Wednesday, July 18, 2012

Motorola DROID Razr Maxx vs Samsung Galaxy S3: Battle of Android GiantsDi waktu pasaran smartphones tengah hangat dengan Samsung Galaxy S3 dan Galaxy Note, tanpa kita sedari, muncul suatu lagi produk Android, Motorola DROID Razr Maxx. Motorola Razr telah dipasarkan di Malaysia dan you can get one from [Celcom ] package. Tapi Razr Maxx masih belum diumumkan tarikhnya. Ade satu perbezaan yang amat ketara antara Motorola Razr dan Razr Maxx. Although it's sound like an explicit term, nama Maxx sudah cukup menerangkan segalanya.

Bateri Kapasiti
Battery life kapasiti yang terdapat pada Maxx ialah yang paling tinggi dan maksimum for an Android phone could get, 3300mAh. Kapasiti bateri yang terdapat pada Maxx telah menenggelamkan Galaxy S3 (2100mAh) dan Iphone 4S (1430 mAh). Ia juga menewaskan kapasiti Motorola Razr ialah 1780mAh. Bagi pengguna smartphone tegar yang sentiasa melekat dengan telefon masing-masing, Razr Maxx would be the best choice. Ia boleh bertahan selama 18 jam, umpama your flight journey from Singapore to New York. 
Motorola Razr Maxx: Thickness of 9mm

Samsung Galaxy S3: Thickness of 8.6mm

Processor
Berbanding Samsung Galaxy S3 yang mempunyai quad core processor, Razr Maxx hanya mempunyai dual core sahaja. Sama seperti Galaxy S2. Tapi satu soklan yang perlu korang pikirkan ialah, is there any high-end apps yang memerlukan your phone to run with a quad core processor? At the moment maybe not, tapi siapa dapat ramal future kan? High-end apps could be produced one day and S3 is the only one that can be used for that. 

Operating System (OS)
Razr Maxx mempunyai OS Android Gingerbread tapi boleh upgrade pada Ice-Cream Sandwich. Manakala S3 pula sudah pon mempunyai OS Android Ice Cream Sandwich. 


Camera
Razr Maxx mempunyai 8MP of rear camera dan 1.3MP of front camera. Samsung Galaxy S3 pula mempunyai 8MP of rear camera dan 1.9MP front camera. Walaupun Razr Maxx dan S3 mempunyai 8MP of rear camera, tapi output gambar sememangnya berbeza.
Samsung Galaxy S3 Photo Sample

Motorola Razr Maxx Photo Sample

Other Feature

Samsung Galaxy S3
Mempunyai voice recognition, Dubbed S Voice di mana dengan menggunakan suara korang sahaja, korang boleh activate alarm snooze (bagus untuk yang kaki snooze cam aku), on camera application, play music, texting & emailing etc. S3 juga mempunyai satu feature unik, Direct Call di mana korang boleh call someone yang korang tengah texting by simply lifting the phone to your ear.

Motorola Razr Maxx
The phone will automatically turned to silent mode once korang masuk dalam poket. Bile korang nak ke kelas, the phone will detect the location using the GPS feature and will be automatically turned to silent mode once you reached to your college location. Dan kalau wireless network is detected, ia akn tutup your wireless data secara automatik. 

Conclusion
Tidak dinafikan dalam kes ini, Samsung Galaxy S3 ialah device yang paling awesome buat masa ini. Walaupun Motorola Razr Maxx ialah produk Motorola yang pertama boleh menggunakan Skype, tapi it's still a baby step for Motorola. Banyak lagi feature unik yang ada pada S3 tapi tidak pada Razr Maxx. Cuma satu kemenangan besar pada Razr Maxx ialah ketahanan baterinya yang tinggi. 

No comments:

Post a Comment

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...