Infinity Blade to the iPad 3. The graphic is expected to be awesome. Just you could be a little awkward playing the games using screen touch rather than games console. The app is already in the Apps Store.
  • iMovie, GarageBand apps are upgraded. Dengan iMovie, ade feature like movie trailer macam kita dok tgk kat wayang, and for GarageBand, ade feature for jamming sessions where you can jam with your friends, playing your own instrument via iPad. Plus, there is a Note Editor where you can edit your music notes after jamming.
  • iPhoto was brought to iPad 3 walaupun sudah ada camera and photo album apps. Jadi apa yang membezakan ia? iPhoto memudahkan lagi kerja editing gambar di mana tiada skil Photoshop diperlukan. Even kalu gambar itu diambil secara senget secara tidak sengaja, iPad 3 sendiri akn menegakkan gambar itu semula. Begitu juga dgn crop, brightness, exposure, contrast, etc. 

Setelah panjang lebar bercerita tentang iPad 3, apa kekurangan dia?
  • Front camera masih VGA. Tiada perubahan
  • Tiada Siri feature
  • Lebih berat
  • Lebih tebal
  • Walupun resolution cantik tapi stills, aku prefer tgk movie kat LED TV lagi dari 9.7 inch screen. 

 Bagi aku, berbaloi untuk memilikinya. Boleh saja download iPhoto, GarageBand atau iMovie in your iPad 2 tapi feature yang lain seperti Voice Dictation, Sketchbook Ink, Infinity Blade could give you a different experience when you use iPad 3 since the resolution itself is higher. 

Tapi tak perlu la beratur panjang kerana merasakan wajib untuk memilikinya. Yang dah ada iPad 2, tidak perlu tergopoh gapah nk tukar to iPad 3. Simply not worth it. Bagi yang belum memilikinya, it does. Clearly Apple did lose some of the innovative ideas when Steve dies but stills, they haven't lost their touch yet. Aku almost hilang trust on their credibility mase Iphone 4s keluar, hinggalah aku tgk presentation on The New iPad. 

Enjoy this video of some guys rant about the new iPad. Hilarious!
 

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...