Wednesday, June 13, 2012

Mangsa Kecantikan: Konsep Fotografi Yang Diterima Akal?

As a freelance photographer, aku suka jugak tgk hasil kerja komersial jurugambar lain terutamanya yang ade unsur seni dalam sesebuah gambar, not just a picture that have amateur model posing gaya tonggek nampak boobies. Bagi aku, gambar macam tu nampak murah, no offense. High fashion editorial, itu lain cerita. Tapi bila seni cuba di intepretasi dengan sesuatu yang baru, kadang kala konsep seni yang dibawa boleh menimbulkan perasaan yang tidak selesa pada sesetengah orang.

Ambil contoh hasil kerja Vasil Germanov yang membawa konsep 'Mangsa Kecantikan'. Para model kelihatan didera dengan simbahan asid, ditumbuk, ditetak di leher etc for being too beautiful. Konsep ini ditentang oleh sesetengah pihak yang menentang keganasan terhadap wanita. Hasil kerja Vasil Germanov dikatakan menyokong penderaan ke atas wanita di atas nama kecantikan. Apa pendapat korang? Dengan berita keganasan terhadap wanita yang berleluasa, adakah konsep fotografi macam ni diterima akal?





No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...