Monday, May 14, 2012

PS Vita: The Introduction

Introducing a new product dari Sony, PS Vita. Actually PS Vita da launched kat Japan and Singapore a few months ago. Cuma seperti biasa, Malaysia lambat trip sikit. Officially launched last 9th May at Pavillion Kuala Lumpur retailing at RM 1,099. Itu hanya game console beserta aksesori basic seperti USB cable, adapter. Casing dan game dijual secara berasingan. 

Jika dijual bersama game, mengikut harga spesifikasi Sony:
  • PS Vita Uncharted: Golden Abyss Value Pack : RM 1,399
  • PS Vita ModNation Racers: Road Trip Value Pack : RM 1,299
Value Pack ini disertakan bersama 4GB memory card dan aksesori pack. Aku tak ley kasi review memandangkan tangan aku belum merasa its gaming experience. Jadi aku hanya share beberapa review yang aku dah baca.
Why should u buy?
  • Ia mempunyai quad-core processor. Which is laju for a gaming console. Even laptop tukun aku pon single core je. Nama pon tukun. hahaha
  • Grafik yang terbaik, mengalahkan grafik from Iphone & Ipad. Aku main kejap Vita mmber aku pon da teruja. Sayangkan bateri da nak abeh time tu.
  • Kalau compare game console PSP GO atau PSP 2006, PS Vita mempunyai touch screen application. So selain pakai button, korang boleh main game through touch screen. Sama ada tap screen utk fire atau tumbuk, sememangnya buat aku teruja da fokus ketika bermain.
  • Ada tilt control application. Macam Iphone, kalau korang pernah main Temple Run, ada tilt control di mana korang kena tilt Iphone kiri dan kanan untuk guide direction watak dalam game tu. Begitu juga dalam Vita. Cool bukan?
  • Dual Analogue Stick. Kalau PSP 3006 ada satu analogue stick, PS Vita ada dua. Satu utk character navigation, satu lagi utk surrounding navigation. 
  • Ia mempunyai feature seperti Ipod. Korang tak ley call but boleh surfing FB, Twitter, Skype melalui Vita. Sbb tu Vita ada dua model. Satu utk Wi-Fi dan satu lagi untuk 3G/WiFi. Cam Ipad nye spec la. Each configuration mempunyai harga yang berbeza.

Why shouldn't you buy?
  • Seperti yang kita sedia maklum, sejak PS3 lagi, sudah tiada game Playstation yang piracy. Sony hanya menjual game original dan each original game berharga hundred something and above. Cam aku, aku bukan jenis loyal pada suatu game. Kalau aku busan, aku beli baru. Jadi pengguna cam aku agak tidak efisien dari segi kewangan kalu aku kerap beli baru game PS Vita
  • Tiada internal storage. Maka dengan itu, nak atau tak nak, still kena beli its memory card. Sony sales plan memang bijak. Pembeli terpaksa membeli jugak memory card memandangkan tiada internal storage dlm Vita. 
  • Berbanding Ipad yang mempunyai ketahanan bateri dalam masa yang panjang (10hours), PS vita hanya boleh bertahan selama 5 jam sahaja. Dan itu selepas brightness mode digelapkan dan mode wifi ditutup. Otherwise, it will be less than that.
  • Battery is integrated with the console. Sama macam Iphone, kalau battery habis especially bila korang dalam flight/bas yang berjam2 perjalanan, korang xley tuka with battery spare. 
  • Vita can control using the buttons or rear pad (picture above), which it will give user a learning curve experience. Selain mengawal character melalui square, circle button, pengguna boleh mengawal melalui rear pad. Jadi masa aku main tu, agak mengelirukan la. Contohnya masa aku cuba main Chartered: Golden Abyss, aku agak sukar nk tukar dari pakai weapon atau melee attack through touch screen
  • Skang ni, game utk PS Vita masih limited. Berbanding game Xbox yang berlambak di pasaran, melalui Sony Centre, game PS Vita hanya ada beberapa kerat je
Bagi aku, aku begitu teruja ketika bermain. Patut aku beli atau x, itu cerita lain. Kalau yang hardcore gamer and ada cash yang cukup, you guys better grab this up. Kalau yang so-so je, better stick to your phone tablet. Tak berbaloi kalo stakat main angry birds or other puzzle using Vita. But don't expect the graphic to be the same like Vita sebab grafik Vita memang awesome. Check out the video and see for yourself.


No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...