Wednesday, May 9, 2012

The Avengers Movie Review: What I Really Saw Actually

It's been a while aku tak update blog entri. Yang aku pasti, more than a week. Sebab i've been away about one week due to some reason. So lambatlah jadinya aku nk kasi rebiu about The Avengers. With all the big bang hype, aku terpengaruh dan mengambil keputusan untuk menonton cerita so-called awesome ni. The result? Result aku mungkin tidak dipersetujui beberapa pihak tapi ini yang aku nampak dari cerita ini. Feel free to share your opinion about this movie.

So, marketing plan memang power. The hype that has been created has succeed to make people wasting their time line up to see the movie. Bagi aku, ada dua bahagian bagi cerita ini untuk rebiu. Mari kita tengok bahagian pertama.

Bahagian Pertama - Jalan cerita
Kalau kita tengok hanya pada jalan cerita, storyline dia masih lemah. Tiada apa yang hebat pon. Aku jugak menunggu jalan cerita yang memberi impak yang kuat pada aku. Tapi bagi aku, jalan cerita dia agak mendatar. Bermula dengan Loki (Tom Hiddleston) mahu mencuri barang relic, Tesseract sebagai pertukaran kepada unseen master yang mahu menguasai Isangard semula. Sebagai reward, he get the chance to rule the world with the help of unseen master's army.

Storyline is quite predictable. Bila ada masalah berlaku, aku sebagai penonton akan merasakan Avengers sentiasa berada di mana-mana untuk menyelamatkan keadaan sehingga menghilangkan unsur saspens. Yes, they are superheroes, tapi it seems cerita ini tidak memberi peluang kepada penonton untuk menghayati suspens dan memikirkan bagaimana konflik ini diselesaikan. Ia seakan-akan menyuap penonton bulat-bulat macam bedtime story. Twist yang dicipta pun kurang jelas dan pengarah seems tidak mahu membuat penonton berteka-teki.
Dua watak yang mengecewakan aku dan ia adalah the only female characters in the movie, Black Widow (Scarlett Johansson) and Agent Maria Hill (Cobie Smulder aka Robin Scherbatsky). Watak mereka seakan tiada impak besar dalam cerita ini. Aku perasan watak Tony Stark (Iron Man), Thor, Captain America dan juga Loki yang lebih menyerlah dalam cerita ini. Sama ada secara sengaja atau tak, aku tak pasti.

Black Widow terkenal dengan aksi2 akrobatik yang awesome dan juga mempunyai kelengkapan senjata yang sangat high-technology, tapi menjadi sangat pasif dan beremosi dalam cerita ini. I know she's a woman tapi it seems Black Widow mudah tersentuh dengan kata-kata sinis dari Loki. Black Widow digambarkan sebagai seorang wanita yang kuat, misteri dan berkeyakinan tinggi. Tapi dalam cerita ini, air mata dia begitu mudah dibazirkan begitu sahaja terutamanya bila diusik secara psiko oleh Loki. Even aku tak nampak segala peralatan teknologi tinggi dia. Dalam movie ni, die sekadar perisik yang bisa kita lihat dalam cerita2 perisikan yang lain.
Bagi Agent Maria Hill pula, bagi aku watak die macam tunggul kayu. Tiada peranan atau membawa kepentingan dalam cerita ini. Dia adalah former director of S.H.I.E.L.D dan dia digambarkan sebagai seorang wanita yang bijak dan licik hingga berjaya mengugut Wonder Woman untuk menyertai S.H.I.E.L.D (dalam mini episod Marvel Comic, Civil War) , tapi dalam cerita ini Agent Maria Hill diserlahkan macam she's just one of the assistant of Nick Fury. Tiada tanggungjawab berat diberikan selain mengemudi kapal milik S.H.I.E.L.D, mengejar Hawkeye tapi end up terlepas dan juga mendapat perkembangkan lokasi The Avengers.

Begitu juga dengan Loki. Loki juga menjadi antara penyebab utama aku nak tgk The Avengers. Since movie Thor lagi, watak Loki memang menarik minat aku. Cuma dalam filem Thor, Loki digambarkan secara licik sekali. Tapi dalam The Avengers, aku nampak Loki diserlah sebagai seorang dewa yang lembik, loser dan manipulative. Seriously aku tak tahu kenapa dibuat sebegitu rupa.
Pendapat aku, watak-watak dalam The Avengers ini tidak diserlahkan secara adil. I'm really rooting for Cobie Smulders untuk keluar dari kepompong Robin Scherbatsky (HIMYM). Tapi sayangnya, watak dia sebagai Agent Maria Hill tidak dapat merealisasikan hasrat aku itu. Bagi watak-watak yang lain macam The Hulk, Hawkeye, bagi aku kebanyakan watak2 tu diserlahkan macam watak sampingan. Fokus diutamakan pada Iron Man dan Captain America. Dengan bantuan ahli Avengers yang lain, it seems like the mission is mostly saved by The Iron Man.

The skrip is not that good either. The humor yang cuba diwujudkan, tidak membantu sgt. Seperti, "We need a plan to attack..", then someone said "I have a plan..attack!". It supposed to be funny but it wasn't that funny to be truthful. For this first part, aku kasi 2 out of 5 aje.

Bahagian Kedua - Special Effect
Seperti Battleship, The Avengers dijual dengan special effect yang gempak dan walaweyh. Karya seni untuk menggambarkan sesuatu scene amat mengagumkan, terutamanya bila aku melayan cerita ini dengn 3D glasses. Superb! Dan aku rasa ini menjadi sebab utama kenapa ramai orang tidak kisah beratur panjang dan juga pergi menonton movie ni berulang kali. Cuma aku tak paham kena New York juga yang menjadi tumpuan utama untuk diserang dan hanya New York saja yang diserang. 

What else?  Nothing. For special effect memang aku kasi 5 out of 5
Secara konklusinya, kalau korang suke tgk cerita yang penuh dengan big bang action stunt with awesome special effect, memang disarankan korang tgk cerita ini. Tapi kalau korang expect cerita yang diselitkan dengan mesej atau isi cerita yang mendalam, it's not the right movie to watch. Sememangnya The Avengers is for entertainment only and nothing else.

Result:
Storyline: 2 out of 5
Special effect: 5 out of 5.

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...