Tuesday, April 3, 2012

Random Rant #2 : Wayang

Aku da tengok cerita Wrath of the Titans pada hari kedua ia ditayangkan. Here's the review. Tapi apa yang aku nak cuba katakan di sini ialah tabiat2 orang kita bila masuk wayang. It's 2012 already, i thought people is civilized already but i was wrong.

  • Da berapa kali iklan di buat di dalam wayang, sila tutup telefon bimbit anda atau letakkan ia dalam Silent mode supaya tidak menganggu orang lain untuk menonton wayang. Tapi masih ada beberapa manusia yang membiarkan telefon nya berbunyi, terutamanya BBM ringtone sehingga habis movie.
  • Jika anda mahu mengubah posisi kedudukan anda ketika menonton wayang, consider sikit orang yang duduk di depan anda. Elakkan dari menendang kerusi orang depan anda ketika anda mahu mengubah posisi kedudukan. Aku taw, duduk lama2 dalam tu lenguh jugak kan?
  • Sila kurangkan the suspense of the movie dengan tidak menjadi pencerita movie yang tidak bertauliah. Kami mahu melayan movie dengan tenang. Kami tidak mahu mendengar suara anda di belakang bercerita tentang segala aspek dalam movie tu ketika movie sedang ditayangkan
  • Jika anda membeli tiket dan seat anda berada di barisan hadapan, janganlah sesuka hati menukar dan duduk di tempat orang lain. You are aware that front row is the only one left which is available so take the consequences la. 
  • Bagi ibu bapa yang membawa anak-anak menonton wayang, kawal lah anak anda. Jangan reti buat anak tapi tak reti jaga. Dan, kalau boleh, elakkan lah dari membawa mereka menonton midnight movie supaya aktiviti lewat malam tidak menjadi kebiasaan bagi mereka bila besar nanti. 
  • Bila hall cinema da bukak, tak perlu rasanya nak berebut2 masuk. Seat sudah dipilih mengikut kemahuan masing-masing, iklan-iklan/trailer selama 15minit akan ditayangkan sebelum movie tu betul-betul start, so what's the rush and cutting queue, man?
Speaking of annoying habit in the movie, aku teringat peristiwa ade seorang minah bimbo tgk cter Wrath of Titans. With her short skirt with sleeveless blouse, she clearly in the wrong cinema hall. She can't behave properly and walaupun da banyak kali iklan PSA mengajar supaya menutup handphone atau put it in silent mode during the movie was on. She shouted her friend's name that was sitting the back row, and she laughed really loud. 
Semasa movie ditayangkan pon, die keep texting with her BBM and her BBM keep ringing, and aku xnampak langsung yang dia pay attention to the movie. Aku xtaw nape she chose the movie in the first place because clearly Wrath of the Titans is not her taste at all.

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...