Sunday, April 8, 2012

Persamaan Antara How I Met Your Mother & Friends


Apakah persamaan yang terdapat dalam HIMYM dan juga Friends? The same producer, Pamela Fryman! Kalau korang tengok Friends & HIMYM, actually kita telah lihat cerita yang sama diulang tanpa kita sedari.
Jadi, bila siri komedi diterbitkan oleh penerbit yang sama, you actually can see the same pattern/formula that Pamela used for the show. 

Manhattan, New York
Kedua-dua show ni menggunakan tema sekumpulan anak muda cuba mengharungi hidup di kota Manhattan, New York. Bezanya antara kedua cerita ini ialah, Friends consists of 6 people, while HIMYM is 5.

Tempat lepak
Dalam Friends, babak lepak banyak berlaku di cafe, Central Perk,  di mana tempat Rachel bekerja sebagai pelayan. Kebanyakan babak berlaku di dalam cafe dengan segala perbincangan, drama, gossip, etc.
Manakala untuk HIMYM, Pamela menggunakan pendekatan yang lebih moden dengan menggunakan bar, Maclaren's Bar sebagai tempat lepak generasi masa kini. Konsep yang sama seperti Friends, dengan mempelbagaikan aktiviti di dalam bar, maka terlahirlah aksi-aksi pick up line dari Barney Stinson. 

The Ladies Man
Popular tagline: How ya doin?

Popular Tagline: Legend, wait for it..dary!

Pamela masih mengekalkan watak The Ladies Man in her show. Walaupun setiap watak adalah unik, tapi konsep masih sama. Sama ada Joey atau Barney, the goal is to hit as many woman as they can using their popular tagline. 

Marriage in Vegas

Monica & Chandler merancang untuk kawen di Vegas, instead Rachel & Ross yang mabuk, telah berkahwin dulu tanpa mereka sedari. The same thing happen in HIMYM where Lily & Marshall tried to elope to Vegas and get married. Tapi hasrat dibatalkan di saat2 akhir. 

Kehadiran selebriti

Salah satu cara untuk Pamela mengekalkan rating show nya ialah untuk menggunakan retis2 Hollywood untuk cameo appearance. Bermula dengan kemunculan Brad Pitt, Bruce Willis, Alec Baldwin, Reese Witherspoon dalam Friends, kemudian Pamela membawa kemunculan Katy Perry, Jennifer Morrison (House), Katie Holmes, Jennifer Lopez untuk menghidupkan lagi rating HIMYM. 

Pregnancy

Kalau sapa yang up to date dengan episod HIMYM yang terbaru, kita tahu yang Lily dah mengandung. Begitu juga dengan Rachel Green yang mengandung hasil hubungan dengan Ross. Cuma yang bezanya, Rachel melahirkan seorang baby girl, Emma sementara Lily is expecting a boy. 

Cinta Tiga Segi

Kalau dulu, seronok jugak tgk konflik cinta tiga segi antara Joey-Rachel-Ross. It was pretty cute to see that the Ladies Man can actually fell in love. Joey declare his feeling to Rachel tapi Rachel tolak. Tapi in the end, Rachel mempunyai perasaan yang sama tapi masih tidak dapat menyembunyikan perasannya terhadap Ross. Sounds familiar was it? That's because the same conflict is repeated in Barney-Robin-Ted love triangle. 

Hot Wife is married to Not So Hot Husband

Marshall memang dikenali sebagai seorang lelaki yang hanya mempunyai seorang teman wanita dan ended up as marrying her. Berbanding dengan Barney, Marshall mempunyai kesukaran untuk berdamping dengan wanita2 lain selain Lily. Begitu juga dengan Chandler. Chandler amat lemah dalam perhubungan hingga dia mengambil keputusan untuk melamar Monica untuk menamatkan pergaduhan, which what he should be doing is having a communication about it, instead proposing a marriage. 

Perkahwinan Yang Tak Jadi

Kita tahu yang Ted tak jadi kahwin dengan Stella atas sebab Stella meninggalkannya di altar. Semua gara-gara Stella masih menyimpan perasaan terhadap bekas suaminya yang happened to be menghadiri perkahwinan Stella. Begitu juga dengan perkahwinan Ross pada Emily. Secara terbaliknya, Rachel menghadiri perkahwinan Ross dan perkahwinan dibatalkan kerana Ross masih menyimpan perasaan terhadap Rachel. 

Formula yang sama digunakan walaupun jalan ceritanya agak berlainan. Twist tentang siapa yang menjadi ibu kepada anak-anak Ted yang menjadi penggerak utama untuk mengekalkan the excitement of the story. Sebab kita tahu yang lama kelamaan, orang akan jadi bosan sekiranya tiada konflik terbaru dicipta. Contoh terbaik? Akademi Fantasia, setelah sekian lama dan gimik yang digunakan secara berulang, penonton pon da naik jemu. 

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...